Kako i šta se poklanja za osmi mart

Darivanje, poklanjanje ima svoje granice, kako u izboru i vrednosti dara tako i osoba kojima želimo nešto da poklonimo. Opšte je pravilo da osobu koju ne poznajemo ili je poznajemo površno, nedovoljno, ne treba da uznemiravamo i dovodimo u nepriliku našim poklonima. To nije samo u suprotnosti s pravilima lepog ponašanja nego se lako može protumačiti i kao pokušaj podmićivanja, što često i nije daleko od istine. Poklanjamo dobrim znancima i prijateljima, članovima šire porodice, najčešće majci i ocu, mužu i ženi, braći i sestrama, unučadima, momku ili devojci koju volimo. Pokloni, kao izraz pažnje i iskrene želje da, pre svega, nečim obradujemo onoga koga volimo, a isto tako ,da u izvesnim slučajevima damo nešto što će na nas podsećati. Ipak, pronaći poklon odgovarajući nije jednostavno. U stvari, prava je veština naći poklon koji odgovara osobi kojoj se daje kao i prilici u kojoj se daje. Najlepši poklon je cveće o tome kako se poklanja možete pročitati ovde, zatim knjige, slatkiši itd.

pokloni

Kako i šta se poklanja za osmi mart

  1. Knjige
    Knjige se poklanjaju osobama koje ih vole i dosta čitaju. Ako su učenici u pitanju onda će vam izbor biti lakši, jer znamo koja vrsta knjiga kom uzrastu odgovara. Za malu decu slikovnice, za nešto starije lepe ilustrovane bajke, narodne pripovetke ili poezija, za one starije kakav avanturistički, naučno fanstastični ili istorijski roman. Za već odrasle devojke knjiga treba biti birana na osnovu poznavanja njihovih sklonosti za određenu vrstu literature, za određenog pisca ili književni pravac.
    Ako nismo sigurni da li će naš izbor odgovarati njihovim sklonostima, onda je najbolje da za poklon odaberemo knjigu za koju u tom trenutku najviše interesovanja pokazuje kulturna javnost i književna kritika. To su obično dela koja dobijaju poznate nagrade. Ako znamo da onaj kome želimo da poklonimo knjigu ne pokazuje suviše veliko interesovanje za beletristiku ili ako već poseduje sve knjige iz te oblasti, onda neka naš izbor padne na kakvo lepo enciklopedijsko izdanje ili likovnu mapu. Ako znamo za hobi onoga kome spremamo poklon, onda ćemo ga najviše obradovati delom iz te oblasti, pa ma koja to oblast bila. Knjiga se predaje zamotana u neki lepi papir, povezana vrpcom.
  2. Slatkiši.
    Slatkiši nisu samo poklon za decu. Žene ih itekako vole, bez obzira na godine i kilažu. Dok se deci slatkiši poklanjaju u mnogo oblika, od obične kesice s bombonama, ženama se isključivo poklanjaju bombonjere.
  3. Ostali pokloni.
    Pre nego ukažemo šta možete pokloniti, potrebno je da upozorimo na to šta ne treba poklanjati, jer obično takvi pokloni izazovu obratan efekat od onog koji želimo. To naročito važi za one koji još nisu uspeli da se sa sigurnošću postave prema takozvanom kiču, koji je naročito preovladao u raznim suvenirima što nam ih nude u inostranstvu a i kod nas. Rađeni upravo za poklone, ovi su predmeti često toliko neukusni baš tim svojim lažnim sjajem, a moramo priznati, zbog njihove niske cene kupujemo ih ponekad za naše prijatelje i porodicu. To su razni predmeti rađeni od drveta, kartona, stakla, kutije od školjaka, staklene ogrlice i ukrašene čaše. Ne znači da ovi predmeti ne mogu biti ukusni i vredni, ali ako su blještavi, natrpani i jeftini, budite sigurni da kao poklon neće biti podesni. Ako već nemate sredstava da poklonite nešto vrednije, kupite za poklon neku praktičniju stvar.
    Sada ćemo nabrojati neke od predmeta koji mogu da se poklanjaju.
    Ako se poklanja ženi to može biti vredan nakit, prsten, ogrlica ili narukvica, fotografski aparat ili kamera, sat i sl.
    Prijateljicama, majkama, učiteljicama, rođakama može neki odevni predmet, kozmetički preparat, nakit…
  4. Skuplji i vredniji pokloni su sat, narukvica, lančić sa priveskom, prsten, umetnička slika, gramofon, mikser, porculanski servisi, umetničke figure, svetiljke za sto, zidni ćilim…
  5. Pokloni srednje vrednosti su mlin za kafu, vaza, putni neseser, manji električni aparat, zidni i stolni satovi, košulje, pidžame, torbice, tašne, kućne haljine,p uloveri…pokloni osmi mart
  6. Pokloni manje vrednosti ali vrlo pogodni u raznim prilikama su šalovi, rukavice, čarape, maramice, kuhinjski poslužavnik ,lonci i šerpe, mašine za mlevenje mesa, oraha i sl, mirisi, razne kreme, termos boce, rokovnici, naliv pera…
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Ulica

Kako se ponašati na ulici

Za ponašanje na ulici ima vrlo mnogo pravila. No većina tih pravila nama je već …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Ja za 8. mart najviše volim da dobijem cveće, pa makar to bio i jedan cvet ili cveće u saksiji. Nekako mi je to i asocijacija za 8. mart. :)

  2. Najvažnije je da su pokloni od srca,a veličina i vrednost su najmanje važni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *