Kako ispeći biftek u rerni

Biftek je izvrsno jelo ako se pripremi na pravi način. Pečenje bifteka u rerni na posebnom “roštilju“, tj. posudi ili tiganju sa rešetkama je sjajan metod ako želite da dobijete savršeno parče mesa, naročito kada nemate pristup dvorišnom roštilju.

Rešetka omogućava da hrana bude iznad tiganja tako da mast može da curi na tiganj, a ne da se sakuplja oko mesa. Za razliku od dvorišnog roštilja, ovakvo pečenje u rerni obezbeđuje stalnu kontrolu temperature i pogodnost pečenja u kući.

biftek

Odabir bifteka

U mesari ili prodavnici, izaberite biftek koji podseća na mermer (to znači da je meso malo prošarano žilicama masnoće) i ima jaku, crvenu boju (braon boja kod sirovog goveđeg mesa je znak da je ono počelo da stari).

  1. Najbolje će se ispeći odresci koji su srednje debljine. Dakle, izaberite biftek koji je debljine do 3 cm. Ako vam je biftek isuviše debeo, spoljni deo mesa će izgoreti pre nego što se unutrašnji deo dovoljno zagreje.
  2. Ako meso držite u marinadi, trebalo bi da bude u frižideru (na temperaturi od 4.5°C ili nižoj) posebno ako ste ostavili biftek mariniran duže od 30 minuta. Na ovaj način ćete sprečiti trovanje hranom. Da biste dobili još bolji ukus, ostavite biftek da odstoji na pultu 20-30 minuta neposredno pre spremanja kako bi postigao sobnu temperaturu.

Priprema bifteka za pečenje

  1. Ako je vaš biftek veoma kvalitetan odrezak goveđeg mesa (npr. file govedine), dovoljno je da ga protrljate krupnom solju i biberom.
  2. Kod tvrđih komada mesa, kao što su ramstek i odrezak sa slabine, možete koristiti marinadu koja će im dati prijatan miris i omekšati ih. Držite govedinu sat vremena ili više u sosu koji sadrži kombinaciju vinskog sirćeta i soli ( ili u soja sosu). Na ovaj način ćete omekšati žilava vlakna mesa, a aroma će prodreti duboko u biftek. Stavite biftek u plitku posudu ili činiju, polijte ga marinadom i prekrijte sud poklopcem ili plastičnom folijom.
  3. Pripremite rernu i tiganj. Kada vaš biftek bude spreman za pečenje, podesite rešetku u vašoj rerni tako da gornji deo bifteka bude 10cm udaljen od grejača.   Onda ugrejte rernu na 180º. Malo premažite mašću vašu posudu za pečenje da se biftek ne bi lepio. Roštilj može biti i sastavni deo rerne. Ponekad je to posuda ili tiganj za pečenje bifteka u rerni koji izgleda kao pleh za kolače sa umetnutom rešetkom na vrhu, a ima i proreze da bi sokovi kapali na pleh. Stavite biftek na rešetku, puštajući da višak marinade iscuri.
    • Ako nemate ovu posudu sa rešetkom, takođe možete koristiti i neku plitku posudu za pečenje ili pleh za kolače obložen folijom da bi se lakše čistio. Negativna strana upotrebe posude koja nema mogućnost da mast iscuri je ta da će se mast, koja se otopi sa vašeg bifteka dok se on peče, nakupiti oko njegovih ivica i verovatno učiniti da biftek izgori. Da biste ovo izbegli, pokušajte da tokom pečenja pomerite biftek u deo posude sa manje masti. Budite pažljivi – mast je veoma vruća!

Pečenje bifteka

Vreme pečenja bifteka u velikoj meri će zavisiti od odreska mesa, njegovog položaja, tipa rerne koju koristite i od toga koliko brzo se ugreje posuda za pečenje; vreme pečenja varira od 3 do 18 minuta. Iz iskustva je poznato osnovno pravilo da biftek morate dobro da pratite dok se peče, tj. morate da ga posmatrate. Ako vam izgleda kao pečeno sa jedne strane, prevrnite ga hvataljkom za meso. Postoji nekoliko testova koje možete uraditi da biste odredili koliko je pečen vaš biftek (vodite računa da uvek koristite rukavice za rernu):

  1. Slušajte zvukove. Kada spoljašnji deo bifteka prelazi iz faze pečenog u fazu prepečenog, zvuk crvčanja će postati jači.
  2. Proverite ivice bifteka. Ako imate deblji biftek, često ćete na osnovu boje ivica moći da odredite koliko dobro je pečena sredina bifteka. Kada se boja ivica od crvene preko ružičaste pretvori u braon boju, unutrašnjost bifteka je verovatno najpre krvava, pa srednje krvava i na kraju srednje pečena.
  3. Testirajte “mesnatost”. Pritisnite meso između palca i kažiprsta. Možete li da osetite kako je meso čvrsto, ali gipko? Kako popušta pod pritiskom, ali se onda brzo vraća u prvobitan položaj? Tako ćete prepoznati kada je središnji deo bifteka srednje pečen. Da biste izveli ovaj test, bocnite probodite meso hvataljkom za meso ili ravnom ivicom noža (ne bodite ga viljuškom). Tetirajte da li se meso “migolji” ili ne. Ako je biftek još uvek previše mesnat, ostavite ga da se peče još minut ili dva.
  4. Ako ste još uvek nesigurni u pečenost bifteka, rasecite ga na mestu gde je najdeblji i proverite boju. Krvavi biftek imaće krvavo crvenu boju i puštaće crveni sok; srednje pečen biftek će biti ružičaste boje i puštaće skoro bistre sokove; dobro pečen biftek će biti braonkasto-sive boje i imaće braon sokove.

Izvadite biftek iz rerne, ostavite da odstoji, a potom ga služite. Kada izvadite biftek iz rerne, još jednom proverite pečenost. Ako je pečen po vašem ukusu, nemojte da odolite iskušenju da ga odmah isečete! Najbolji način da biftek ostane sočan jeste da ga ostavite da odstoji par minuta pre sečenja na komade. Pre sečenja, sačekajte da biftek polako prestane da se puši i da pušta sokove – to traje obično oko 4 do 5 minuta.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

pilece rolnice

Kako napraviti pileće rolnice sa šampinjonima i krem sirom

Ovo su najukusnije pileće rolnice koje ćete ikada jesti! Kada ih napravite, videćete da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *