Kako se leče i šta su čukljevi na nogama

Čukalj je koštana izraslina koja se formira na donjem zglobu nožnog palca.

Čukljevi nastaju kada uske cipele, povreda ili nasleđena struktura kostiju dovedu do toga da se palac gura ka drugim nožnim prstima. Vremenom, zglob palca postaje uvećan i bolan, što može dovesti do poteškoća u vežbanju i hodanju.

Ovaj tekst govori o promenama načina života, prirodnim lekovima i medicinskim intervencijama koje vam mogu pomoći da se otarasite čukljeva.

cukljevi

Promene životnog stila

  1. Hodajte bosi.
    Bez obzira na to da li ste nasledili sklonost ka dobijanju čukljeva od roditelja ili su vaši čukljevi rezultat stalnog nošenja previše uskih cipela, ako provedete što više vremena hodajući bosonogi možete sprečiti, pa čak i izlečiti čukljeve.Bosonogo hodanje ojačava mišiće stopala i pomaže kostima da se vrate u prirodan položaj, umesto da se prilagođavaju obliku vaših cipela. Međutim, ako su vaši čukljevi već uznapredovali i veoma bolni, bosonogo hodanje može učiniti da se osećate još gore. U tom slučaju šetajte bosi samo po podovima sa debelim tepihom. U suprotnom, nosite deblje čarape dok hodate po kući i obavljate svakodnevne aktivnosti.Nošenje debelih, udobnih papuča po kući je još jedna varijanta koja će vam pomoći da ublažite bol u čukljevima i da ne izlažete vaša stopala pritisku koji se stvara na njih dok nosite cipele.
  2. Proverite da li vam vaše cipele pogoršavaju čukljeve.
    patikeMože vam se činiti da su veoma udobne i dobre za vaša stopala, ali čak i patike i druga sportska obuća mogu pogoršati čukljeve. Nosite obuću koja pruža potporu stopalima, koja je dobro postavljena i ima dobar pad. Ako ste u nedoumici koji tip obuće da kupite, pitajte lekara za savet.Pobrinite se da vam obuća bude odgovarajuće veličine. Nošenje cipela koje su previše male može dosta pogoršati čukljeve. Kada isprobavate obuću, vaš palac nikada ne sme da dodiruje vrh cipele. Koristite pravilo palca: pobrinite se da postoji razmak veličine ručnog palca između vrha vašeg nožnog palca i vrha cipele. Nemojte nositi visoke štikle ili cipele sa špicastim vrhom. One jesu lepe, ali štikle i špicasti vrhovi cipela su užasni za čukljeve. Dovode do još većeg bola i sprečavaju zalečenje čukljeva. Nosite sandale koje manje ograničavaju vaše stopalo kada god je to moguće.
  3. Izbegavajte aktivnosti koje dovode do stvaranja čukljeva.
    Balet, i druge aktivnosti koje zahtevaju usku obuću, mogu dovesti do čukljeva. Ako aktivnost nije moguće obavljati u obući koja je zdravija za vaša stopala, onda izbegavajte tu aktivnost u potpunosti.

Primena prirodnog lečenja

  1. Probajte sa vežbama za stopala.
    Vežbe mogu usporiti ili čak zaustaviti progres čukljeva, sprečavajući na taj način potrebu za eventualnom operacijom. Pokušajte da radite sledeće vežbe svakoga dana, naročito nakon izuvanja cipela:

    • Istegnite svoj nožni palac.
      Rukom povucite nožni palac tako da dođe u pravilan položaj i da bude u ravni sa ostalim nožnim prstima.
    • Istegnite ostale nožne prste.
      Jednostavno ih povucite na gore i držite tako 10 sekundi. Zatim ih savijte na dole i opet držite 10 sekundi. Ponovite ovo nekoliko puta.
    • Razgibajte vaše palčeve.
      Pritiskajte palčeve o pod ili zid, tako da ih savijete na dole. Držite tako 10 sekundi, zatim pustite. Ponovite nekoliko puta.
    • Hvatajte palčevima.
      Vežbajte tako što ćete podizati delove odeće ili peškire sa poda vašim palčevima, zatim ispuštati to, pa podizati ponovo.
  2. Nosite uloške za čukljeve ili umetke za obuću koji drže palčeve u pravilnom položaju.
    Ako odreagujete na čukljeve u ranoj fazi, uložak za cipele protiv čukljeva kupljen u bilo kojoj apoteci ili parfimeriji može vam pomoći da ublažite bol i usmerite palac nazad ka pravilnom položaju. Umetak za cipele takođe može pomoći da palac bude u pravilnom položaju dok ste obuveni.
  3. Fiksirajte stopalo i nožne prste u pravilnom položaju.
    Vaši prsti mogu usvojiti pravilan položaj, nakon što su bili fiksirani u njemu nedelju ili dve dana. Obratite se lekaru ako vam je potrebna asistencija u ovom poduhvatu.
  4. Ublažite bol.
    Vežbanje vaših stopala i nožnih prstiiju je i lepo i dobro, ali takođe treba obratiti pažnju i na intenzivan bol u čukljevima. Ublažite bolna stopala koristeći sledeće metode:

    • Potopite stopala u toplu vodu.
      Pripremite kupku sa toplom vodom i potopite u nju stopala na 20 minuta. Toplota će smiriti vaše zglobove i privremeno ublažiti bol.
    • Pokušajte sa pakovanjem leda.
      Za iznenadno jake bolove, pakovanja leda su dobar izbor. Napunite plastičnu kesu ili vreću ledom i umotajte je tanjim peškirom. Primenjujte ledene obloge u periodu od 20 minuta nekoliko puta na dan.
    • Uzmite neki od nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), kao što je ibuprofen, da biste ublažili bol.

Lečenje jako razvijenih čukljeva

  1. Konsultujte se sa lekarom.
    Ako ste iskusili ekstremno jak bol, za koji vam se čini da se pogoršava, ili ako stopala više ne mogu da stanu u vašu obuću, hitno se obratite lekaru. Možda postoji mogućnost da se uspori ili zaustavi progres čukljeva, ali ih zapravo ne možete izlečiti sami.
  2. Uzmite prepisane lekove za ublažavanje bolova.
    U pojedinim slučajevima, lekar će vam dati savet da izmenite način života i prepisaće vam lekove protiv bolova. Da biste sprečili pogoršanje čukljeva, postarajte se da primenjujete savet lekara.
  3. Razmotrite operaciju.
    Kao poslednju opciju, razmotrite da se podvrgnete operaciji da biste uklonili čukljeve, ispravili kost palca i vratili palac u normalan položaj u odnosu na ostale nožne prste. Operacija čukljeva je česta i smatra se jedinim načinom da se čukljevi potpuno izleče.

    • Postoji nekoliko opcija za operaciju čukljeva. Sprovedite istraživanje sa vašim lekarom, kako biste utvrdili koja opcija je najbolja za vas.
    • Operacija obično pomaže kod čukljeva, ali ne predstavlja garanciju da ćete se u potpunosti osloboditi bola, niti da će vam palac biti savršeno ispravljen.
    • Operaciju ispratite odgovarajućim izmenama u načinu života i vežbama kao prevencijom za stvaranje novih bolova i upala.

Saveti

Fleksibilne udlage protiv čukljeva, ispravljaju palac, dok istovremeno omogućavaju mobilnost stopala. Ove udlage protiv čukljeva se koriste i u postoperacijskom periodu, da bi se održala hirurška fiksacija nožnog palca, kao i da bi se zaštitila rana od operacije.

Noćne udlage, koje se nose preko palca i stopala tokom noći, mogu sprečiti razvoj ozbiljnih čukljeva kod dece, tako što koriguju rast kosti. Budući da su stopala odraslih već potpuno formirana, noćne udlage nisu efektne za lečenje čukljeva kod odraslih.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *