Kako ispeći krompir u mikrotalasnoj pećnici

Ne želite da se mučite sa rernom ili da tražite lonac, punite ga vodom i čekate da ona prokuva? Pa, evo bržeg načina da spremite krompir.

spremanje krompira u mikrotalasnoj

Kako ispeći krompir u mikrotalasnoj

  1. Operite i obrišite krompir.
  2. Napravite rupe u krompiru za ispuštanje pare. Ili nožem duboko urežite znak „X“ po dužini krompira.
  3. Umotajte krompir u vlažan papirni ubrus (ovo će vam pomoći da sačuvate tečnost u krompiru koja mu ne dozvoljava da se skupi). Stavite krompir na tanjir, a tanjir u mikrotalasnu. Takođe, možete koristiti plastičnu kesu.
  4. Izaberite temperaturu i vreme za pripremu. Potrebno je otprilike 3 minuta za veoma mali krompir; 4:30 za krompir srednje veličine, 6:00 za veliki krompir, i 7 do 8 minuta za veoma veliki krompir; povećavajte vreme, ali ne strogo proporcionalno, ako pečete više krompira različite veličine odjednom.Spremanje u mikrotalasnoj pećnici, kao i bilo koji drugi metod, ne može da uveća temperaturu materijala u čijoj osnovi se nalazi voda preko tačke ključanja: posle neke tačke u procesu, jača struja ne dodaje temperaturu i ne dovodi toplotu do središnjeg dela krompira da bi se on ispekao, već samo čini da voda brže ispari iz spoljašnjeg dela krompira. Dakle, smanjite električnu energiju na otprilike jednu trećinu za jedan mali krompir, ili upola za jedan veliki krompir, posebno kod srednjih i velikih mikrotalasnih pećnica. Ako se spoljni deo krompira suši pre nego što je sredina pečena, mnogo ste pojačali temperaturu.Mikrotalasna treba da prestane sa radom pre nego što krompir postane dovoljno mekan za jelo i dok je još uvek pomalo čvrst iznutra.
  5. Ostavite krompir da odstoji pet minuta. Tako ćete dovršiti pečenje središta krompira pomoću toplote koja je zadržana u unutrašnjim slojevima; na taj način krompir postaje rastresit u unutrašnjem bez presušivanja spoljneg dela. Ako krompir zavijete u aluminijumsku foliju nakon što ga izvadite iz mikrotalasne, ovaj proces će se ubrzati.
  6. Nakon što se završilo i “pasivno” kuvanje, imaćete pečen krompir spreman za jelo.
  7. Rasecite krompir i garnirajte ga po izboru sa puterom, peršunom, mladim ili sitnim lukom, kiselom pavlakom, sirom, hrskavom slaninom. Za potpun obrok, stavite čili ili omlet na vrh krompira.

Alternativna varijanta

  1. Operite krompir. Nemojte dozvoliti da se osuši jer je bolje da bude vlažan.
  2. Izbušite rupe u krompiru.
  3. Umotajte krompir u dva sloja plastične folije.
  4. Podesite vreme pripreme u mikrotalasnoj pećnici na sedam minuta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

Kako se čiste lignje

Lignje su životinje koje pripadaju grupi mekušaca glavonožaca. Ima ih preko 300 različitih vrsta i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *