Kako se neguje biljka minđušica

Ovo je veoma stara i rasprostranjena biljka i izgledom cveta podseća na balerinu koja igra. Poreklom je iz Južne i Centralne Amerike. U 18.veku je preneta iz Čilea u Englesku, a onda i u ostale evropske drzave. Možemo je uzgajati kao sobnu biljku ili na balkonu. Zbog svojih raskošnih cvetova opravdano je nazivaju kraljicom balkona. Ne voli preterano sunce. Ako je unutra stavite je pored istočnog ili zapadnog prozora, a ako je napolje odgovara joj polusenka, zaštićeno mesto.

mindjusica

Kako se neguje biljka minđušica

  1. OPIS BILJKE
    Mindjušica ili fuksija može da izraste od 30 do 100 cm. Može se gajiti kao grm, puzavica ili sa orezivanjem može formirati krošnjice na vrhu stabla. Ova prelepa biljka ima cvetove zvonastog oblika bele, ružičaste, crvene ili boje patlidzana. U zavisnosti od sorti, pažljivim odabirom, postiže se da mindjušice cvetaju od proleća do jeseni.
  2. OSVETLJENJE
    Mindjušice jarkih boja traže sunčana mesta zaštićena od podnevnog sunca, dok vrstama nežnijih boja više odgovara polusenovito mesto sa difuznim svetlom.
  3. ZALIVANJE I VLAZNOST
    U proleće mindjušica se baš često zaliva. U letnjim mesecima se zaliva svakodnevno pa i dva puta dnevno, uz obavezno orošavanje. Nikako ne smemo dozvoliti da se zemlja osuši, jer fuksije ne podnose nedostatak vode. Ali, zemlja ne sme biti ni suvise vlažna.
  4. PROVETRAVANJE
    Biljka traži provetrenu prostoriju, ali ne i promaju. U kasno proleće ili početkom leta mindjušicu možete da iznesete na balkon zaštićen od vetra.
  5. PRIHRANA
    Mindjušicu treba djubriti od februara do avgusta tečnim mineralnim djubrivom za balkonske biljke.
  6. OREZIVANJE
    Sve suve stabljike treba ukloniti na proleće, ostale skratiti na dva lisna para, što će stimulisati rast novih grana na kojima će se formirati cvetovi. Redovnim orezivanjem i precvetalih cvetova podstičete stvaranje novih cvetnih pupoljaka.
  7. ZIMSKO ODRŽAVANJE
    Pre sklanjanja u zatvoren prostor potrebno je skratiti sve izdanke na trećinu, a obolele grane sasvim otklonite, takodje i listove i cvetove. Tokom zime biljku ne prihranjujte i ne prskajte, a i zalivanje smanjite. Čuvajte mindjušicu tokom zime na prohladno i svetlo mesto, na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Ukoliko prezimi na sobnoj temperaturi zbaćiće delimicno ili potpuno lišće.
  8. RAZMNOŽAVANJE
    U proleće se orezuje, pa te iste reznice mozete koristiti za razmnožavanje. Reznice se mogu oziliti u vodi ili u rastresitom supstratu. Po puštanju korenčića, odmah zasaditi. Cveta iste godine. Kod mladih biljaka otkidaju se izrasli vrhovi, radi dobijanja grmastog oblika.
  9. PROBLEMI
    Listovi otpadaju najčešće zbog suvog i toplog vazduha, i zbog nedostatka vlage u zemljištu. Potrebno je da biljku orošavate i zalivate. Do opadanja cvetova može doći iz razloga nepravilnog zalivanja, slabo osvetljenje, visoka temperatura ili premeštanje saksije sa jednog na drugo mesto. Pojava smedjih mrlja na rubovima lista je znak preteranog zalivanja ili hladnoće.
  10. POZNATE SORTE
    Dollar Princess, sa krupnim, punim cvetom crveno-purpurne boje Patio Princess, Profesor Henkel. Pink Marshmallow, Swingtime,i Harry Grey.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Janjic

Avatar photo
Kreativna, komunikativna :D

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

Jedan komentar

  1. U mojoj basti imam preko 200 vrsta raznih biljaka, ali skladno rasporedjenih.Zajedno odrzavamo supruga i ja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *