Kako pregovarati o poslu

Ako vam neko da ponudu da radite vaš posao iz snova, najverovatnije ćete brže bolje pristati, ni ne razmišljajući o detaljima ponude. Međutim, najbolji način da prihvatite ponudu je zapravo da se uverite kako je ceo paket upravo ono što vi želite.

Posao je obaveza kojoj posvećujete veliki deo vremena u vašem životu, a pri tom ćete verovatno imati samo tu jednu šansu da izrazite svoje uslove, mišljenja i mogućnosti (barem sa tim poslodavcem, klijentom ili poslovnim partnerom), pa su stoga pregovaračke sposobnosti od suštinskog značaja u ovakvim situacijama.

pregovori o poslu

Ustremite se ka uspehu:

  1. Saznajte sve detalje – Kada vam se ponudi neki posao, veoma je bitno da znate u kakvim ćete uslovima raditi. Raspitajte se o dimenzijama ponude i potrudite se da ih dobijete napismeno: kolika je plata, gde je vaše radno mesto locirano (u kom gradu) i da li ćete dobiti neku naknadu ukoliko morate da se preselite zbog ove ponude, kakve benefite i bonuse možete ostvariti, kada treba da počnete sa radom, koje je radno vreme i koliko dugo imaju u planu da sarađuju sa vama…
  2. Zahvalite poslodavcu na ponudi, čak i ako vam ne odgovara – Uvek budite dostojanstveni i zahvalni kada prihvatate neku ponudu. Pokušajte da prikrijete razočaranje ako je ponuda lošija od onoga što ste očekivali.
  3. Ugovorite vremenski period do kog morate doneti odluku – Kada se raspitate o detaljima, kupite sebi malo vremena da razmislite racionalno o svemu. Normalan period za razmatranje ponude bi bio od 1 do nedelju dana. Naravno, ukoliko se kompanija žuri da popuni to radno mesto, bolje je da ne otežete previše sa svojom odlukom. Nemojte se brinuti da će vam promaći prilika ako tražite da dobro promislite o ponudi, to se retko dešava. Poslodavac koji zaista želi da vas angažuje će imati razumevanja za ovo. Poslodavac koji vam prvo da poslovnu ponudu, a zatim je povuče ne dajući vam vremena da razmislite verovatno loše tretira svoje zaposlene, pa se trebate smatrati srećnim što ste izbegli tako nešto.
  4. Uradite domaći zadatak – Pre nego što pristanete, raspitajte se dobro o toj kompaniji i njenoj finansijskoj istoriji. Ako poznajete bilo koga ko tu već radi, pokušajte da dobijete neke informacije. Ne možete sa sigurnošću znati kakvi su radni uslovi dok ne popričate sa nekim ko ima iskustva u toj firmi.
  5. Razmislite da li se potencijani posao slaže sa vašim potrebama i ciljevima – Zapitajte se koje su prednosti i mane tog posla u odnosu na bitne stavke u vašem životu. Dobar deo vremena tokom nedelje ćete provoditi na poslu, pa je zato veoma važno da uskladite privatni i poslovni život koliko god je to moguće. Tri stvari koje morate izbalansirati su: 1. Lične potrebe, 2. Potrebe vaše porodice, 3. Poslovni ciljevi. Ovo zna da bude veoma teško, ali nije neostvarivo.
  6. Saznajte da li vi imate i koliku moć – Saznajte da li se od vas očekuje da imate sposobnost da preuzmete kontrolu i da imate uticaj na određeni razvoj situacije. Ako u početku i nemate takvu moć (koja sa sobom nosi i veliku odgovornost), bitno je da znate da li imate mogućnost da dođete do tog nivoa i napredujete vremenom ako dokažete svoje sposobnosti.

Pregovorima izvucite najbolju moguću ponudu

  1. Potrudite se da se sastanete sa osobom iz kompanije koja je zadužena da pregovara sa vama – Nemojte nikako voditi poslovne pregovore preko telefona ili e-mail prepiskom. Teže je reći nekom ne u lice, nego preko telefona.
  2. Pre nego što započnete pregovore utvrdite koja je minimalna, a koja željena plata za koju biste radili – Vrlo je moguće da će vam na razgovoru biti i postavljeno pitanje kakvu platu očekujete, ali vaš stav treba da utvrdite pre svega zbog vas samih, da kasnije ne biste zažalili i bili mrzovoljni i nezadovoljni poslom.
  3. Zatražite više novca bez izgovaranja sume – Ako mislite da je ponuda slaba i veoma loša, procenjujete svoje sposobnosti više i bolje, možete reći nešto poput: „Radujem se mogućnosti da počnem da radim za vas i mislim da ova saradnja može koristiti i vama kao poslodavcu i meni kao zaposlenome. Da li postoji neka mogućnost da početna plata bude malo veća?“ Ako je situacija takva da se visina plate ne može dovoditi u pitanje, dobro razmislite da li vam odgovara ovakva ponuda.
  4. Odbijte pokušaje poslodavca da iz vas izvuče tačnu cifru – Poslodavac će na sve načine pokušavati da izvuče iz vas ovu informaciju, ali potrudite se da uljudno i kulturno izbegnete odgovor, jer ne želite ni da potcenite sebe, a ne želite ni da izgovorite cifru koju oni nisu spremni da plate. U krajnjem slučaju možete reći okvirno (od – do) i time opet prebaciti njima loptu. Insistiranje na tome da poslodavac prvi izgovori sumu može izazvati kratku neprijatnu situaciju, ali je vredno truda, jer se nećete izleteti i napraviti grešku.
  5. Nakon što ste svojim pregovaračkim sposobnostima izvukli obećanje o odgovarajućoj plati i benefitima, potrudite se da sve to dobijete i napismeno – Ako vam poslodavac ne da ponudu napismeno sa svim bitnim detaljima oko kojih ste pregovarali, može se desiti kasnije da se predomisli ili izmeni neke detalje u svoju korist.
  6. Obratite pažnju na svoju intuiciju tokom razgovora – Čitav proces pregovaranja predstavlja dobru priliku i za vas i za poslodavca. Možda izgleda kao da samo vas intervjuišu, ali i vi intervjuišete poslodavca i izvlačite podatke o ponudi. Ako vam se tokom razgovora čini da poslodavac stalno pokušava da izbegne vaša pitanja, daje lažna obećanja ili pokušava da vas primora na ponudu koja vam ne odgovara, poslušajte svoju intuiciju i odustanite od ovog posla. Isto važi i za situaciju kada osetite da pregovorima možete izvući bolje uslove za sebe, ne odustajte.
  7. Nemojte igrati na kartu sažaljenja – Tokom pregovora nemojte pominjati da imate bolesnog supruga/suprugu, ne pominjite da imate troje male dece i koliko je teško obezbediti im zdrav i normalan život. Uplitanje privatnog života u želji da izazovete sažaljenje može samo negativno uticati na celu priču. Poslodavac ne želi da sluša o tome, već o vašim poslovnim sposobnostima, pa se i fokusirajte na njih.
  8. Budite kulturni, puni razumevanja i ne rušite mostove – Tokom razgovora prikažite se u najboljem mogućem svetlu. Verovatno ćete biti usplahireni, možda iznervirani, uplašeni, ali pokušajte da zadržite smiren i civilizovan stav, jer to je u vašem najboljem interesu. Nikada ne znate, osoba s kojom razgovarate u tom trenutku vam može biti šef ili poslovni partner. Čak i ako trenutno niste zadovoljni ponudom i završite u nekoj drugoj firmi, situacija se lako može promeniti i kad tad se može desiti da treba sa njima da sarađujete, zato se trudite do kraja da ostavite dobar utisak.
  9. Budite samouvereni – Budite sigurni u svoje sposobnosti, u svoja prethodna iskustva. Imajte visoko mišljenje o sebi (u granicama normale), jer poslodavci umeju da nanjuše nesigurnost i da je pretvore u svoju ogromnu prednost.

Verujte u sebe i izborite se za ponudu koja će biti idealna za vas.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

pricalice

Kako da ne pričate previše

Za većinu ljudi govor je jedno od najvažnijih sredstava komunikacije i izražavanja. Različina emotivna stanja, …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Bitno je biti uljudan i koristiti sve te tehnike, ali je jako vazno i kakva osoba se nalazi sa druge strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *