Kako koristiti teleskop

Kako koristiti teleskopUkoliko vas ili vaše dete interesuje astronomija, odlučićete se za kupovinu teleskopa pre ili kasnije pa je bitno da znate koristiti teleskop. Postoje tri različite vrste teleskopa koje možete kupiti: reflektori, refraktori i katadioptrički teleskopi. Sagledajte pozitivne i negativne strane svakog i odlučite se za kupovinu onog koji će vam služiti ubuduće.

1) Potražite mesto sa koga ćete imati čist pogled na nebo i mesto koje želite da osmatrate.

2) Proverite da li vaš teleskop ima polarne ose. Ukoliko ima, moći ćete da sočivo teleskopa usmerite direktno na ono što želite da posmatrate. Samo je potrebno da se rukovodite uputima proizvođača kako bi poravnali ose sa sočivom.

3) Odaberite okular sa koji najmanje uveličava. Uvek koristite ovaj okular dok se ne izveštite u rukovanju teleskopom.

4) Locirajte predmet na noćnom nebu koji će biti predmet vašeg posmatranja i fokusirajte se na njega. Pomerite planetu ili zvezdu koju posmatrate što je moguće bliže centru polja okulara.

5) Uklonite okular sa najmanjim stepenom uveličavanja i postavite okular koji u većoj meri uveličava.

6) Ponovo podesite teleskop ukoliko slika nije dovoljno oštra nakon promene okulara.

7) Nastavite ovako, posmatrajući različite planete i zvezde koje se nalaze u vašem vidiku.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.