Kako naći posao

U vreme kada nam je posao jedina nada, kako preživljavanja radi tako i ubijanja dosade i kvalitetno potrošenog vremena, vrlo je bitno znati kako ga dobiti, kako ostaviti odličan prvi dojam, zaraditi simpatije, kako sklopiti ugovor, ali isto tako kako ostaviti posao zbog nezadovoljstva platom ili prekovremenog rada.

kako naci posao

Prijava za posao

  1. Prijavni formular
    Prilikom konkurisanja na radno mesto, dobićeš prijavni formular u koji treba da uneseš odgovarajuće podatke. Imaj na umu poslodavac ima pravo da odkaže ugovor o radu koji je zasnovan na netačnim podacima koje si naveo u prijavnom formularu ili izneo prilikom intervjua.
  2. CV
    Ponekad, poslodavac zahteva da prijava za radno mesto zahteva i cv osobe koja na njega konkuriše. Izraz potiče iz latinskog jezika i u prevodu znači životni krug, u praksi, to je pregled ličnih podataka ,radnih kvalifikacija, stečenog obrazovanja i interesovanja koja bi mogla biti bitna za posao za koji se prijavljuješ.
    Potrudi se da napišeš jasan, precizan i obrati pažnju, ne previše opširan cv, poslodavcima je obično važnija informacija o školama koje si završio, nego topla priča o detinjstvu.
    Uz cv, često je neophodno da napišeš i pismo motivacije u kome treba da objasniš poslodavcu zašto smatraš da si baš ti prava osoba za taj posao. Budi iskren, ali u razumnoj meri, ako si lenj, i iskren povodom toga, možeš biti siguran da nećeš dobiti posao.
  3. Intervju
    Poslodavac može da organizuje intervju sa kandidatima kako bi što bolje procenio njihovo značenje i iskustvo. Razmisli o pitanjima koja bi ti mogao da postaviš njemu, recimo, kakvi su uslovi rada, kakve su šanse za unapređenje, postoje li detalji koji nisu objavljeni u konkursu a mogli bi biti značajni i slično.
  4. Prvi utisak
    Na stranu svi tvoji radni kvaliteti ako na intervju odeš sa pola sata zakašnjenja, neumiven i u prljavoj garderobi, šanse su ti znatno manje. Naravno, ni smoking nije rešenje, jednostavno budi čist i uredan, trudi se da ostaviš utisak ljubazne ali i odmerene osobe. Misli na to da je prvi kontakt za poslodavca često i najvažniji.
  5. Zavod za tržiste rada
    Kada neko traži posao, najčešće se prijavljuje na biro. Ovaj zavod je osnovan Zakonom o zapošljavanju i ostavarivanju prava nezaposlenih lica ,i predstavlja državnu službu koja pruža usluge u vezi sa politikom zapošljavanja.Ako se prijaviš zavodu, imaš pravo na

    • informisanje o različitim mogućnostima i uslovima zapošljavanja
    • posredovanje Zavoda pri zapošljavanju
    • određivanje profesionalne orijentacije
    • pripremu za zapošljavanje
    • novčanu nadoknadu za vreme privremene nezaposlednosti samo ako si prethodno uplaćivao doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlenosti
    • novčanu pomoć za vreme stručnog osposobljavanja.
  6. Radna knjižica
    Radna knjižica je isprava koju izdaje nadležni opštinski organ i u koju se upisuju podaci značajni za ostvarivanje prava i obaveza koji proističu iz radnog odnosa. Ako si zaposlen, moraš imati radnu knjižicu, predaješ je poslodavcu prilikom zasnivanja radnog odnosa, a na dan njegovog prestanka, poslodavac je dužan da ti je vrati uredno popunjenu.
  7. Zabrana diskriminacije
    Osoba koja traži posao ne može se stavljati u nepovoljni položaj u odnosu na druge, bez obzira na pol, rođenje, jezik, rasu, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, političko uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo.

Ugovor o radu

  1. Šta je ugovor o radu
    Po zakonu ,svaki radni odnos mora biti zasnovan na ugovoru o radu, bez obzira da li je u pitanju radni odnos na određeno ili neodređeno vreme, sa punim ili nepunim radnim vremenom, probni rad ili pripravnički staž. Sklapa se u pismenoj formi, pre stupanja zaposlenog na rad i mora da sadrži

    • naziv i sedište poslodavca
    • ime i prezime zaposlenog i mesto njegovog prebivališta
    • stručnu spremu i zanimanje zaposlenog
    • vrstu i opis poslova koje zaposleni treba da obavlja
    • mesto rada
    • vreme trajanja ugovora
    • dan početka rada
    • zaradu ,rokove za isplatu zarade i drugih primanja na koja zaposleni ima pravo
    • dnevno i nedeljno radno vreme

    Pažljivo pročitaj ugovor.
    Proveri da li se u potpunosti slažeš sa uslovima koji su navedeni u ugovoru .Čuvaj priznanice o zaradi, pisane izjave i druga dokumenta koja dobijaš od poslodavaca ,jer ti mogu biti od pomoći prilikom ostvarivanja ili dokazivanja nekog od prava koja proističu iz radnog odnosa.

Prestanak radnog odnosa

  1. Otkaz
    Otkaz ugovora o radu predstavlja jednostranu izjavu volje koja može poteći bilo od poslodavca, bilo od zaposlenog, i koju zakon priznaje kao osnov prestanka radnog odnosa.
    Bez obzira na to da li otkaz ugovora o radu potiče od tvog poslodavca ili tebe, zakon predviđa da izjava o otkazu mora biti data u pismenoj formi.Ako želiš da daš otkaz, obavezan si da dostaviš izjavu poslodavcu najmanje 15 dana pre dana koji si u izjavi odredio kao dan prestanka rada. S druge strane, poslodavac može dati radniku otkaz najkasnije tri meseca od dana kada je saznao za činjenice koje predstavljaju zakonski osnov za prestanka radnog odnosa, ili u roku od 6 meseci od dana nastupanja ovih činjenica. Otkaz ugovora o radu koji daje poslodavac mora da sadrži obrazloženje, ali i pouku o pravnom leku , koja te upućuje na službeni organ kome možeš da se žališ.

    Poslodavac ne može da te otpusti zbog

    • privremene sprečenosti za rad nastale zbog bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja
    • korišćenja porodiljskog odsustva ili odsustva zbog nege deteta
    • služenja vojnog roka
    • članstva u političkoj organizaciji, sindikatu, zbog pola, jezika, nacionalne  pripadnosti, socijalnog poretka, veroispovesti, političkog uverenja…
    • zbog obraćanja sindikatu ili drugim organima nadležnim za zaštitu prava iz radnog odnosa.
  2. Otpremnina
    Pravo na otpremninu stičeš u slučaju da ti je poslodavac dao otkaz usled prestanka potrebe za poslom koji si obavljao zbog tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih problema. Za ovakvu situaciju Zakon o radu koristi termin višak zaposlenih.U slučaju da se nađeš među zaposlenima koji su proglašeni viškom, konsultuj se sa svojim sindikatom ili advokatom. Ako smatraš da su kriterijumi pri određivanju viška zaposlenih bili nepravični ili nezakoniti , možeš da se žališ sudu zbog nezakonitog otkaza.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

2 komentari

  1. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    kako bi bilo dobro kad bi sve funkcionisalo ovako!
    kod trazenja posla dodala bih jos jednu, najbitniju stavku, a to je da se uclanis u stranku! :D

  2. U pravu si zorice,ili da se l,covek koji trazi posao,uclani u stranku ili da ga da ima neku strinu ili tetku u toj firmi na vodecoj ppziciji.jedino tako moze doci do posla

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *