Kako se koriste materijali za zidanje kuće (kamen, cigle, blokovi i gipsane ploče)

Ranije su obične zgrade graćene od lokalnih materijala: jedino su imućni ljudi mogli sebi da priušte nabavku kamena.

Danas, mada je građevinski kamen i dalje skup, postoje zamene koje omogućuju gradju čvrstih zgrada.

vrste opeka

Kamen

Građevinski kamen, prvenstveno otporan na mraz, postoji u raznim oblicima:

  • u grubom stanju, za rustične građevine
  • tesan, sečen u pravougaone blokove ili klinasto oblikovan, postavljan sa ukrštenim spojnicama kao fasadni kamen, da bi se postavili zidovi i fasade.
  • sečen u kvadratne, pravougaone ili ploče nprevilnog oblika, koje se onda koriste za podove, terase ili aleje, ili za prekrivanje betonskih zidova.

Cigle (Opeka)

Cigle su blokovi gline pečeni u peći. Njihova boja zavisi od kvaliteta gline i vrste pečenja. Dimenzije im se obično iskazuju istim redom: debljina, širina, dužina.

  • Klasične pune cigle. Grube obrade i standardizovanih dimenzija (5,4 x 10,5 x 22 cm), mogu se ostaviti gole ili se prekriti gipsom, cementom ili grubim malterom.
  • Pune fasadne cigle. Prirodno ukrašene tokom pečenja, one postoje u standardnim dimezijama (5,4 x 10,5 , 22 cm) i kao uži elementi (5,4 x 5,4 x 22 cm) za završetak reda, prozorski naslon, gornji završetak stuba ili zida, itd.
  • Vatrostalne cigle. Napravljene su da budu otporne na visoku temperaturu (kamini, roštilji, peći za hleb, itd).
  • Pune perforirane cigle (ne smeju se mešati sa šupljim opekama). Omogućuju da se umanji težina strukture koja nije noseća.
  • Gipsarske cigle. Šuplje i lake, služe za gradnju zidova koji nisu noseći i za oblaganje pregradnjih zidova. Najčešće dimenzije su im 5 x 40 x 50 cm. Kada su vidljive, treba ih obložiti gipsanom oblogom.
  • Velike gipsane cigle. Njihove velike dimenzije (66 x 50 cm) omogućuju da se pregradni zidovi grade brže i čvršće nego sa klasičnim gipsanim opekama. Izvesni modlei ojačani mineralnom vunom cenjeni su zbog svojih akustičnih karakteristika.
  • Šuplje cigle. Ovi na komere ispregrađivani blokovi, relativno laki, koriste se za građenje pregrada i zidova. Uobičajene dimezije su im 20 x 40 cm, ali mogu biti i raznih debljina (8, 11, 15, 20, 25 i 30 cm). Oni predstavljaju dobar toplotni izolator. Za bolju izolaciju se koriste šuplje opeke sa probijenom spojnicom: malter se ne nanosi po čitavoj površini, već na dva odvojena pojasa, što omogućuje vazduhu da cirkuliše.

Fasadni blok, ploče i pločnici

  • Betonski fasadni blokovi. Ovi materijali omogućuju da se brzo podigne zid, ali moraju da se oblažu. Dimenzije su im obično 20 x 50 cm, debljine su 5, 10, 15, 20 ili 25 cm. Puni blokovi, veoma teški, služe za gradnju temelja, ali se najviše koriste šuplji blokovi. Prvi red se polaže na betonsku podlogu (perforirana strana prema dole) preko nanosa maltera.
  • Betonske ploče sa šljunkom. Njima se popločavaju brzo i kranje jeftino terase i aleje. One se polažu jedna uz drugu na peščanoj podlozi. Dimentije im mogu biti različite (30 x 30, 40 x 40 ili 50 x 50 cm) pri debljini od 3 ili 4 cm.
  • Pločnici. Postavljaju se na peščanu podlogu i spojenu su peskom:
    – pločnici od betona ili običnih opeka postaljaju se u redovima, tako što se spojnice pomere
    – uklopni elementi se uglavljjuju jedan u drugi da bi obrazovali pravilan i kompaktan pločnik. Slažući kontrastne boje ili, naprotiv, tonove iste boje, dobijamo najlepše dekorativne efekte.

Gipsani elementi i gipsane ploče

  • Gipsani elementi. Služe za gradnju pregradnih zidova. Velikih su dimenzija (66 x 50  cm, a debljine 4, 5, 6, 7 ili 10 cm), uklapaju se pomoću raznih žljebova i povezuju specijalnim lepkom na bazi gipsa. Savršeno glatke površine i prihvataju sve vrste zidnih obloga.
  • Gipsane ploče. One omogućuju da se brzo podignu pregradni zidovi ili postave obloge na zidove i tavanice. Seku se testerom ili tapetarskim nožem i lepe ivica na ivicu preko drvene ili metalne strukture. Izrađuju se u dimezijama 1,20 x 2,50 ili 2,60 m, debljine od 13 do 15 mm (10 mm za ploče koje služe kao toplotna izolacija i lepe na izolacione pregrade).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *