Kako da se ošišate sami: makaze, pribor i frizure

Nekim ljudima je odlazak u frizerski salon iskustvo u kojem uživaju. Za druge je to nešto što bi radije preskočili. Bilo da je to zbog cene ili iz nekih drugih razloga, ako odlučite da se sami ošišate, trebalo bi da imate nekoliko stvari na umu. Ovo je naš vodič za šišanje.
sisanje

Kako da se ošišate sami

  1. Mnogo je lakše seći kosu dok je mokra, nego kada se osuši. Počnite sa opranom, raščešljanom kosom. Neka vam se u blizini nalazi boca vode sa raspršivačem, tako da možete poprskati kosu ako počne da se suši dok radite na njoj.
  2. Budite sigurni da su vam makaze dobre i oštre, kako biste izbegli čupanje kose. Ako planirate da se šišate sami redovno, vredelo bi da uložite novac u dobar par makaza, koje su dizajnirane isključivo tako da se njima seče kosa.
  3. Bilo koji stil da izaberete, secite kosu pomalo i postepeno, naročito ako ste početnik. Uvek je možete odseći malo kraće, ali ako je prekratko, jedino što možete da uradite jeste da sačekate da ponovo izraste!
  4. Jednostavne frizure su najbolje kada je u pitanju šišanje kod kuće. Najlakše je da kosa bude svuda iste dužine. Odlučite se za konačnu dužinu (dobra je ideja da izmerite svoju kosu onda kada imate zavidnu frizuru) i uzmite lenjir. Secite kosu u malim pramenovima, počesljajte kosu od temena i nežno uzmite pramen između kažiprsta i srednjeg prsta. Izmerite kosu do željene dužine i pažljivo odstranite višak. Nastavite na ovaj način dok ne ošišate svu kosu. Ovaj metod šišanja je podjednako dobar i za muškarce i za žene, sa dugom ili kratkom kosom. Željena dužina frizure može da varira od veoma kratke do duge kose do ramena, pa i duže.
  5. Možda želite prvo da odete kod frizera, a onda samo da skraćujete otprilike istu dužinu kose svakog ili svakog drugog meseca da biste zadržali istu frizuru. Imajte u vidu da kod većine ljudi kosa raste brže na jednoj strani glave, tako da ako izaberete ovaj način šišanja, moraćete povremeno da posetite svog frizera, jer frizura vremenom postaje nejednaka.
  6. Još jedna ideja za jednostavnu, a privlačnu frizuru, jeste da se nagnete i očešljate svu mokru kosu unapred. Prstima nežno uzmite pramenove i isecite svu kosu u obliku jedne ravne linije. Vodite računa da to radite koristeći male pramenove i nastavite s jedne na drugu stranu. Dva puta proverite da li ste simetrično odsekli kosu, a onda ustanite. Napravite razdeljak na sredini i očesljajte je ravno nadole. Pređite prstima kroz pramenove kose kako biste videlie da nisu neki delovi ostali duži. Ako ih ima, pažljivo ih odstranite.
  7. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, pazite da je odsečete tako da bude duža nego vaša željena frizura. Lokne se prilično skupe dok se suše, pa morate voditi računa o tome. Ukoliko vam je pak kosa prilično gusta ili gruba, uzimajte veoma male pramenove za sečenje. Ako pokušate da odsečete previše kose odjednom, naročito ukoliko je ona gusta, može se desiti da se kosa izvije među oštricama makaza, i da je ne odsečete ravnomerno.
  8. Bilo koju frizuru da izaberete, kada pomislite da ste završili, obavezno prekontrolišite da li je sa svih strana jednaka. Jednostavno uzmite pramenove kose sa suprotnih strana glave i nežno ih povucite preko očiju, nosa, brade i vilice, da vidite da li su pramenovi jednaki i s jedne i s druge strane. Pažljivo secnite dlake koje se čine predugačkim.
  9. Kada su u pitanju šiške, prvo razdelite kosu po sredini. Koristeći češalj, uzmite jednaku količinu kose sa obe strane i počešljajte je unapred. Kažiprstom i srednjim prstom poravnajte kosu i isecite popreko pazeći da pratite pravu liniju.
  10. Trenutno, mnogi muškarci vole da imaju ekstremno kratku frizuru. Ovu frizuru možete veoma lako napraviti sami kod kuće koristeći električni brijač. Ovaj lagani brijač dozvoljava vam da postavite sečiva za željenu dužinu, varirajući od potpuno obrijane glave do nekoliko centimetara kose. Jednostavnim povlačenjem brijača kroz kosu, ubrzo ćete dobiti željenu dužinu. Za najjednostavniju mušku frizuru, naprosto namažite kosu debelim slojem kreme za brijanje i pažljivo obrijte glavu. Ovakav izgled naročito vole sportisti.
  11. Upozorenje – neka frizura bude jednostavna. Ako se nikada pre niste sami šišali, a želite komplikovanu frizuru sa puno slojeva ili različitih oštrih pramenova, verovatno ćete morati da zatražite pomoć prijatelja kako biste bili sigurni da vam je kosa svuda jednake dužine, naročito u delovima koje sami ne možete da dohvatite.

Kad postanete vični tome da sami sebe šišate, možda ćete poželeti da pokušate sa komlikovanijim frizurama. Postoji veliki broj odličnih knjiga i videa koji vas vode korak po korak kroz sam proces. Video vam može naročito biti od koristi, jer gledate postupak i možete ga vraćati i puštati ponovo onoliko puta koliko vam je potrebno dok se ne usavršite.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *