Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne biste kompletno menjali, potrebno je odradite popravku tj. osvežavanje u vidu hoblovanja, bojenja, voštenja i lakiranja. U zavisnosti od kvaliteta i debljine parketa, ovo osvežavanje ćete moći da uradite jednom ili više puta dok se parket „ne istroši“ i dok ne postane spreman za zamenu.

Jedino stari, tradicionalni parketi od punog drveta, zbog svoje debljine, mogu da se renoviraju hoblovanjem praćenim završnom obradom.

Popravljanje i osvežavanje parketa uvek počinje dubokim čišćenjem, kako bi se temeljno uklonili zaostali tragovi masti i voska. Dovoljno je iščetkati pod specijalnim šamponom u koncentraciji 100 gr/l.

Ako je parket bio prekriven tapisonom, možete očetkati ostatke lepka i sintetičke pene špahtlom ili strugačem s dugom drškom. Ako je parket bio ofarban, upotrebite razređivač da omekšate i uklonite boju. Zatim isperite i ostavite da se suši, pa temeljno pregledajte površinu da biste otkrili i popravili eventualne nedostatke: pukotine, glave eksera koje štrče…

kako popraviti parket

Sve naprsle ili polomljene letve treba zameniti. Najpre treba ukloniti polomljenu letvu, ne čitavom dužinom, već samo polomljeni deo u razmaku između dve poprečne gredice. Radite s ručnom ili električnom probojnom testerom.

Kada budete polagali novu letvu, postarajte se da orendate njene ivice tako da možete lakše da je umetnete među susedne letve.

Na kraju, kada sve završite, dobro očistite pod da vam se abrazivna ploča ne bi brzo uprljala, zatim hoblujte parket.

Napomena: Kod tradicionalnog parketa, zazori između letvi omogućuju parketu da „radi“, zato ih nemojte ispunjavati kitom za drvo.

Uklanjanje polomljene i postavljanje nove letve parketa

  1. Izrežite letvu od jedne do druge poprečne gredice polazeći od rupe izbušene pored naprsline. Napravite dva paralelna reza razmaka 1cm
  2. Uklonite donji deo, između dva reza testerom, zatim isecite letvu duž samih poprečnih gredica
  3. Uklonite preostale delove loma pomoću dleta i čekića oslobodivši ih iz žljeba i sa pera dve susedne letve.
  4. Zalepite i zašrafite dve letvice s unutrašnje strane poprečnih gredica. Umetnite novu letvu isečenu po meri.
  5. Obradite oba ruba nove letve: uklonite donji deo žljeba i istanjite profil pera. Umetnite je iskošenjem.
  6. Proverite horizontalnost položaja nove letve, zatim je ušrafite s oba kraja za postavljene letvice. Usadite glave šrafova u dasku pa uglačajte površinu.

Hoblovanje parketa

Za hoblovanje parketa vam je pre sve neophodno da nabavite odgovarajuću opremu:

  • da biste hoblovali parket iznajmite snažnu mašinu za hoblovanje, poželjno s valjkom, kojom je lakše rukovati nego rotacionom.
  • obezbedite hoblericu za rubove, mašinu s isturenim diskom kojim možete obraditi i lajsne i teško dostupna mesta, kao što su površine ispod radijatora.
  • za upad u uglove, poslužite se hoblericom sa trouglastom stopom ili, evetualno, strugačem u vidu blanjalice.
  • savetuje se da nosite masku, zaštitne naočari i naušnice radi zaštite od buke.

Hoblujte triput. Temeljno hoblovanje se sastoji iz tri prolaza, svaki put sa sve finijom abrazivnom površinom: najpre je krupno zrno (36), zatim srednje (56-60) i na kraju vrlo fino zrno (100-120). Da biste montirali abrazivnu traku, polegnite mašinu na stranu, odvijačem skinite zatezni šraf i zamenite traku novom. Pažljivo vratite hoblericu u radni položaj.

Pri ponovnom pokretanju ona će vam „bežati“ pa je morati držati čvrsto s obe ruke i hodati iza nje sa električnim kablom prebačenim preko ramena. Kada stignete do lajsni, nagnite mašinu unazad pre zaokreta. Čim mašina počne da „šlajfuje“, zamenite abrazivni valjak koji može urezati žljebove koje je kasnite teško ispraviti.

Ako mašina prestane da valjano usisava strugotinu, zaustavite je. Pometite pod i usisajte ga pre nego što nastavite s radom.

Vodite računa o smeru letvi (parketa). Tri uzastopna hoblovanja, svaki put sa sve finijom abrazivnom trakom, obavite vodeći računa o smeru letvi:

  • pri hoblovanju parketa s ravnim letvama, prvi prolaz obavite po dijagonali, drugi po drugoj dijagonali, a završno hoblovanje obavite u smeru letvi.
  • pri hoblovanju parketa položenog dijagonalno, obavite prvi prolaz po širini, drugi po dužini prostorije, a završni u smeru parketnih letvi.
Kit po meri. Pomešana sa vinilnim lepkom, prašina strugotine daje kit koji omogućuje pokrivanje sitnih nedostataka u drvetu tako da popravke ne budu vidljive, zato što je njegov ton istovetan sa bojom parketa. Za to treba koristiti najfiniju strugotinu, dobijenu poslednjim hoblovanjem.

Bojenje parketa

Ako ne želite posle hoblovanja parket da zaštitie voskom ili lakom, možete ga obojiti na jedan od sledećih načina.

Bajc. Bajc ostavlja vidljivim šare drvenih godova blago ih bojeći u isto vreme. Ovo sredstvo se nanosi u dva sloja četkom i mora se na kraju zaštititi lakom.

Olovno belilo. Nanosi se špahtlom pošto se pore drveta dobro očiste metalnom četkom kako bi došle do izraza drvene žile letvi. To belilo zatim mora biti fiksirano sa dva sloja laka.

Boja. Većina podnih boja jesu poliuretanske smole i sasvim odgovaraju bojenju parketa. Prvi sloj nanesite valjkom. Da bi se dobila porozna podloga, boju treba razrediti sa 10% razređivača na bazi špiritusa. Posle sušenja od 8 do 12h, parket temeljno očistite od prašine i nanesite drugi sloj nerazređene boje. Ako sjaj boje nije ujednačen, možete premazati pod i treći put. Ostavite da se suši 48h pre korišćenja prostorije. Zaštitni sloj konačno očvršćava tek posle 3-4 dana.

Voštenje parketa

Vosak i voštani preparati su se tradicionalno koristili za završnu obradu i zaštitu parketa od punog drveta. Smatralo se da je lak potpuno potisnuo vosak, ali su njegova ekološka svojstva uvek imala svoje pobornike. Imajte ipak na umu da su vosak i lak potpuno nespojivi.

Najpraktičnije je koristiti tečan vosak, razređen sa 10% terpentina: on se lako nanosi čak i kada se upotrebi malo više ovog proizvoda. Savetuje se uz to da se na sveže hoblovan parket, kao prvi sloj, nanese tvrda podloga: ona zatvara pore drveta, što omogućava manju potrošnju vosa dajući pri tom blistavu dubinu. Rastvoreni vosak nanosite četkom u tankim slojevima, ostavite ga da prodire i suši se 12h. Drugi sloj nanesite četkom ili električnom prskalicom. Uglačajte površinu čistom i suvom krpom.

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa je jednostavan ali dug postupak. Njegova svrha jeste da zaštiti parket od oštećenja, povećavajući otpornost površine i da omogući lako i ekonomično održavanje – lakirani parket je dovoljno prebrisati sunđerom.

Lakiranje se izvodi u vrlo preciznim uslovima:

  • drvo ne sme sadržati više od 10% vlage
  • temperatura prostorije ne sme biti veća od 12 stepeni
  • grejanje se mora obustaviti nekoliko dana ranije
Razne vrste lakova. Postoje dve velike kategorije lakova za lakiranje parketa, koji postoje u mat, sedefastoj ili sjajnoj obradi.

  • Poliuretanski lakovi su gipki i veoma otporni na mehaničkom i hemijskom polju. Oni se suše za 12h, sasvim očvršćavaju za 10 dana, ali s vremenom požute.
  • Akrilički lakovi (rastvorivi u vodi) skoro su ušli u upotrebu. Ne oslobađaju mirise, nisu otrovni, ne zagađuju i čine parket veoma otpornim. Oni uz to ne narušavaju prirodnu boju drveta

Izbegavajte međutim lakove na bazi uree-fermola (s alkoholom), otrovne i zagađujuće.

  1. Prvi sloj laka namažite širokom ravnom četkom u smeru drvenih vlakana.
  2. Ostavite da se suši 2-6h, zatim pređite površinu šmirglom radi boljeg vezivanja.
  3. Očistite prašinu pre nanošenja drugog sloja.
  4. Ostavite da se suši barem 24h. Za normalnu upotrebu dovoljna su dva sloja.

Glavna teškoća je u tome što se radi bez naglih pokreta, širokim kretnjama i bez vraćanja, tako da se sredstvo nanosi jednobrazno.

Lak dostiže 80% tvrdoće za dva dana: tada se može lagano hodati po parketu, mada do konačnog sušenja dolazi tek 8 dana kasnije. Sačekajte dakle nedelju dana pre nego što vratite nameštaj na mesto, a 2-3 nedelje pre postavljanja. tepiha.ć

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

vrste boja

Kako se klasifikuju različite vrste boja (lakovi, boje i bajcovi)

Jednostavna i laka za nanošenje, boja je najčešće korišćeni dekorativni proizvod. Ovaj materijal nudi takvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *