Kako da sačuvate zdravlje kada radite od kuće

Ako imate taj luksuz i ugodnost da radite od kuće, biće vam mnogo lakše da se posvetite svom zdravlju nego onima koji idu na posao i svakodnevno se suočavaju sa stresom saobraćajne gužve, nezdravim brzim ručkom na kratkoj pauzi, malim radnim prostorom koji ograničava kretanje… Međutim, to što ste okruženi komforom vašeg doma dok radite može takođe biti veliki izazov u očuvanju vašeg zdravlja. Evo nekoliko saveta kako da ostanete zdravi dok radite od kuće.
Rad od kuce

  1. Stvorite sami sebi zdravo radno okruženje – Ako postoji takva mogućnost, neka vaš radni prostor bude što dalje od kuhinje i spavaće sobe. Na taj način ćete sprečiti česte odlaske u kuhinju da prezalogajite nešto na brzinu, a sprečićete sebe i da u kasnim večernjim satima odgovarate na mejlove. Ako vaš rad od kuće nije nešto trenutno i privremeno, već ste potpisali ugovor na duži vremenski period, trebalo bi da investirate u ergonomsku stolicu visokog kvaliteta. Veoma je bitno na čemu ćete sedeti tokom dugih radnih sati, pa zato ugodite sebi i sačuvajte zdravu kičmu i pravilno držanje. Što je najvažnije, držite se podalje od nezdravih grickalica i gaziranih sokova. Kod kuće ste, pa možete izbeći zamke brze hrane. Napravite sami sebi zdrav ručak i užinu.
  2. Razvijte zdrave radne navike i dnevnu rutinu – Odredite sebi radno vreme i pridržavajte se toga. Izbegavajte rad u kasnim večernjim satima i idite na vreme na spavanje. Ako imate tu mogućnost, izbegavajte da dugo zurite u monitor kompjutera. Bar na svakih 20 minuta skrenite pogled sa monitora na svega par sekundi kako biste smanjili naprezanje očiju.
  3. Iskoristite prednost činjenice da radeći od kuće možete bolje da se naspavate – To što iz kreveta možete da ušetate u svoju kancelariju za minutu i što ne morate da gubite vreme na spremanje za izlazak i vožnju do posla ne znači da treba da ostajete budni do kasno svake noći. Održavajte sistem od regularnih 7-8 sati sna i nivo vaše energije će biti stabilan tokom celog radnog dana. To što radite od kuće ne znači da treba da se potpuno opustite i budete neodgovorni.
  4. Vežbajte – Ovo je verovatno najveća povlastica kada radite od kuće. U vašim redovnim pauzama u poslu se nemojte samo prebaciti iz radne stolice u fotelju ili na kauč, već ustanite i šetajte do prodavnice, ili gore-dole stepenicama. Još bolje, idite u teretanu, na trening ili trčanje pre posla svakog jutra ili posle posla svake večeri. Iskoristite činjenicu da ne gubite vreme u putu do posla i u povratku kući. To vreme možete iskoristiti za nešto praktično, zdravo i korisno kao što je vežbanje. Čak i u kraćim pauzama u poslu možete odraditi vežbe istezanja ili nekoliko čučnjeva, sklekova i trbušnjaka. Na taj način ćete ostati vitalni i zdravi, razmrdaćete se, poboljšati cirkulaciju i imati više elana za rad nakon pauze.
  5. Posvetite se zdravoj ishrani – Na sreću, ovo je mnogo lakše uraditi kod kuće gde imate potpunu kontrolu nad hranom koja vam je na raspolaganju. Napravite zalihe svežeg voća i povrća za grickanje tokom radnih sati i pijte dosta vode. Ne samo što ćete tako imati mnogo zdraviji ručak, već ćete i uštedeti novac pošto nemate potrebe da svakog dana kupujete brzu hranu i nezdrave napitke.

Zapišite plan vaše dnevne rutine koji uključuje i vaše radne obaveze, ali i ove korake koji će vam pomoći da održite svoje zdravlje, jer se u suprotnom veoma lako može desiti da to zapostavite. Imajte na umu da vam je dobro planiranje od velike važnosti., budući da radite od kuće i da sami treba da organizujete svoje vreme.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *