Kako da isplanirate svoje venčanje

Venčanje je jedan od najznačajnijih događaja u vašem životu i zato je bitno da vi i vaša voljena osoba jednako učestvujete u njegovom planiranju svojim kreativnim predlozima. Planiranje venčanja može biti divno i zabavno, ali se lako može pretvoriti u stresni izazov.

Budite sigurni da neće sve ići baš onako kako ste vi zamislili, uvek se desi neka nepredviđena situacija, ali sa svime možete lako izaći na kraj ako se držite par osnovnih pravila: budite dobro organizovani, držite se budžeta i pružite sebi dovoljno vremena da sve postignete.

planiranje vencanja

Kako isplanirati venčanje

  1. Odredite budžet – Od velikog je značaja da vaše želje budu realistične i da se držite dogovorenog budžeta. Iako je to poseban dan u vašem životu, to nije izgovor da se ponašate ekstravagantno i trošite više novca nego što možete. Kada se osetite uzrujano zbog činjenice da ne možete da potrošite onoliko novca koliko biste vi želeli, setite se da će vam biti draže da i posle venčanja možete da uživate u zajedničkom životu, umesto da vraćate silne dugove zbog nekog vašeg hira. Ako na jednu stavku potrošite previše novca, na drugom mestu ćete morati da smanjite trošak, kako biste se uklopili u planirani budžet. Zato napravite listu prioriteta i potrudite se da budete fleksibilni, ne možete ispuniti sebi baš svaku želju.
  2. Odredite vremenski okvir za planiranje – Od svih stavki, ova je najbitnija. Dobro procenite situaciju i postavite sebi razuman vremenski rok za planiranje. Stavite kalendar ispred sebe, napravite spisak stavki koje treba da odradite i organizujete i procenite realno koliko će vam vremena za sve to trebati. Stručnjaci bi vam preporučili da ostavite sebi period od 12 meseci za planiranje kako ne biste bili pod pritiskom, ali ako nemate toliko vremena nemojte paničiti, ionako su poslednja tri meseca pred venčanje najbitnija. Jedan od glavnih razloga da tako rano počnete da planirate venčanje je prostor u kome će se ono održati. Najlepše sale i restorani se rezervišu mnogo unapred, pa ako imate neko određeno mesto u kome želite da se venčate, morate misliti na vreme. Kada ste okvirno odredili datum, prionite na posao, ali bez stresa. Uključite sve osobe u koje imate poverenja i za koje mislite da vam mogu pomoći da se držite rasporeda i da ne kasnite u svom planiranju.
  3. Odlučite se o veličini venčanja (koliko gostiju planirate da pozovete) – O ovome morate odlučiti zajedno sa vašom voljenom osobom. Nije isključeno da ćete o ovoj odluci morati da razgovarate i sa roditeljima (naročito ako od njih imate finansijsku podršku). Možda ćete morati da im napravite neke ustupke i stavite na spisak i rodbinu za koju niste ni znali da je imate, ali uvek imajte na umu da ovo treba da bude vaš poseban dan. Ukoliko je vaša ideja o idealnom venčanju mali skup vaših najbližih prijatelja, pokušajte to da objasnite roditeljima, trebalo bi da vas razumeju. Veoma je bitno da na vreme utvrdite spisak gostiju, jer od toga zavise druge stavke koje morate organizovati, kao na primer: iznajmljivanje sale, slanje pozivnica… Ne bi bilo loše da u ovom trenutku odlučite i ko će vam biti kumovi na venčanju, jer bi oni trebalo da vam pruže podršku i pomoć u planiranju.
  4. Izaberite prostor za venčanje – Što pre ovo odradite to su veće šanse da vam prostor koji želite bude na raspolaganju. Ne budite lenji i proverite svaku salu i restoran koji su u ponudi. Raspitajte se za svaki prostor koliko gostiju može da stane, da li imate neke pogodnosti kao mladenci, da li se cena uklapa u vaš budžet, kakvu hranu nude. Ako planirate da se venčate i u crkvi, proverite da li je tog datuma moguće venčanje i da li možda i crkva naplaćuje to i koliko.
  5. Odredite datum venčanja – U ovoj odluci treba obratiti pažnju na više faktora: dostupnost prostora, mogućnost vama bitnih ljudi da prisustvuju tog dana. Ako planirate veliko venčanje, ne možete biti sigurni da će datum svima odgovarati, ali možete se uveriti da su vama najbliži ljudi, kumovi, roditelji, bliski rođaci i prijatelji u mogućnosti da dođu.
  6. Izaberite temu venčanja – Ne mora to biti ništa spektakularno, ali ne bi bilo loše da se sve lepo uklapa. Izaberite temu na osnovu koje će biti lako planirati i dekorisati. Svaki detalj dekoracije bi trebalo da bude usklađen sa izabranom temom. Možete unajmiti dekoratera za venčanje, ali to je skupo, pa ako se ne uklapa u vaš budžet, možete i sami to odraditi. Ne bi bilo loše da posetite salu u kojoj ćete se venčati još jednom, fotografišete prostor, pitate za dimenzije, kako biste sve mogli da uskladite. Takođe ne bi bilo loše da se raspitate koje cveće bi se uklopilo u vašu temu. Boje bi trebalo da se slažu kako bi vizualno sve izgledalo savršeno.
  7. Pošaljite pozivnice za venčanje – Bilo bi lepo da se i pozivnice slažu sa vašom temom. Budite originalni i smislite lep tekst. Vodite računa da naručite dovoljan broj pozivnica, više nego što vam zaista treba, da imate rezervu ako negde pogrešite. Pošaljite ih bar dva meseca pre datuma venčanja, da bi gosti imali dovoljno vremena da se pripreme i organizuju, ili da na vreme dobijete obaveštenje kako nisu u mogućnosti da dođu.
  8. Izaberite osobu koja će izvršiti čin venčanja – Ako želite venčanje u crkvi, morate izabrati svešteno lice za taj čin i ugovoriti venčanje u crkvi. Ako crkva koju ste izabrali ne naplaćuje venčanje, onda bi bilo lepo da odvojite neku sumu koju vi smatrate pristojnom kao prilog i nagradu za njihovu ljubaznsost i vreme posvećeno vama. Takođe treba da zakažete venčanje kod matičara, gde bi bilo poželjno da naglasite na vreme ako ne želite venčanje u opštini, već u sali koju ste iznajmili za tu priliku.
  9. Venčanica, odelo i propratni detalji – Toliko je stvari o kojima treba odlučiti. Da li želite da iznajmite venčanicu ili da je kupite? Da li će to biti klasičan tip venčanice, neka jednostavnija svečana haljina ili nešto malo ekstravagantnije? Da li će biti blistavo bela ili neke druge boje? Od kog materijala i kakvog kroja? Teško je odlučiti se, pa je zato najbolje da vam kuma pomogne u izboru. Tačno je da taj dan treba da blistate i zasenite sve oko sebe, ali koji god stil da izaberete, imajte na umu da je jednostavnost često najelegantnija i najlepša. Ne morate trošiti čitavo bogatstvo na najskuplju venčanicu od španske čipke. Vaš izbor može biti mnogo jednostavniji i jeftiniji, a da se opet osećate predivno. Imajte u vidu da ćete sigurno morati više puta da probate venčanicu i da će možda morati da se odrade neke prepravke. Takođe treba da izaberete veo, ukrase za kosu i druge propratne detalje, kao na primer cipele (opet imate veliki izbor od ravnih baletanki, do satenskih cipela sa visokom štiklom). Mladoženja treba da izabere odelo koje će se slagati uz mladinu haljinu i u stilu i u bojama.
  10. BidermajerBuket cveća koji mlada nosi i na kraju venčanja ga baca, kao da predaje štafetu nekoj od svojih neudatih drugarica, je buket koji bi trebalo da se slaže sa ostalim cvetnim aranžmanima i sa celokupnom temom venčanja. Često se pravi od belih, krem i crvenih ruža, ili od bilo kog drugog cveća koje mlada najviše voli.
  11. Burme – Ovo je zadatak koji bi trebalo zajedno da obavite kao par. Bilo bi dobro da unapred imate ideju kako bi vaše burme trebalo da izgledaju, da znate šta da tražite. Burme su simbol zajedničkog bračnog života. Samim tim ćete ih uvek imati na ruci i zato vodite računa da izaberete one koje vam se zaista sviđaju. Ako ćete naručiti da se prave specijalne burme za vas i ako planirate da ih gravirate, potrudite se da ih naručite na vreme.
  12. Fotograf, kamerman i muzika – Iako sigurno imate prijatelje koji vole da fotografišu i snimaju kamerom, savet vam je da za ovu priliku unajmite profesionalca da ovekoveči vaš poseban dan. Pitajte nekog ko je skoro organizovao venčanje da li ima da vam preporuči dobrog fotografa. Takođe, unapred odredite cenu fotografija za goste i pitajte da li vi kao mladenci imate neki popust, budući da je to vaš dan i da ćete uzeti najviše fotografija. Oko muzike se, naravno, morate dogovoriti sa partnerom. Da li će to biti kvartet, trubači, tamburaši, bend ili DJ, sve zavisi od vašeg ukusa. Bitno je samo da se oboje slažete oko izbora i da se to uklapa u vaš planirani budžet.
  13. Hrana i piće – Odlučite se da li ćete imati klasičan prijem gostiju sa standardnim jelovnikom za ovakve prilike ili možda švedski sto ili nešto potpuno novo i nesvakidašnje. Da li ćete služiti samo domaća pića ili i strana. Da li će vam hranu i piće obezbediti ista osoba sa kojom ste pregovarali o sali za prijem ili ćete sami morati da se pobrinete za to i angažujete neku ketering firmu.
  14. Torta – Prvo o čemu treba da odlučite jeste ukus torte, dakle moraćete da probate različite torte i odlučite se za omiljenu. Ovo je takođe zadatak koji treba da obavite zajedno. Zatim treba da se odlučite za izgled torte: da li će to biti tradicionalana torta za mladence ili neka neobična sa šaljivom figuricom na vrhu, koliko spratova će imati i kog oblika će biti. O svemu ovome treba zajedno da odlučite, ali imajte u vidu temu vašeg venčanja, kao i broj gostiju.
  15. Automobil za mladence – Morate odlučiti kojim prevozom ćete doći kao mladenci na ceremoniju. Hoćete li iznajmiti limuzinu, neki oldtajmer ili romantičnu kočiju? Ako ćete ići svojim automobilom potrudite se da ga očistite i sredite za ovu priliku. Takođe treba da odlučite kako ćete okititi auto. Ako planirate da pijete alkohol na slavlju posle venčanja, pobrinite se da i vi kao mladenci i vaši gosti nakon toga imate siguran i bezbedan prevoz.

Istina je da planiranje venčanja može da bude veoma stresno, istina je i da ima jako puno stvari o kojima treba odlučiti, a mnoge od njih nisu ni pomenute: da li ćete ispoštovati neke stare običaje vezane za venčanje ili ćete to potpuno izbaciti, kako ćete smestiti goste koji dolaze iz drugog grada ili inostranstva, da li ćete imati momačko i devojačko veče ili ne, gde ćete ići na medeni mesec (u ovome vam može pomoći članak „Kako odlučiti gde na medeni mesec“). Ipak, ono što je najvažnije da zapamtite u vezi planiranja, pa i samog dana venčanja, jeste da je to dan kada vi treba da budete srećni, nasmejani i zadovoljni, a da sve ostalo nije toliko bitno.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako dekorisati sto za venčanje

Ako želite dekorisati sto za venčanje, ovo je članak upravo za vas. Dekoracija stolova je …

Jedan komentar

  1. Najbolje je nista ne planirati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *