Kako ispeći tunu na roštilju

Tuna je jedna od najzdravijih jela koje možete pripremati u bilo koje doba dana. Mala kalorijska vrednost i mala količina masti će vam dozvoliti da ne ometano uživate u divnom ukusu tune. Može se jesti svakodnevno jer se može kupiti u supermarketima sveža ili u konzervi. Svežu tunu možete ispržiti u tiganju ali će biti zdravija i ukusnija a i sočnija ako je spremite na roštilju.

Možete isprobati nekoliko recepata za pripremanje tune u zavisnosti šta volite i koji ukus želite da postignete. Ovaj članak vam neće otkriti najbolji recept za tunu, ali će vam otkriti tajne savršenog grilovanja tune na roštilju.

Kako ispeći tunu na roštilju

  1. Nabavite svežu tunu. Nabavite najsvežiju tunu koju možete u vašem marketu. Neki od pokazatelja da li je tuna sveža su ukus i miris. Proverite da li je tuna rozikaste ili crvenkaste boje i da li ima miris mesa. Potražite uredno, deblje isečeni odrezak kako bi ostao sočniji nakon pečenja na roštilju. Ako je moguće potražite tunu sa oznakom ‘sushi ili sashimi’ kvaliteta. Tuna ovog kvaliteta je najsvežija jer se može služiti i jesti sirova. Postoji mnogo vrsta tune koje su dobre za pripremanje na roštilju. Najčešća vrsta je žuto peraje. Ovo je vrsta tune koja se takođe može naći i u konzervi. Najskuplja vrsta tune je plavo peraje i veoma se teško nalazi. Ostale vrste tune koje su dobre za grilovanje su bonito i albacore.
    tuna na rostilju 2
  2. Marinada. Ukus vaše grilovane tune zavisi od mariniranja. Postoji više recepata za pripremu marinade. Možete koristiti soja sos, sirće, maslinovo ulje, senf, sok od limuna, biber ili beli luk. Odaberite savršenu kombinaciju sastojaka da ne biste brinuli o suprotnosti ukusa. Stavite sve vaše izabrane sastojke u činiju i dobro promešajte. Ovo već može poslužiti kao marinada. Sipajte mešavinu u vašu tunu, dok ne prekrije obe strane tune. Stavite tunu u plastičnu kesu s marinadom i dobro zatvorite. Stavite u frižider na 2 do 3 sata kako bi meso upilo ukuse iz vaše marinade.
  3. Priprema na roštilju. Pripremite roštilj, dok se tuna marinara. Možete premazati roštilj s malo ulja kako biste sprečili da se tuna zalepi za roštilj. Stavite tunu na srednje zagrejan roštilj. Pecite od 8 do 15 minuta povremeno prelivajući odrezak marinadom. Koristite špatulu za okretanje kako biste ispekli tunu sa obe strane. Ravnomerno ispecite sa obe strane. Pecite je po želji, u zavisnosti da li više volite sirovo pečenu, srednje ili reš.
  4. Serviranje. Dekorišite vašu grilovanu tunu sa peršunom, kriškama limuna ili manjim peteljkama celera. Možete dodati još i grilovane paprike, pečurke i luk, kao prilog uz glavno jelo. Slobodno iscedite malo limuna na vašu tunu, jer je to sjajan dodatak ukusu vašeg obroka.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

pilece rolnice

Kako napraviti pileće rolnice sa šampinjonima i krem sirom

Ovo su najukusnije pileće rolnice koje ćete ikada jesti! Kada ih napravite, videćete da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *