Kako iskoristiti lekovito dejstvo koprive

Kada spomenemo koprivu uvek nam je prva asocijacija da ona žari kožu i izaziva plikove. Zbog toga je svi zaobilazimo u širokom luku. Međutim, kopriva je veoma cenjena zbog svojih lekovitih dejstva. Smatra se da je prirodni lek za malokrvnost, opadanje kose, reumatizam, oboljenje zglobova, čir na želucu, nesanicu, nervozu…

kopriva

Kako iskoristiti lekovito dejstvo koprive

  1. Kopriva je veoma rasprostranjena i može se naći gotovo svuda, raste u baštama, pored puta, pored ograda.
  2. Kopriva ima visoku vitaminsku vrednost i dosta se preporučuje u ishrani, jer sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, a od minerala magnezijum, vitamine C,A,B2, karoten.
  3. Ona što je najzanimljivije da ona na našoj trpezi uopšte nije toliko zastupljena, a sadrži više vitamine C i A od nekih drugih biljaka koje se češće koriste u ishrani.
  4. Kopriva veoma efikasno čisti krv, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Veoma je bogate hlorofilom koji pomaže da se obnove oštećene ćelije i poboljša snabdevanje mozga kiseonikom.
  5. U proleće se bere lišće koje po ukusu dosta podseća na spanać, ali sadrži mnogo više kalcijuma i vitamina C. Sveže listove je najbolje spremiti kao spanać, a osušene koristite kao začin ili čaj. Seme se uzima isključivo u avgustu. Ono ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivna kada se isprže. Cvetovi se takođe koriste za jelo.
  6. Listovi ove biljke mogu da se dodaju u razne čorbe, variva, salate, ali je potrebno da se pre toga preliju vrelom vodom da ne žare.
  7. Osobama sa kamenom u bubregu se preporučuje da je pripremaju kao spanać.
  8. Čaj od koprive se priprema tako što se puna supena kašika sitno iseckanih listova prethodno dobro opranih, prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji minut do minut ipo. Pije se kad se malo prohladi u malim gutljajevima.
  9. Kopriva je delotvorna i protiv prolećnih alergija. Korišćenjem ove biljke pospešujete stvaranje krvnih zrnaca i sprečavate pojavu anemije.
  10. Pomaže i kod problema sa aknama i bubuljicama, kod infekcije u ustima, afti i upale desni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili …

3 komentari

  1. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    Seme koprive je takodje odlicno za malokrvnost. Treba ga pomesati sa medom i uzimati to 2/3 puta dnevno po jednu kasiku

  2. Odličan članak,veoma poučan:).

  3. Tacno je da je koprivino seme odlicno za malokrvnost. Moze se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *