Kako popraviti klimu u kolima

Da li ste se ikada preznojavali u kolima jer vam je klima pokvarena? Evo kratkog uputstva kako AC klima radi, koji su mogući uzroci kvara i šta možete da uradite da biste ih uklonili.

Morate biti svesni činjenice da je AC klima u autu u osnovi hladnjak neobičnog izgleda. Dizajnirana je na taj način da prenosi toplotu sa jednog mesta (unutrašnjosti vašeg auta) na neko drugo mesto (izvan auta). Iako je detaljna diskusija o svakom konkretnom modelu i sastavnim delovima prilično van opsega ovog članka, on bi trebalo da vam pomogne da u startu procenite koji se problem može javiti i da ga ili sami rešite ili da ga objasnite na shvatljiv način majstoru koji će vam popraviti klimu za novac.

auto klima uredjaj popravka

Upoznajte osnovne sastavne delove klima uređaja u automobilima:

  1. kompresor koji sabija rashladno sredstvo i pomoću koga ono kruži u sistemu
  2. rashladno sredstvo koje odnosi toplotu (kod modernih kola obično je to supstanca nazvana R-134a, a kod starijih kola r-12 freon koji postaje sve skuplji i sve ga je teže pronaći, a takođe u nekjm zemljama je potrebna i dozvola da bi se on koristio)
  3. kondenzator koji rashladno sredstvo iz gasovitog stanja pretvara u tečno i izbacuje toplotu iz automobila
  4. ekspanzioni ventil (ili kod nekih tipova automobila mala cev sa otvorom za prolaz vazduha), koji je neka vrsta mlaznika i funkcioniše tako što istovremeno ispušta pod pritiskom tečno rashladno sredstvo, meri protok te tečnosti i raspršuje je u sitne kapljice
  5. isparivač, koji pomoću vazduha prenosi toplotu do rashladnog sredstva, hladeći vaše auto
  6. resiver ili sušač vlage koji funkcioniše kao filter za rashladno sredstvo/ulje u kompresoru jer uklanja vlagu i druge zagađivače

Kako popraviti klimu u kolima

  1. Shvatite proces raslađivanja vazduha. Kompresor sabija rashladno sredstvo pod pritiskom i šalje ga do spirala za kondenzovanje. Spirale za hlađenje se obično u vašim kolima nalaze ispred uređaja za zračenje toplote. Kompresovanje ili sabijanje gasa poprilično ga zagreva. U kondenzatoru, ova dodatna toplota i toplota iz isparivača izbacuje se pomoću vazduha napolje. Kada se rashladno sredstvo ohladi do svoje temperature zasićenja, onda se ponovo vraća iz gasnog u tečno stanje (na ovaj način se ispušta velika količina toplote poznate kao “skrivena toplota isparavanja”). Potom tečnost prolazi kroz ekspanzioni ventil do isparivača, spirala u vašim kolima, gde gubi pritisak koji je stvoren u kompresoru. Na ovaj način da se jedna količina tečnosti pretvara u gas slabog pritiska dok se preostala tečnost hladi. Ova mešavina rashladnog fluida niskog pritiska ulazi u isparivač, a tečni deo rashladnog sredstva apsorbuje toplotu iz vazduha preko spirala i isparivača. Vazduh cirkuliše pomoću ventilatora i preko hladnog isparivača ulazi u unutrašnjost kola. Rashladno sredstvo konstantno prolazi kroz ovaj ciklus.
  2. Proverite da li je sav rashladni gas ili supstanca R-134a iscurela (što znači da u kolu nema ničega što bi uklonilo toplotu). Ovo je lako uočiti, ali ne i popraviti bez rastavljanja delova klime. Većina prodavnica auto-delova prodaje fluorescentnu boju koja se može dodati u sistem da bi se lakše uočile pukotine, a na konzervi sa bojom se nalazi uputstvo za upotrebu. Ako je pukotina velika, u sistemu uopšte neće biti pritiska. Pomoću mernog instrumenta proverite količinu rashladnog gasa. Nemojte da gurate ništa u ventil jer će doći do ispuštanja rashladnog gasa u vazduh. Potrebno je povesti računa o pravilnom rukovanju sa njim. Da bi se umanjilo ugrožavanje životne sredine, u mnogim zemljama doneti su zakoni koji zabranjuju ispuštanje rashladnih fluida u atmosferu.
  3. Proverite da li se kompresor okreće. Upalite kola, uključite klimu i pogledajte ispod haube. Kompresor obično liči na pumpu sa velikim gumenim i čeličnim crevima koja ulaze u njega. Na prednjoj strani kompresora postoji remenica kao spoljna koturača i unutrašnja osovina koja se okreće kada se priključi električna kopča. Ako su AC klima i ventilator uključeni, ali se centar remenice ne okreće, onda ne radi kopča kompresora. Može biti da je u pitanju loš osigurač, problem sa električnim instalacijama, pokvaren prekidač za klimu na instrument tabli ili nedovoljno rashladnog sredstva u sistemu (većina instalacija ima bezbedonosni osigurač koji će onemogućiti rad kompresora u slučaju nedostatka gasa u sistemu).
  4. Proverite i druge stvari koje se mogu pokvariti: loši prekidači, loši osigurači, pokidane žice, pokidan kaiš ventilatora (zbog koga ne bi mogla pumpa da se okreće) ili kvar zaptivača unutar kompresora.
  5. Proverite da li klima bar malo hladi. Ako instalacija hladi, ali ne puno, može se desiti da je u pitanju samo nizak pritisak i možete dopuniti sredstvo za hlađenje.

Većina prodavnica auto-delova ima opremu za punjenje instalacije u kompletu sa uputstvima. Nemojte prepuniti sistem! Ukoliko dodate više od preporučene količine sredstva za hlađenje ne samo da nećete poboljšati već ćete i smanjiti učinak rada klime. U stvari, u bolje snabdevenim prodavnicama možete naći skuplju automatizovanu opremu koja u pravom trenutku dodaje ili uklanja rashladni gas kada se smanji učinak instalacije.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *