Kako da naučite pravilno da pevate

Da dobro pevate, potrebne su svakodnevne vežbe. Časovi pevanja nisu uvek svima dostupni, te zbog nedostatka vremena ili novca. Ako ne možete da idete na časove pevanja, odredite vi sami sebi vreme kada ćete vežbati sami kod kuće. Ovde ću vam napisati nekoliko stvari koje možete uraditi da bi postali bolji u pevanju. Trebaće vam vremena da vidite promene u vašem pevanju, ali kada budete videli rezultate, nećete se pokajati.
pevanje

Početak

  1. Počnite sa vežbama disanja. Vežbe disanja će vam pomoći da bolje kontrolišete vaše pevanje i trajanje pevanja. Nije ni čudo: pevači koji mogu duboko udisati dobijaju bolju dužinu njihovog glasa.
    Vežbajte otvaranje grla otvorenih ustiju. Opustite se i otvorite vilicu kao riba kad otvara usta. Počnite da opustite mišiće lica.
    Probajte sledeću vežbu disanja pre nego što se zagrejete:

    • Počnite da uzdišete duboko nekoliko puta vazduh.
    • Neka vam vazduh stigne do pupka tj. do diafragme. Stomak treba da vam bude naduvan ako to radite pravilno. Ponovite to nekoliko puta.
    • Pokušajte da vazduh izbacite iz diafragme, a ne iz pluća.
  2. Počnite sa zagrevanjem. Vaše glasne žice su mišići baš kao i ostali mišići vašeg tela, pa im je potrebno zagrevanje pre pevanja. Možete ih zagrevati na različite načine.
    Vežbajte notnu skalu. Krenite od note C, pa završite sa visokom notom C, a onda idite unazad. Krenite polako. Kada budete počeli da zagrejete vaše glasne žice, videćete da ćete dobiti bolju artikulaciju nota. Note koje trebate pevati su: C-D-E-F-G-F-E-D-C (DO-RE-MI-FA-SOL-LA-SI-DO).
  3. Pronađite koliko visoko i duboko možete pevati. Probajte to s bilo kojim muzičkim skalama (to možete naći na internetu) i videćete koliko visoko ili duboko može vaš glas da ide.
  4. Pustite pesmu koja vam se sviđa i počnite da pevate zajedno uz pevača. Snimajte se nečim. Neka pesma bude tiha, da bi vaš glas došao do izražaja. Kada se završi, poslušajte snimak i vidite da li falširate negde ili ne. Proverite da li jasno izgovarate reči, a posebno da li dobro pevate vokale. Proverite da li dišete ispravno. Visoki i teži delovi pesama će zahtevati da vaš glas bude jak i da imate jak predah za to.
  5. Pijte puno vode. Pijte mlaku vodu, jer ona će najbolje opustiti vaše glasne žice. Dajte vremena telu da absorbuje vodu. Izbegavajte pre pevanja mlečne proizvode, posebno Milk Šejk ili Frape.
  6. Vežbajte svakodnevno. Svaki dan vežbajte disanje i zagrevanje glasnih žica. Naravno, i pevanje. Slušajte gde grešite u pesmi. Može potrajati i nedeljama dok ne dođete do odgovarajućeg tona.

Razvijanje vašeg glasa

pravilno pevanje

  1. Naučite kako da koristite svoj nos. Dobro pevanje podrazumeva delimičan plasman našeg nosa; to je zvučni odmor našeg glasa. Kada pevate, grlo mora biti široko otvoreno, a vaš jezik treba da dodirne nepce.
  2. Naučite da “pokrijte glas“ sa punijim zvukom. Rezonanca, zaobljen zvuk se formira otvaranjem grla. To se zove “pokrivanje glasa“. Međutim, budite oprezni. Ako ga previše pokrijete, može da zvuči kašasto.
  3. Vežbajte pevanje samoglasnika. Opet, pokušajte da ih vokalizujete pomoću dijafragme. Samoglasnici i suglasnici su ono na šta zaista trebate da obraćate pažnju. Nemojte uključiti mišiće glasa u pevanju. Pokušajte da izdržite svoj glas u uspravnom položaju, ali opušteno. Otvorite usta kao kad otvarate kod zubara i pokušajte da vežbate zvukove; “ah“, “oo“, “oh, “eh“ itd.
  4. Vežbajte visoke tonove. Visoki tonovi su kao šlag na vrhu torte; nije uvek potrebno, ali je zaista divno ako se uradi pravilno. Vi verovatno već znate sada koliko visoko možete da idete i koje visoke tonove možete da pogodite. Vežbanjem visokih tonova koje trenutno možete da otpevate, moguće da ćete kasnije uspeti da otpevate još više tonove. Uzmite adekvatan dah i držite otvorena usta. Zamislite kako dahom udarate nešto i onda ga ispustite. Udaranje visoke note ne znači da treba da pevate glasnije.
  5. Nastavite da vežbate disanje. Što ste bolji u disanju, to ćete biti bolji u pevanju. Pokušajte ovu vežbu:
    Udahnite 4sek, a onda ispusitite dah zviždajući. Onda 6sek, pa 12sek zviždite. Udahnite 2sek, pa zviždite 10. 4sek, pa 16sek. Pa, opet udahnite 2sek, i onda zviždite 16sek. Udahnite 4sek, pa 20sek zviždite. Udahnite 2sek, pa opet 20 sek zviždite. Ponovite to.
  6. Vežbajte sve ovo što sam napisala zajedno. Srećno!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Pavlović

Avatar photo

SLIČNO

Kako napraviti popularan bend

Pre svega da bi osnovali bend morate tačno znati u kom muzičkom pravcu želite da …

3 komentari

  1. Avatar photo

    wow,saveti su super,jos samo talenat i odoh u pevacice.

  2. Ja smatram da su dobri pevaci samo oni koji su talentovani i skolovani za to
    ne moze neko sto cuva goveda da postane lekar bez skole,pa prema tome ne moze svako ni da postane pevac.

  3. Ja smatram da su skolovani pevaci,dobri pevaci. Ne moze covek koji cuva goveda da postane lekar bez skole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *