Kako udobno spavati u vrelim noćima

Kada je napolju veoma toplo, a vi nemate klimu, vrlo je teško zaspati. Možete da se prevrćete do besvesti, ali pomoći nema. Od svakog pomeranja će vam biti još toplije, ali postoje načini da se rashladite i to dovoljno dugo da zaspite.

spavanje

Kako da improvizujete rashladni uređaj

  1. Koristite ventilator. Kupite kesu sa kockicama leda. Ispreznite je u široku plitku posudu (za vodu kad se led počne otapati), kao što je tava za prženje. Stavite posudu sa ledom ispred ventilatora (između ventilatora i vas), u nivou gornjeg dela kreveta. Rashlađen vazduh će biti značajno hladniji od vazduha u sobi onoliko koliko je potrebno da se led otopi—što je dovoljno dugo da zaspite!
  2. Pokušajte sa peškirom od leda. Obesite mokar peškir sa kockicama leda da visi na dve stolice. Usmerite ventilator da duva istovremeno u peškir i u vas na krevetu. Led koji se otapa će pokvasiti i ohladiti peškir i ventilator će usmeriti taj hladan vazduh ka vama. Stavite posudu ispod peškira kako bi voda od otopljenog leda kapala u nju. Možete da koristite više peškira kako bi povezali donji peškir sa posudom i tako eliminisali iritirajuće zvukove kapanja vode u posudu.

Kako da rashladite krevet

  1. Razmislite o primeni „egipatskog načina“: pokvasite plahtu ili peškir za kupanje koji je dovoljno velik da vas prekrije, hladnom ili ledenom vodom, i iscedite ili ubacite u mašinu na centrifugu dok ne postanu skroz vlažni ali ne toliko vlažni da voda kaplje sa njih. Možete da upotrebite i flašu sa prskalicom i poprskate prekrivač sve dok ne postane vlažan, ali ne i natopljen vodom. Stavite suvi peškir ili plahtu na krevet ispod vas, a vlažan peškir stavite preko tela. Vlažan prekrivač će vas rashlađivati i ako prinesete ventilator kraju kreveta, efekat rashlađivanja će biti i veći. Ili, tokom naleta izuzetno vrelog talasa, uzmite usku majicu, pokvasite je, iscedite i obucite. Isparavanja iz majice će vam pomoći da se rashladite dovoljno dugo da možete da spavate nekoliko sati. Ovo je vrlo jednostavan način koji ne zagađuje okolinu, a rashlađuje vas.
  2. Kupite prostirku od slame ili mambusa. Ovo ne zadržava toplotu tela i hladni su tokom čitave noći. Možete ih kupiti kod Kineza ili prodavnicama azijske opreme u blizini vašeg doma.
  3. Uzmite par pamučnih čarapa, stavite pod mlaz hladne vode, iscedite dok ne postanu vlažne i obucite ih. Rashlađena stopala snižavaju ukupnu temperaturu vaše kože i tela.
  4. Pokušajte da koristite jastuke od heljde ili futona. Oni ne zadržavaju telesnu toplotu i hladni su čitave noći.
  5. Nabavite nekoliko pakovanja „plavog leda“ koji se može kupiti u supermarketima. To su plastična pakovanja koja ne sadrže toksične hemikalije i koja se zalede pri nižim temperaturama od leda i duže ostaju hladne. Ako možete, nabavite veća pakovanja. Zaledite ih u zamrzivaču i ponesite sa sobom u krevet. Kada se tope, nisu vlažna, hemikalije ostaju unutra. Stavite svako pakovanje unutar čarape ili nečega, tako da ne budu tako hladna, i sporije će se topiti. Ako vam bude toplo, stavite ruku ili stopalo na pakovanje ili se pribijte uz nekoliko njih. Uskoro će vam biti hladnije.
  6. Pokvasite peškir za ruke i lezite u krevet sa njim na čelu. Okrenite ga i ponovo pokvasite kad je potrebno.
  7. Ohladite jastučnicu. Stavite vaše prekrivače, plahte, jastučnice, u kese za zamrzivač i ostavite u zamrzivaču čitav dan. Ovo takođe može da vam pomogne da brže zaspite.
  8. Napravite čarapu od pirinča, stavite u zamrzivač i ostavite barem dva sata. Kada idete u krevet, ponesite vreću sa sobom i koristite kao hladan oblog. Pokušajte da ga ostavite ispod jastuka tako da bude hladno kad ga okrenete. Takođe možete da ga stavite u jastučnicu ili jastuk ako ima patent.
  9. Napravite hladno pakovanje. Stavite zeleni sapun za posuđe u kesu koja može da se zatvori. Samo napunite otprilike ¼ kese sapunom i stavite u zamrzivač. Sapun se neće stvrdnuti, i duže zadržava hladnoću od vreća sa ledom ili plavim ledom. Kad ste spremni, stavite je u jastučnicu ili u peškir. Zato što pakovanje nije tvrdo, omogućava raznovrsnost položaja i udobnost. Ovo može da se koristi i kao pakovanje od leda za bolove u mišićima i bolove generalno.

Poze spavanja koje će vas rashladiti

  1. Spavajte sa raširenim rukama i nogama, tako da se toplota ne skuplja oko vas i razmišljajte o nečemu što će vas rashladiti.
  2. Spavajte nagi. Mnogi ljudi se ne slažu sa delotvornošću ovog metoda. Neki tvrde da vas rashlađuje. Drugi opet tvrde da vaš znoj ostaje na vama ili vašoj posteljini i tako vam je manje neudobno.
  3. Spavajte u prizemlju, ako živite u kući. Topao vazduh se podiže, tako da hladniji ostaje dole.

Rutine pred odlazak na spavanje koje će vam pomoći da snizite telesnu temperaturu

  1. Hladan tuš čini čuda. Istuširajte se hladnom vodom, ili se obrišite hladnim peškirom ili rukavicom za kupanje. Nemojte se skroz obrisati, uskočite u krevet i pustite da vas vazduh polako osuši. Ovo će vas rashladiti dovoljno dugo da možete da zaspite. Ako tuširanje ili kupanje nije opcija, zapljusnite se hladnom vodom po glavi i stavite ruke i stopala u hladnu vodu. Vaša glava, ruke i stopala su vaši radijatori i brže ćete se osećati rashlađenim ako se fokusirate na te delove tela. Ovaj metod je samo privremen, i psihološki je zdraviji više no što je psihološki tačan, pošto će hladan tuš zatvoriti vaše pore i kroz neko vreme zagrejati vaše telo.
  2. Pokvasite vaše lice. Uzmite mokru krpu ili peškir i pokvasite lice ili ruke. Stojte ispred ventilatora ili vazduha koji duva (vi ste još uvek mokri). Ov metode imaju brzo dejstvo i jednostavne su! Deluju kao prirodan znoj, ali na bržem i većem nivou.
  3. Stavite zglobove pod mlaz hladne vode. Vaši zglobovi i unutrašnji deo ruku su zone na kojima vaša krv teče najbliže površini tela, i ako ih stavite pod mlaz hladne vode tokom jednog ili dva minuta, to će ohladiti vašu krv, čime će i vaše telo biti rashlađeno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *