Kako da ostanete u kontaktu sa klijentima

Jednom kada završite neki projekat ili prodate svoj proizvod završi se i vaš privremeni kontakt sa klijentom. Međutim, iz poslovne perspektive, veoma je važno održati taj kontakt jer je uvek lakše obnoviti poslovnu saradnju sa starim klijentima nego pronaći nove klijente bez preporuke. Sa lične strane, možda ste sa tim klijentom ostvarili prijatan i srdačan odnos koji želite da zadržite, umesto da iznova izgrađujete odnos sa novim klijentom. Postoje različite tehnike održavanja kontakta, samo treba da pronađete onu koja najviše odgovara vama i vašem poslu.

Podela pisanog i štampanog materijala

  1. Redovno šaljite relevantne informacije – Dok čitate stručnu literaturu, novine, časopise, razne publikacije ili surfujete po internetu, mislite na svoje klijente. Ako naiđete na članak koji bi im mogao biti od pomoći, izdvojite malo vremena da im pošaljete kopiju linka ili napišete kratak opis gde ste i šta pročitali.
  2. Održavajte redovnu prepisku sa klijentom – Redovno šaljite obaveštenja o detaljima novih događaja, o novim proizvodima koje nudite, korisnim informacijama i slično. Kada potpisujete ugovor sa klijentom, ne zaboravite da pitate za dozvolu da njihovoj firmi šaljete sve te informacije na e-mail adresu.
  3. Upamtite posebne prilikeUpamtite bitne datume vaših klijenata i pošaljite čestitku u tim specijalnim prilikama kao što su: rođendani, godišnjice, proslava diplome… Uradite nešto unikatno po čemu će vas pamtiti. Na primer, napravite rođendansku čestitku sa slikom vašeg klijenta koja je snimljena u nekoj posebnoj prilici tokom vaše zajedničke saradnje i ukrasite je detaljima koji će klijentu biti od značaja.kontakt sa klijentima

 

Sastajanje sa klijentima

  1. Pozovite klijente (pa i one bivše) na važne događaje – Ako sponzorišete ili prisustvujete nekom događaju za koji mislite da bi interesovao vašeg klijenta, pozovite ga da vam se pridruži. Na primer, možete mu poslati poruku u stilu: „Nadam se da ćemo se sresti na tom i tom skupu ili događaju…“, uz propratni reklamni materijal za tu priliku.
  2. Potražite svoje klijente u gomili – Kada prisustvujete nekom sajmu, profesionalnom sastanku ili nekom drugom mestu koje i vaši klijenti posećuju, potražite ih u gomili ljudi, izdvojite nekoliko minuta za razgovor sa njima, kako biste ih podsetili na vašu dobru saradnju, ali nemojte pričati samo o poslu. Naročito ako je neka opuštenija prilika u pitanju, pitajte ih o njihovoj porodici, pričajte o sportu, ćaskajte sa njima.
  3. Ponudite pomoć – Kada zaključite neku prodaju ili projekat završite sastanak time što ćete pozvati klijenta da vam se obrati za pomoć kada god ima pitanje ili problem za koji smatra da ga vi možete rešiti. Uverite klijenta da to neće biti nametanje i da podržavate nastavak vašeg dobrog odnosa.
  4. Pitajte za pomoć – Zapamtite u čemu je vaš klijent stručan. Kada imate pitanje vezano za tu oblast, obratite mu se. Naravno, budite uviđavni u vezi sa tim koliko često zovete i tražite pomoć. Ovo može biti zahvalan način za održavanje kontakta.
  5. Budite aktivni u svojoj profesionalnoj zajednici – Učestvovanjem u lokalnim i profesionalnim dešavanjima ćete poboljšati sliku o sebi i povećati mogućnosti za upoznavanje novih klijenata.
  6. Uključite klijente u značajne projekte – Ako ste na čelu nekog projekta koji bi vašim klijentima mogao biti zanimljiv ili im doneti bilo kakve benefite, potrudite se da ih uključite u tu akciju i pitate ih da doprinesu svojom stručnošću.

Koristite društvene medije da ostanete u kontaktu

  1. Povežite se sa klijentima putem različitih društvenih mreža – Pronađite ih, pošaljite im zahtev za prijateljstvo i s vremena na vreme, kada vidite da su objavili nešto vama interesantno prokomentarišite. Tako će vas uvek imati u vidu i kad-tad će iskrsnuti neki novi poslovni dogovor.

Pružite podsticaje i nagrade

  1. Obezbedite suvenire – Dajte klijentima suvenire sa svojim kontakt podacima, za koje znate da će ih zadržati i koristiti. Hemijske olovke, upaljači i penkala su popularni, ali se lako mogu izgubiti i često se poklanjaju. Možete izraditi kalendare ili magnete, neke ukrase za radni sto, bilo šta što smatrate zgodnim i prikladnim za tu priliku.
  2. Napravite uramljene sertifikate i/ili fotografije – Ne mora to biti ništa pompezno, posmatrajte ovo kao još jedan vid suvenira koji će vaš klijent verovatno okačiti u svojoj kancelariji. Potrudite se da na tu fotografiju ili sertifikat diskretno umetnete i svoje kontakt podatke.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

pricalice

Kako da ne pričate previše

Za većinu ljudi govor je jedno od najvažnijih sredstava komunikacije i izražavanja. Različina emotivna stanja, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *