Kako hipnotisati drugu osobu

Lako je hipnotisati osobu koja želi da je hipnotišete, jer su sve hipnoze samohipnoze.

Hipnotizer ima ulogu vodiča ili ličnog trenera koji vam pomaže da se efikasnije usredsredite na moć sopstvene mašte.

Metod progresivne relaksacije koji je ovde prikazan, jedan je od najlakših načina da se nauči i primeni.

hipnotisanje

  1. Zapamtite da je ono što kažete osobi koju hipnotišete pre nego što počnete jednako važno, možda čak i važnije, od onoga što ćete joj reći u toku same hipnoze. Koliko dobro ljudi reaguju na hipnozu zavisi ne samo od njihove sposobnosti da odgovore na sugestiju, već i od njihovih verovanja i očekivanja vezanih za hipnozu, kao i od njihovog poverenja u osobu koja ih hipnotiše.
  2. Pre nego što počnete, pitajte osobu koju hipnotišete da li je već bila hipnotisana ranije, raspitajte se kakvo je bilo to iskustvo, da biste imali bolju zamisao kako da nastavite.
  3. Recite osobi unapred da će se jasno sećati svega što se dogodi. To služi kao „sugestija za buđenje“ koja određuje ovo iskustvo na taj način da je vrlo verovatno da će se osoba sećati svega, čak i ako u suprotnom možda ne bi. Ovaj korak je veoma važan u izgrađivanju poverenja, kao i u dobijanju povratne informacije (feedback-a) po završetku sesije.
  4. Uverite osobu da je ne možete naterati da radi bilo šta što ne želi u toku hipnoze.
  5. Zamolite osobu da sedne ili legne i da se udobno namesti u zatamnjenoj sobi gde vas niko neće ometati neko vreme. Isključite mobilne telefone i pejdžere. Uverite se da osoba nije toliko umorna da se može desiti da zaspi.
  6. Recite osobi da zatvori oči, i da zamisli da je na nekom „srećnom mestu“ gde se oseća prijatno i sigurno, kao što je opuštanje na livadi pored tihog potočića.
  7. Govorite polako, dubljim, umirujućim, „hipnotišućim“ glasom koji je usklađen sa disanjem osobe, uz znatno obrazlaganje i ponavljanje daleko od dosade običnog razgovora.
  8. Zamolite dotičnu osobu da se ponovo opusti, koristeći sledeće reči: „Opustite stopala, i opustite noge. Osetite kako vam se kukovi opuštaju, i kako vam se struk opušta. Osetite kako vam se grudi opuštaju i kako vam se ruke opuštaju. Ramena vam se opuštaju, i vrat i glava vam se opuštaju. Osetite kako vam se čitavo telo ponovo opušta.“
  9. Postepeno pretvarajte svoje instrukcije u sugestije koje povećavaju snagu osećaja opuštenosti. „Sada možete da osetite kako se opuštate. Možete osetiti kako vas obuzima teško, opuštajuće osećanje. I kako ja nastavljam da pričam, to teško opuštajuće osećanje postajaće jače i jače, sve dok vas ne odnese u duboko, mirno stanje hipnoze.“
  10. Prateći disanje osobe i njen govor tela, postepeno menjajte svoje sugestije da budu malo usmerenije i direktnije, koristeći sugestije slične sledećim. Ponavljajte sugestije nekoliko puta, kao da ponavljate stihove i refrene pesme, sve dok osoba ne bude izgledala potpuno opušteno.
    • „Svaka reč koju izgovorim, vas smešta brže i dublje, brže i dublje, u duboko, mirno stanje hipnoze.“
    • „Tonete, i zatvarate se. Tonete, i zatvarate se. Tonete, i zatvarate se, potpuno se zatvarate.“
    • „I što dublje odlazite, sve dublje možete da odete. I što dublje odlazite, sve dublje želite da odete, i sve više uživate u ovom iskustvu.“
  11. Možete da završite svoje uvođenje u hipnozu rečima kao što su sledeće: „Sada se prijatno odmarate u dubokom, mirnom stanju hipnoze, i idete sve dublje i brže i dublje i brže sve vreme, sve dok vas ja ne vratim nazad. Prihvatićete jedino te sugestije koje su za vas najbolje, i koje ste spremni da prihvatite.“
  12. Obezbedite pozitivne sugestije koje su specijalno usmerene na postizanje cilja. Ovo će omogućiti osobi da isproba nove stavove, osećanja, i ponašanja koja joj obično nisu dobrovoljno dostupna. Ako su sugerisane promene prilagodljivije od starih obrazaca nakon što se sve uzme u obzir, one će se zapamtiti i zadržati. Možda će biti potrebno više od jedne seanse dok se sugerisane promene potpuno ne učvrste u životu osobe. Nemojte pokušavati da uplašite nekoga da bi postigao željeni cilj tako što ćete se zadržavati na posledicama poraza, ili tako što ćete u svojim sugestijama koristiti fraze „trebalo bi“ „morali biste“. Istraživanja su ubedljivo pokazala da je strah loš način da motivišete ljude, i da neželjeni efekti obično nadmaše sve moguće dobre stvari koje možete izvući iz ovoga. Slede neki primeri pozitivnih sugestija koje možete da razradite:
    • „Osećate se odlično.“
    • „Radujete se budućnosti, bez obzira na to šta ona donosi.“
    • „Cenite sve u sopstvenom životu. Neizmerno ste zahvalni, sve vreme.“
  13. Zaključite seansu. Ovo je lakši korak od uvođenja, zato što je sve što treba da uradite u suštini, da zamolite osobu da prestane da zamišlja. Možete da počnete tako što ćete reći: „Krenuću da brojim od jedan do pet, i kada izbrojim do pet, bićete potpuno budni, živahni i kompletno okrepljeni.“
    • Takođe je od pomoći da kažete : „A kao rezultat hipnotičkog iskustva, pronaći ćete mnogo uzbudljivih promena koje su se dogodile u vašem životu, i za neke od njih ste možda već svesni da postoje, a neke možda još uvek ne uviđate.“
    • A onda ponovite ovu rečenicu da biste je naglasili: „I kako nastavljajte da istražujete ove više dimenzije iskustva, otkrićete još zanimljivije promene koje se dešavaju u vašem životu, i za neke od njih ste možda već svesni da postoje, a neke možda još uvek ne uviđate.“
    • Sugestije ovog tipa imaju ulogu proročanstva o samoispunjenju, jer um deluje prema njima na takav način da donosi rezultate koji su mu hipnozom sugerisani.
    • Počnite da brojite, ubacujući sugestije koje ukazuju na to da se osoba sve više budi: „I dok izbrojim do pet, bićete potpuno budni i osećaćete se divno!“
  14. Razmotrite glavne tačke seanse sa osobom koja je bila hipnotisana, i interesujte se da li ima neka pitanja ili pak da li postoji nešto što bi želela da promeni.
  15. Sada bi trebalo da je ponovo uvedete u stanje hipnoze mnogo lakše. Ako je osoba potvrdno odgovorila, ponovite seansu koristeći kraći uvod u hipnozu i ponovo pređite pozitivne sugestije koje ste primenili prethodni put.
    • Serija od dva ili tri kratka uvoda je obično efikasnija od jednog dužeg uvoda. Ona takođe pruža više mogućnosti da se od osobe dobije povratna informacija.
    • U zaključku svake seanse, sugerišite osobi da kad god bude želela u budućnosti da je vi hipnotišete, moći će brže da uđe u stanje hipnoze i da svaki put ode dublje zbog toga što je već vežbala postupak sa vama.
    • Uvek vodite računa da naglasite koliko će se osoba dobro osećati kada se seansa završi, da biste je uverili da je to prijatno iskustvo.

Pitanja koja se često postavljaju

  • Šta treba da radite? Zamoliću vas da zamislite neke prijatne scene, dok vam ja govorim kako da efikasnije iskoristite vaše sopstvene mentalne sposobnosti. Uvek možete da odbijete bilo šta što ne želite da uradite, i uvek možete sami da izađete iz stanja hipnoze ukoliko osetite hitnu potrebu za tim.
  • Kakav je osećaj biti u stanju hipnoze? Većina nas doživljava promene u svesti nekoliko puta na dan, a da to i ne primećujemo. Svaki put kada dozvolite vašoj mašti da buja i jednostavno poleti uz muziku ili stih poezije, ili se toliko udubite dok gledate film ili seriju, da osećate kao da ste deo svega toga, a ne samo publika, vi zapravo doživljavate neku vrstu transa. Hipnoza je samo sredstvo koje vam pomaže da se fokusirate na ove promene u svesti i definišete ih, da biste efikasnije mogli da koristite svoje mentalne sposobnosti.
  • Da li je hipnoza bezbedna? Hipnoza nije promenjeno stanje svesti (kao što je san, na primer), već je promenjeni doživljaj svesti, koji se ostvaruje uz pomoć sugestije koja ponovo konfiguriše osobine mašte. A sve što može da se izmašta, može i da nestane iz mašte isto tako.
  • Ako je to sve samo mašta, čemu onda sve to? Nemojte biti zbunjeni tendencijom srpskog i mnogih drugih jezika da koriste reč „imaginaran“ kao suprotno značenje reči „realan“. Imaginacija (mašta) je veoma realna grupacija mentalnih sposobnosti, čiji potencijal tek sada počinjemo da istražujemo, i čiji su okviri daleko izvan naših sposobnosti da ih shvatimo i formiramo mentalne slike o njima!
  • Da li me možete naterati da uradim bilo šta što ne želim? Kada koristite hipnozu, i dalje zadržavate sopstvenu ličnost, i to ste i dalje vi – tako da nećete reći, niti uraditi ništa što ne biste uradili u toj istoj situaciji, samo da niste hipnotisani, i veoma lako možete da odbijete bilo koju sugestiju koju ne želite da prihvatite. (Zato ih i zovemo „sugestije“.)

Saveti

  • Sposobnost da se odgovori na sugestiju nije isto što i biti naivan. Opšte pravilo je – što je osoba inteligentinja, ima snažniju maštu, pa je lakše da uđe u stanje hipnoze.
  • Potrebno vreme za uspešan uvod u hipnozu može da varira od izuzetno brzog uvoda koji koriste hipnotizeri na sceni sa svojim dobrovoljcima, do sat vremena i više, ali obično uvod traje od 10 do 20 minuta.
  • Pročitajte korake za uvod više puta, gledajte snimke gde neko demonstrira ovaj proces, pravite beleške, i vežbajte na izmišljenim ljudima da biste se ispraksali. Takođe vam može pomoći da počnete sa nekim ko je već ranije bio hipnotisan, ako vam je takav neko uopšte dostupan.
  • Kasnije, možete da pitate osobu koju ste hipnotisali o dobrim i korisnim stvarima koje im je hipnoza donela. Ako pomenu nešto novo, možete da pojačate tu stavku tako što ćete reći: „To je sjajno! To je ono što hipnoza radi. Omogućava vam da pronađete nove mogućnosti u sebi za koje niste ni znali da postoje.“
  • Ako osoba koju hipnotišete počne da pokazuje bilo kakve znake neugodnosti za vreme ove procedure, možete glatko da okončate proces tako što ćete reći da će se dok izbrojite do tri osoba probuditi, ili vratiti u normalno svakodnevno stanje uma. Iskustvo hipnoze može na kratko podsetiti osobu na vreme kada je bila pod anestezijom, ili kada se skoro udavila kao dete, na primer. Često, sve što je potrebno jeste da istaknete očiglednu razliku između te situacije i ove sada. Ako, ipak, osoba ne želi da nastavi sa hipnozom, onda, naravno, ne bi trebalo da pokušavate da nastavite.
  • Povremeno, osobi se može desiti da se zakikoće za vreme uvoda, ukoliko im je ovo prvi put da ih neko hipnotiše. To može biti i znak nesvesnog opiranja. Dajte osobi koji minut da se smiri, istaknite da je hipnoza veoma trezvena (promišljena) procedura, pokušajte ponovo, i ako se kikotanje nastavi, sačekajte da se osoba malo uozbilji i bude voljna da nastavi sa procedurom.
  • Hipnoza je veoma prijatno iskustvo, i neki ljudi povremeno mogu da se opiru tome da izađu iz stanja hipnoze. Ali ovo ne bi trebalo da bude razlog za brigu. Možete lako to da sredite ponavljajući: „Svakog trenutka samo što niste otvorili oči“, koristeći svaki znak negodovanja, na primer: „Vaše oči sada počinju da se pomeraju… i eto ga.“
  • Ponekad, kada ljudi intenzivno usmere svoju pažnju i maštu na nešto tokom određenog vremenskog preioda, bilo da su hipnotisani ili su na ispitu, može se desiti da iskuse izvestan osećaj neprijatnosti, kao što je glavobolja, odmah nakon toga. Ovo se lako rešava tako što ćete promišljeno sugerisati osobi (obično nije potreban ponovni uvod u hipnozu): „Svaka neprijatnost koju možda osećate će proći veoma brzo“, i ponovo joj postaviti pitanje nekoliko trenutaka kasnije, ponavljajući sugestiju ukoliko je potrebna.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *