Kako telo reaguje

Čudni telesni simptomi u većini slučajeva nisu razlog za uspaničeni odlazak kod lekara. Štaviše, skoro svi mogu da se eleminišu ili spreče jednostavnom promenom životnih navika, uključujući i ishranu.

telo

Kako telo reaguje

  1. Žmarci i „iglice“
    Ova pojava u medicini se naziva parastezija i javlja se kada je nerv izložen pritisku. Nakon dejstva pritiska, „iglice“ brzo nestanu.
    Jedan od najčešćih uzroka ove pojave jeste duže sedenje koje narušava cirkulaciju, obično prekrštenih nogu. Rešenje je jednostavno ustanite i prošetajte.
    Ukoliko utrnutost određenog dela tela (najčešće su to ruke i noge) stalan problem, treba da se obratite lekaru jer uzrok može da bude oštećenje nerava ili neko neurološko oboljenje.
  2. Kada trljate oči vidite zvezdice
    Receptori svetlosti nalaze se iza mrežnjače, a njihova funkcija je da registruju ulazak svetlosti u oko. Oni reaguju i na manji pritisak, pa trljanje oka rezultira pojavom zvezdica u vidnom polju. Pokušajte da ne trljate oči. Ukoliko su vam oči crvene i osećate peckanje, moguće da se radi o infekciji ili alergiji, a to treba da proverite kod lekara. Ako trljate oči samo kada ste umorni ili neispavani, rešenje je krajnje jednostavno – dobro se naspavajte.Ukoliko vidite zvezdice samo kada trljate oči, to nije razlog za brigu. Ali ako se to dešava i kada ne dirate oči, obratite se lekaru opšte prakse koji će vas uputiti specijalisti.
  3. Mučnina na putovanju
    Mozak koristi nekoliko izvora informacija da bi regulisao pokrete, kao i da bi održao ravnotežu. Mučnina tokom putovanja javlja se kada oči, koža, mišići i vestibularni sistem u unutrašnjem uhu šalju kontradiktorne informacije u mozak. Prevenciji mučnine pomaže sedenje na prednjem sedištu vozila, uvek okrenuti licem u pravcu kretanja, na palubi broda i na sedištu pored prozora u avionu. Takođe, pomaže i sledeće:
    Nemojte da čitate tokom putovanja.Izbegavajte saputnike koji osećaju mučninu.
    Svež vazduh

    Uzimanje antihistaminika može da pomogne, ali prethodno morate da se konsultujete sa lekarom. U apoteci takođe možete da kupite tablete protiv mučnine koje su vrlo efikasne.
    Mučnina tokom vožnje najčešće se javlja kod dece, ali ona je vremenom prevaziđu. U najvećem broju slučajeva, mučnina se javlja u blažoj formi i može da se izbegne ili eliminiše na već pomenute načine.

  4. Snažan bol ispod rebara
    Ako ste ikada bili prinuđeni da prestanete da trčite, zbog snažnog bola u porebrici, znate o čemu je reč. Medicina još uvek ne zna tačno zbog čega se to dešava.
    Ranije se smatralo da je uzrok tome nagli prekid dotoka krvi u dijafragmu. Prema novijim naučnim teorijama, bol zapravo nastaje u stomačnim mišićima i reflektuje se u delu ispod rebara, ili nastaje kao posledicea trenja sadržaja želuca o zid ovog organa. Izbegavajte da jedete neposredno pre treninga. Određene vrste namirnica (slatkiši, masna hrana, mlečni proizvodi, voda, voće, voćni sokovi) ponekad mogu da izazovu oštar bol. Takođe, korisno je da se zagrejete pre svakog treninga, kao i da zauzmete pravilno držanje tela tokom rekreacije. Previše ispravljena leđa mogu ponekad da izazovu bol ispod rebara, zbog čega je bolje da budete u blago povijenom položaju.Povremena pojava oštrog bola ispod rebara nije razlog za paniku. Na ovaj način telo vam daje znak samo da usporite. Osobe koje nisu u dobroj kondiciji ili forsiraju vežbanje češće osećaju ovu vrstu bola. Zato, ako niste naviknuti na fizičku aktivnost, budite obazrivi i postepeno pojačavajte tempo.
  5. Gorušica
    Za pravilno varenje neophodna je velika količina želudačne kiseline. Na donjem kraju jednjaka nalazi se mali „poklopac“ (valva) koji sprečava prodor želudačne kiseline u gornje delove digestivnog sistema. Ako se to ipak desi, zbog trenutnog opuštanja ili slabosti valve, posledica je osećaj pečenja u jednjaku. Povremena pojava gorušice sasvim je uobičajena kod većine osoba. Ona obično traje nekoliko sati i pogoršava je uzimanje hrane. Rešenje je:

    • Nemojte da pušite
    • Izbegavajte čokoladu, kafu, pepermint, masnu i začinjenu hranu, paradajz i proizvode od paradajza i alkoholna pića.
    • Jedinte manje, ali češće i nemojte uzimati hranu dva sata pre odlaska na počinak.
    • Redukujte telesnu težinu.
    • Antacidi mogu da pruže trenutno olakšanje.
    • Učestala pojava gorušice zahteva medicinske pretrage da bi se sprečila pojava čira na želucu ili oboljenje jednjaka. Osim toga, eksperti naglašavaju da su simptomi srčanog udara i gorušice slični, zbog čega na njih treba obratiti pažnju.
  6. Štucanje
    Kontrakcije dijafragme uzrokuju nagomilavanje vazduha, a posledično se javlja štucanje. No, nema preciznog objašnjenja za ovu pojavu.
    U svakom slučaju, kada štucate, trudite se da jedete što sporije, kao i da ne uzimate više hrane nego što vam je potrebno. Narodne metode suzbijanja štucanja navodno deluju na bazi povećanja ugljen-dioksida u krvotoku (na primer, zaustavljanje daha). Takođe, možete da stimulišete vagus, nerv koji povezuje mozak sa želucem – tako što ćete piti vode.
    Zatražite pomoć lekara ako štucanje ne prestane tri sata i ako vam remeti san ili jelo.
  7. Nervoza stomaka „leptirići“
    Nevoljni pokreti u stomaku koje osećate u stresnim situacijama ili trenucima uzbuđenja, sasvim su normalna pojava. Creva poseduju sopstveni nervni sistem koji se nalazi pod delimičnom kontrolom mozga. Samim tim, stres registrovan na nivou mozga prenosi se na nervni sistem creva i, posledično, javljaju se „leptirići u stomaku“. Zapravo, kada ste pod stresom, zid creva oslobađa hormon histamin koji izaziva grčenje mišića donjeg dela digestivnog trakta.
    Ova pojava obično nije neki razlog za uzbunu i odlazak kod lekara. Uklanjanje izvora stresa, kao i tehnike opuštanja, sasvim su dovoljni da se izbegne ova pojava.
    Ukoliko je nervoza stomaka svakodnevna pojava koja vam značajno narušava život, neophodna vam je svakako stručna pomoć. S obzirom na to da su „leptirići“ direktna posledica stresa, ako ne možete sami da eliminišete njihov izvor, najbolje se obratiti psihologu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirijana Djokic

Vizionar uspesnog poslovanja i pobornik zdravog zivota. Argumentovani savetodavac savremenog zivota. Ljubitelj lepe reci i lepog ponasanja.

SLIČNO

Kako se pripremiti za odlazak u bolnicu

Bolest kod ljudi nastaje pojavom izvesnih poremećaja, koji mogu biti povremeni, slabijeg intenziteta, te čoveku …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *