Kako se osloboditi akni

Akne predstavljaju termin koji pokrivan širok spektar čvorića na licu sa crnim (mitiseri) ili belim vrhom (gnojanice/pustule). Iako su poznatije kao problem tinejdžera, akne mogu pogoditi ljude bilo koje dobi. Pored toga što postoje mnoge preventivne mere za izbegavanje akni, evo saveta kako da lečite postojeće.

kako se osloboditi akni

Kako se osloboditi akni

  1. Otpušite vaše pore salicilnom kiselinom. Akne počinju da se formiraju kada se pore zapuše “čepovima” od keratina i sebuma. Salicilna kiselina slabi čepove omekšavanjem keratina (ona je keratolitik). Međutim, obavezno istovremeno koristite preparate za sunčanje zbog toga što salicilna kiselina čini vašu kožu osetljivijom na UV zračenja.
    • Nije preporučljivo da preterano perete lice ili koristite pilinge jer na taj način ne samo da iritirate vašu kožu, već dovodite do nagomilavanja izumrlih kožnih ćelija koje mogu zapušiti vaše pore.
  2. Uništite bakterije koje pogoršavaju akne. Bakterija se prirodno javlja na vašoj koži i po celom telu; jedna takva bakterija je Propionibacterium acnes koja je uglavnom bezopasna. Međutim, kada se pore zapuše, ove bakterije počnu da se množe na tom mestu stvarajući hemikalije koje narušavaju zid pora i igraju značajnu ulogu u formiranju onoga što je nama poznato kao bubuljica. Iskorenjivanjem ovih bakterija, takođe se možete rešiti akni. Neki od načina da to uradite su:
    • Koristite gel, kremu ili sapun koji sadrže benzoil peroksid dva puta dnevno. Benzoil peroksid je baktericid koji je posebno efikasan protiv Propionibacterium acnes. Mana upotrebe benzoil peroksida je česta iritacija kože, izazivanje isušenosti i crvenila kože, tako da bi uz ovaj lek trebalo da koristite moisturizer (ovlaživač) za otvaranje komedonskih čepova. Ako vam je koža i dalje iritirana, koristite proizvod sa manjom koncetracijom benzoil peroksida. Takođe, morate biti pažljivi pri upotrebi preparata sa ovim sastojkom jer on izbeljuje tkanine i kosu.
    • Potražite proizvode sa triklozanom ili hlorheksidin glukonatom koje takođe ubijaju Propionibacterium acnes. Oni su manje delotvorni od benzoil peroksida, ali su nežniji prema vašoj koži.
    • Takođe, poznato je da je ulje karanfilića delotvorno u borbi protiv Propionibacterium acnes.
  3. Potražite preparate sa sumporom i natrijum sulfacetamidom kao aktivnim sastojcima. Ova kombinacija (u pojedinačnim koncetracijama od 5% i 10%) pokazala je rezultate u smanjenju akni sa samo blažim pratećim efektima. Iako se ne zna na koji način tačno sumpor smanjuje akne, poznato je da je keratolitik kao i salicilna kiselina.
  4. Budite uporni i strpljivi. Kod najvećeg broja lečenja akni potrebno je vreme. Obično je potrebno između dve i osam nedelja dok se ne pokaže značajno poboljšanje. Dakle, morate biti istrajni u korišćenju preparata.
    • Preparati za lečenje akni mogu imati za posledicu da vaša koža najpre “bukne” jače nego pre njihove upotrebe jer svi preparati sa benzoil peroksidom, salicilnom kiselinom, sumporom prouzrokuju bržu regeneraciju vaše kože. Na ovaj način postojeće bubuljice koje se već nalaze ispod vaše kože (ali nisu vidljive) izlaze na površinu što izaziva masivno, ali na sreću njihovo privremeno izbijanje. Potrebno je da uporno koristite preparate i u ovoj pomalo obeshrabrujućoj fazi.
  5. Ako želite da istisnete bubuljicu, naučite da to radite pravilno. Ne bi trebalo da cedite bubuljice jer svaki put kada namerno učinite da vaša koža puca, postoji rizik da ćete napraviti ožiljak ili dobiti infekciju kroz pukotinu u koži. Ako se bubuljica pojavi na nekom posebno neugodnom mestu, naučite kako da se rešite samo te jedne bubuljice. Ali ako ste ipak odlučni da je istisnete, to morate raditi bezbedno i pravilno.
  6. Konsultujte vašeg dermatologa. Postoje mnogi efikasni preparati za problem akni koji se mogu dobiti samo na recept, pošto prateći efekti mogu biti štetni. Na primer, blagi antibiotici mogu pomoći u smanjenju pojave akni, ali njihova preterana upotreba (u slučaju da vam nisu potrebni ili za nešto što oni ne leče) ili pogrešna upotreba (ne uzimanje leka u tačno određeno vreme) može dovesti do razvoja bakterija koje su otporne na antibiotike (i koje dovode do posebno upornih, neizlečivih akne).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *