Kako zamrznuti jagode

Postupak zamrzavanja jagoda je fantastičan način da uživate u njihovom svežem i slatkom ukusu cele godine. Uopšteno govoreći, jagode koje su bile zamrznute pa odmrznute neće zadržati svoj prvobitan oblik i teksturu, tako da ih je najbolje koristiti kao sastojak u sosevima, kompotu, džemovima, voćnim šejkovima ili u pecivu. Zamrznute jagode su odličan ukras za koktele ili mešana pića kao što su margarite i dajkviri kokteli (kokteli na bazi ruma, limete i šećera).

Kada zamrzavate jagode bilo kom metodom postarajte se da ostavite oko 2,5 cm prostora u vašoj kutiji za pakovanje ili činiji. Jagode se mogu zamrznuti cele, sečene ili zgnječene za pravljenje pirea od jagoda. Ovo su najpopularnije metode kako zamrznuti sveže jagode.

zamrzavanje jagoda

Zamrzavanje jagoda bez šećera

  1. Operite jagode u hladnoj vodi i osušite ih. Izbacite svaku jagodu koja je buđava, oštećena ili koja je promenila boju. Izbacite stabljike i listiće sa manjim, oštrim nožem.
  2. Stavite jagode na tas, složite ih da budu blizu jedne drugih, ali da se ne dodiruju. Stavite tas u frižider na oko sat vremena, onda prebacite tas u friz na šest sati ili da odstoji preko noći.
  3. Kada se jagode zamrznu stavite ih u posudu sa hermetičkim zatvaranjem ili u plastične kese na zatvaranje i potom u friz
  4. Opciono, možete izgnječiti ili iseći vaše jagode pre nego što ih zamrznete. Stavite jagode u hermetički zatvorenu posudu. Ako koristite seckane jagode, pomešajte ¼ litra vode sa 1,5 supenom kašikom limunovog soka; nasuti mešavinu da prekrije jagode. Zatvoriti posudu i zalediti. Limunov sok će omogućiti jagodama da zadrže svoju boju.

Zamrzavanje jagoda sa šećernim sirupom

  1. Pripremite jagode kao što biste ih zamrzli i bez šećera. Jagode mogu biti zamrznute cele ili sečene. Stavite jagode u posudu za zamrzavanje.
  2. Napravite šećerni sirup kombinujući 1 šolju šećera na svaku 1,25 šolju vode. Izmešajte dobro da se šećer rastvori.
  3. Prelijte šećerni sirup preko jagoda koristeći ½ šolje po jednoj posudi za zamrzavanje
  4. Zatvorite posudu i zamrznite

Zamrzavanje jagoda bez soka, sa šećerom

  1. Pripremite jagode kao što biste ih zamrzli i bez šećera
  2. Stavite cele, seckane ili zgnječene jagode u veliku posudu za mešanje. Pospite ih finim šećerom (voćni šećer), koristeći ¾ šolje šećera na ¼ posude jagoda. Možete takođe da koristite običan zrnasti šećer ako jedino njega imate na raspolaganju.
  3. Nežno promešajte jagode dok se šećer ne rastvori. Zapakujte jagode u posude i zamrznite

Uvek je dobra ideja da označite datumom zamrznute posude, posebno ako ih regularno zamrzavate. Zamrznute jagode mogu stajati u frizu do godinu dana. Da biste koristili vaše zamrznute jagode, možete ih otopiti preko noći u frižideru ili ih upotrebiti zaleđene. Zaleđene jagode imaju odličan ukus u blendiranim napicima (frappe, smoothies)! Ne zamrzavajte ponovo jagode nakon njihovog otopljavanja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *