Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro treba hitno obaviti u kući.

Ako ste početnik i nemate odgovarajući alat, evo nekoliko saveta kako da obezbedite nejneophodniji alat i opremu na vreme.

odvijac

Kako odabrati alat i opremu za kuću

  1. Odaberite trakasti metar široke trake dužine 3 do 4 metra, čak i 5 metara. Tako možete izmeriti dimenzije bez višestrukog ponavljanja merenja.
    metar
  2. Čekić. Odaberite tesarski čekić, težine 300 do 400 grama, koji ćete koristiti isključivo za zakivanje eksera. Odlučite se za model sa mekom drškom, takozvane „slivene“ izrade.
    cekic
  3. Odvijač. Nije moguće jednim odvijačem (šrafcigerom) zavrtati sve šrafove. Prema obliku njihove glave nabavite odgovarajuće odvijače. Za prvo vreme, nabavite odvijač sa više zamenljivih krajeva, kako biste izašli na kraj sa šrafovima sa jednostrukim i sa krstastim zasekom glave.
    odvijac
  4. Klešta. Dovoljna su vam dva para klešta za otklanjanje uobičajenih kvarova.
    – Par univerzalnih klešta čiji kraci stežu predmete različitih oblika i omogućuju sečenje i ogoljenje metalnih žica. Potražite model s presvučenim drškama čija je potreba ugodnija.
    kljesta
    – Par papagajki sa podesivim otvorom kraka omogućava stezanje predmeta, kako malih tako i velikih dimenzija.
    papagajke
  5. Cevni ključ sa točkom. Ova alatka od nerđajućeg čelika čiji se kraci razmiču do 30-35mm hvata većinu matica u kući. Odaberite što ravniji model, kako biste mogli da dosegnete i teško pristupačna mesta poput donje strane mašine za pranje.
    cevni kluc sa tockom
  6. Široka turpija. Koristi se za struganje površina ili rubova predmeta sa neravninama nastalim uglavnom usled rezanja. Koriste se za metal, ali mogu vam poslužiti i za obradu drveta umesto kakve turpije koja kida vlakna.
    turpija
  7. Nabavite testeru s univerzalnom oštricom, čije nazubljenje pogoduje početnicima koji mogu njom da seku istovremeno drvo, metal, itd.
    testera
  8. Skalpel. Ovaj nož sa zamenjivim sečivom omogućuje sečenje najrazličitijih materijala (papira, plastike, kartona, itd.). Odaverite model sa segmentarnim sečivom, tako da uvek imate veoma oštar nož. Obezbedite i set rezervnih sečiva.
    skalpel
  9. Električna lampa. Neophodna za slučaj nestanka struje, lampa vam dobro dođe i kada treba da radite na slabo osvetljnom mestu (u plakaru ili ostavi, recimo). Tražite jednostavan model, koji možete odložiti ili okačiti, što vam ostavlja slobodne ruke.
    el lampa
  10. Izolir traka. Odaverite lepljivu traku kojom možete izolovati električne vodove, ali koju možete iskoristiti i u druge svrhe. Lepljivom trakom možete da vežete dva predmeta, obložite dršku, itd. Ako je traka nepropusna, njom možete „zalečiti“ i mesta na kojima voda curi.
    izolir traka
  11. Metalna žica. Kolut metalne žice je nazamenjiv kod brojnih popravki, a može poslužiti i za improvizovanje pribora (kuka, spojeva, itd.) koji će vam pomoći da odgušite sifon, zatvorite torbu, okačite alatku…
    metalna zica
  12. Četvrtasto šilo. Ova alatka liči na odvijač sa sastruganom glavom. Služi za obeležavanje drveta dubokim usekom pre uvođenja šrafa i za perforiranje limova ili tankih materijala.
    šilo
  13. Set probojaca. Tri ili četiri probojca različitog promera omogućiće vam bušenje zidarskih površina (gips, cigla, fasadni kamen…) pre uvođenja tipla (s klinom za kačenje). Udarajte probojac čekićem pa ga blago okrećite u mestu kako bi prodro u materijal. U nedostatku električne bušilice, to je spasonosna alatka.
  14. Zaštitne rukavice i naočari. Odaberite rukavice od debljeg materijala i jačeg vlakna koje će vas zaštititi od posekotivna i uboda metalnih predmeta. Oči zaštitite varilačkim naočarima.
    zastitne naocare
  15. Šmirgl-papir i epoksidni lepak. Nabavite šmirgl-papir za drvo ili metal radi obrade različitig materijala. Šmirgl-papir za drvo (stakleni) koristite za drvo, digps ili boju, a jačim (sitnije zrno, mrke boje) za obradu metala. Za ravne površine poslužite se kvadratnim ravnim, drvenim ili plastičnim umetkom radi lakšeg i pravilnijeg glačanja.
    Epoksidni lepak se dobija mešanjem dve komponente (smole i očvršćivača) neposredno pre upotrebe. To je sintetički materijal velike vezivne moći koji odgovara većini materijala (drvo, staklo, porcelan, metal, itd.).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

pranje u ves masini

Kako oprati odeću u veš mašini

Veoma je važno znati kako se pere odeća. Nepoznavanje ove „veštine“ nije samo nehigijenski, već …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *