Kako promeniti gumu na kolima

Da li ste ikada ostali zaglavljeni pored puta jer vam je pukla guma ili se plašite da biste jednog dana mogli da se nađete u takvoj situaciji? Da li želite da budete u mogućnosti da promenite gumu bez traženja tuđe pomoći? Na sreću, menjanje gume je prilično jednostavan zadatak ako vam ne smetaju malo uljem umazani laktovi.

zamena gume

Kako promeniti gumu na kolima

  1. Pronađite sigurno i bezbedno mesto za rad. Potrebna vam je čvrsta, ravna površina. Izbegavajte meko tlo i brdovite predele. Ako ste blizu puta, parkirajte što dalje od saobraćaja i upalite sva četiri žmigavca (signalna svetla upozorenja).
  2. Uverite se da je vaše auto stabilno i da ne može da se otkotrlja. Podignite ručnu kočnicu i ubacite auto u prvu brzinu ili rikverc (kod automobila sa manuelni menjačom) ili u „parking“ položaj (kod automobila sa automatskim menjačom).Po mogućstvu, dobra je ideja da se postavi neki težak predmet (kao što je cigla) ispred prednje gume ako menjate zadnju i obrnuto.
  3. Izvadite iz auta rezervnu gumu i dizalicu za automobil. Postavite dizalicu ispod šasije automobila blizu gume koju ćete menjati. Pazite da je postavite na mesto gde će dodirivati metalni deo okvira.
    • Mnogi modeli automobila imaju plastične blatobrane po donjem delu šasije i ako ne postavite dizalicu na pravo mesto, ona će polomiti plastiku kada počnete da dižete auto. Ako niste sigurni gde tačno treba postaviti dizalicu, pročitajte korisničko uputstvo.
    • Kod većine školjiki modernih automobila, obično ispod pragova postoji udubljenje ili oznaka iza ivice prednjeg točka ili ispred ivice zadnjeg točka gde je predviđeno da se postavi dizalica.
    • Kod većine kamiona ili starijih modela kola, pazite da postavite dizalicu na jednoj od poluga šasije odmah iza prednje gume ili ispred zadnje gume.
  4. Dižite dizalicu do tačke u kojoj ona pridržava ali ne diže automobil. Dizalica mora biti stabilno postavljena na čvrstoj površini ispod vozila. Pazite da dizanje bude pravolinijski.
  5. Skinite ratkapnu ili ukrasnu felnu i olabavite šrafove (zavrtnje) okrećući u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu. Nemojte ih potpuno skinuti već ih samo popustite.
    • Koristite ključ za zavrtnje (alatku za odvrtanje i zavrtanje) koji ste dobili uz kola ili standardni krstasti ključ. Vaš ključ može imati na suprotnim krajevima otvore različitih veličina. Postavite adekvatnu veličinu ključa na kapicu zavrtnja. Prava veličina je ona koja lako klizi po zavrtnju bez zveckanja.
    • Možda će vam biti potrebno dosta snage da biste odvrnuli zavrtnje. Ako nikako ne uspete da ih olabavite, možete primeniti veći pritisak i svom težinom tela stati na ključ (ali se prethodno dobro uverite da okrećete na pravu stanu).
  6. Pumpajte dizalicu ili okrećite ručicu za obrtanje da biste podigli gumu sa zemlje. Morate je podići dovoljno visoko da biste skinuli izduvanu gumu i postavili rezervnu na njeno mesto. Dok podižete kola, vodite računa da su stabilna. Ako primetite bilo kakvu nestabilnost automobila, spustite dizalicu i rešite problem pre nego što ga potpuno podignete.
    • Ako primetite da se dizalica diže pod uglom ili naginje na jednu stranu, spustite je i uglavite u drugi položaj tako da može da se diže pravolinijski.
    • Podupiračima učvrstite gume ako primetite da su vam kola počela da se kotrljaju. Možete upotrebiti panjeve, veliko kamenje ili druge teške, čvrste predmete koji će vam pomoći da zadržite auto na mestu.
  7. Potpuno odvrnite zavrtnje. Okrećite ih u pravcu suprotnom od kretanja skazaljke na satu sve dok ih potpuno ne olabavite. Postupak ponovite sa svim kapicama na zavrtnjima, a onda ih potpuno skinite.
  8. Uklonite gumu. Postavite izduvanu gumu ispod vozila da bi u slučaju da zakaže dizalica vozilo palo na stari točak i verovatno sprečilo povredu. Ako je dizalica postavljena na ravnu, čvrstu osnovu, ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema.
  9. Stavite rezervnu gumu na glavčinu točka. Vodite računa da izravnate okvir rezerve gume sa navrtnjima točka, onda vratite šrafove.
    • Stežite šrafove rukom dok svi ne nalegnu. U početku bi trebalo lako da se okreću.
    • Koristite ključ da biste utegli šrafove što je jače moguće. Da bi bili sigurni da je guma simetrična, nemojte da stežete jedan po jedan zavrtanj potpuno. Ukoliko idete unakrsno poput oblika zvezde, jedan zavrtanj naspram drugog, svaki skroz okrenite po jednom dok ne budu podjednako stegnuti.
    • Izbegavajte previše jako stezanje da ne biste izvrnuli dizalicu. Još jednom ćete zategnuti zavrtnje kada kola budu spuštena i ne bude opasnosti od pada.
  10. Spustite kola na tlo ali ne do kraja. Zavrnite šrafove još jednom do kraja što je jače moguće.
  11. Potpuno spustite kola na zemlju i skinite dizalicu. Opet učvrstite zavrtnje. Vratite ratkapnu ili ukrasnu felnu na mesto.
  12. Stavite gume u gepek i odnesite je vulkanizeru. Ako gumu nije moguće zakrpiti, vulkanizer je se može rešiti na odgovarajući način, a vama prodati zamenu.

Menjanje gume završeno. Odahnite i nastavite sa putovanjem.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *