Kako tretirati opekotine od sunca

Počinje letnja sezona, a samim tim i period godišnjih odmora, kada ćemo svi hrliti ka nekim plažama gde ćemo izlagati svoju kožu opasnom sunčevom zračenju.

Ukoliko vam se dogodi da budete toliko nemarni i ne ponesete kremu za zaštitu kože, male su šanse da izbegnete opekotine od sunca.

Evo nekoliko saveta kako sebi da olakšate muke, umanjite bol i što pre se oporavite.

opekotine od sunca

Kako tretirati opekotine od sunca

  1. Umanjite bol – Ako ne možete da izdržite bolove, uzmite lek koji će ih ublažiti. Najčešće se preporučuju ibuprofen i aspirin, koji pored toga što umanjuju bol utiču i na smanjenje upaljenosti kože. Naravno, ove lekove nemojte davati deci. Za decu se prvo raspitajte kod lekara ili farmaceuta koji lek bi bio odgovarajući u toj situaciji. A ako ne želite uopšte da koristite lekove, možete upotrebiti neku od antiinflamatornih krema, koje imaju umirujuće dejstvo. To su najčešće kreme koje u sebi imaju aloe veru, kortizon (prirodni hormon) ili neku drugu umirujuću supstancu. Ako nemate ovako nešto pri ruci, možete sami napraviti antiinflamatornu pastu od aspirina, tako što ćete nekoliko pilula izdrobiti do najsitnijeg praha, zatim dodavati vodu kap po kap, dok se ne napravi odgovarajuća smesa, koju zatim treba da nanesete na iritirane delove kože.
  2. Umirujuća hladna kupka – Ukoliko pravite kupku, neka temperatura vode bude onoliko hladna koliko vam je prijatno (ne treba da se tresete od hladnoće). Opustite se u toj vodi 10-20 minuta. Ova temperatura vode će vam ublažiti bolove, a sama voda će hidrirati kožu i ublažiti iritaciju. Ovaj tretman treba ponoviti više puta, dok vam ne bude bolje. Ako pak rešite da se tuširate, temperaturu vode opet treba da podesite na prijatno rashlađujuću, mlaku. Mlaz vode treba da bude blag, nikako jak jer vas to može dodatno povređivati. U ovakvoj situaciji treba da izbegavate upotrebu sapuna i soli za kupanje koji samo mogu dodatno iritirati vašu kožu i pogoršati stanje. Ako su vam se na koži formirali plikovi, preporučljivo je da ipak napravite kupku umesto tuširanja, jer pritisak vode prilikom tuširanja može izazvati pucanje plikova. Nakon tuširanja ili kupke nemojte trljati kožu peškirom već se osušite na vazduhu ili nežno tapkajte peškirom po koži, ali bez trljanja.
  3. Stavljajte hladne obloge na kožu – Ukoliko niste u mogućnosti da napravite kupku u tom trenutku, napravite obloge tako što ćete potopiti bilo kakvu krpu u hladnu vodu i staviti je preko iritirane kože. Držite oblogu tako 20-30 minuta. Krpu ponovo kvasite i ponavljajte postupak koliko god puta je potrebno.
  4. Nanesite aloe veru na kožu – U većini prodavnica možete kupiti gel ili losion koji sadrži aloe veru, a ukoliko ste na moru, u nekom podneblju gde ova biljka prirodno raste, možete jednostavno odlomiti jedno njeno parče i iskoristiti sok koji ona ispušta kao losion. Vrhovima prstiju lagano nanesite losion na opekotinu i nemojte ga skroz utrljati u kožu. Nanesite ga u debljem sloju kako biste sprečili dehidrataciju kože.
  5. Tretirajte opekotine kortizon kremom – Ovo je krema koja sadrži malu količinu steroida i pomaže prilikom ublažavanja zapaljenja kože. Ove kreme bi trebalo lako da nađete u bilo kojoj apoteci, potražite hidrokortizon ili nešto slično. Ovu kremu ne bi trebalo da koristite na jako maloj deci. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko upotrebe ovog preparata, pitajte farmaceuta za savet.
  6. Pijte puno tečnosti – Opekotine od sunca izazivaju dehidrataciju kože, pa je zato veoma bitno da izbalansirate hidriranost vašeg organizma tako što ćete piti vodu u većim količinama dok se ne oporavite. Trebalo bi dnevno da popijete 8 čaša od 2 dl vode, ako ne i više.
  7. Zaštitite kožu koja ima opekotine – Ako sa tim opekotinama morate opet da izađete napolje, morate zaštititi kožu kako biste se što pre oporavili i kako ne biste sebi pogoršali stanje. Držite se hladovine ili obucite nešto preko delova kože koji su izgoreli. Ako nikako ne možete da izbegnete ponovno izlaganje tih delova kože suncu, onda pre izlaska nanesite tanak sloj aloe vere na opekotinu, a preko toga kremu sa što većim faktorom zaštite od sunca.
  8. Kada koža počne da vam se oporavlja nanesite neparfimisanu hidratantnu kremu na opekotine – Kada se oporavite od plikova i kada crvenilo počne da se smanjuje morate nastaviti da tretirate kožu, jer će i dalje biti dehidrirana. Zato nanosite često neparfimisani, hidratantni losion, koji ne sadrži alkohol (jer alkohol takođe isušuje kožu). Ovo treba da činite narednih nekoliko dana, možda čak i nedelja, kako biste izbegli da vam koža bude iritirana ili da počne da se ljušti.
  9. Kako tretirati plikove – Ako imate ozbiljne opekotine, na koži će vam se formirati plikovi. Evo šta možete učiniti sa njima:
    – Nemojte ih nikako pucati na silu, pre vremena. Osim što to može biti veoma bolno, takođe može izazvati dodatne infekcije i trajne ožiljke.
    – Međutim, ako imate veliki plik koji morate nekako isušiti, uradite to higijenski. Alkoholom sterilišite iglu i lagano probušite plik. Nakon što pažljivo istisnete svu tečnost iz njega, blago tapkajte čistom gazom po toj površini kako biste je skroz osušili. Ako vam je neprijatno da ovo sami uradite ili ako se plašite, idite kod dermatologa.
    – Naravno, kako biste izbegli infekciju, dobro operite ruke pre nego što bilo šta uradite.
    – Ukoliko vam se učini da je ipak došlo do infekcije (neprijatan miris rane nakon pucanja plika, gnoj, dodatno crvenilo) tretirajte infekciju antibiotskom mašću, kao što je na primer polimiksin B. Ako ste alergični na antibiotike, najbolje je da se obratite lekaru.
    – Ne kidajte višak kože nakon što vam pukne plik. Koža će se sama osušiti i oljuštiti vremenom, nemojte rizikovati da je još više iziritirate.
    – Nosite laganu, pamučnu garderobu, nikako previše tesnu.
  10. Veoma je bitno da znate kada da se obratite lekaru – Ako imate vrtoglavice ili nesvestice, ubrzan puls ili teško dišete, bledi ste, imate svrab, mučnine ili groznicu, oči vas peku ili su osetljive na svetlost, ili ako imate ozbiljne velike plikove…sve su to znaci da bi najbolje bilo da se što pre obratite lekaru, jer nemate samo opekotine od sunca, već mnogo ozbiljnije simptome.
  11. Kućni lekovi – postoji čitav niz kućnih lekova za koje mnogi veruju da pomažu, iako njihovo dejstvo nije naučno dokazano:
    Lečenje opekotina čajem – Ubacite u vruću vodu nekoliko kesica čaja (najbolje kamilice, jer ima umirujuće dejstvo). Držite kesice u vodi dok se ne ohladi potpuno ili do sobne temperature. Zatim natopite krpu ovom tečnošću i utapkajte je lagano u iritiranu kožu ili jednostavno držite oblogu na tom delu 20-30 minuta. Najbolje je da ovo uradite pre spavanja, a da se istuširate tek ujutru, kako bi efekat kamilice bio što bolji. Naravno, vodite računa o posteljini i odeći, jer čaj može ostaviti fleke.
    Jogurt – Natopite krpu hladnim jogurtom i držite oblogu na izgoreloj koži. Ovo će znatno rashladiti vašu upaljenu kožu, a pritom ima i umirujuće dejstvo.
    -Ako su opekotine skorašnje (koža vam je još crvena i ne ljušti se) nanesite na njih sok od paradajza – Ove obloge navodno smanjuju crvenilo kože.
    – Isprobajte sirće – Ova metoda je moguća samo ako vam je koža bez ikakvih ogrebotina ili rana (puknuti plikovi). Najbolje je koristiti jabukovo sirće. Pomešajte sirće sa hladnom vodom u srazmeri 50:50. Natopite maramice ovim rastvorom ili ga sipajte u sprej bocu. Raširite maramice preko opekotina. Ove obloge su neprijatnog mirisa, ali taj miris će ispariti sa vašeg tela sat vremena nakon stavljanja obloga.
    Soda bikarbona – Dodajte u svoju kupku pola čaše sode bikarbone. Ovo može sprečiti stvaranje plikova i ublažiti svrab ukoliko se pojavi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *