Kako se otarasiti modrica

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste ubrzali proces nestajanja modrice. Prvo, treba da smanjite dotok krvi do tog dela tela, a onda da učinite da se nakupljena krv rastera.

U daljem tekstu je naznačeno nekoliko jednostavnih tehnika za prvu pomoć, kao i domaćih lekovitih sredstava koji vam mogu pomoći oko ovog problema.

kako ukloniti modrice

Kako ukloniti modrice

  1. Što pre nanesite nešto hladno, kao što je led, na taj deo tela. Kada ohladite krvne sudove oko dela gde vam je modrica, manje će se krvi slivati u okolno tkivo. Fleksibilna pakovanja napunjena ledenim gelom, koja su specijalno dizajnirana za povrede, mogu se nabaviti u sportskim radnjama, a sportisti uvek drže nekoliko komada u zamrzivaču. Za većinu ljudi sasvim je dovoljna i kesa zamrznutog graška umotana u peškir, koju stavljate na ranu, ili krpa natopljena u ledenoj vodi kojom ćete obložiti modricu 10 minuta. Koje god sredstvo za rashlađivanje koristite, skinite ga posle 10 minuta i sačekajte 20-ak minuta pre nego što ga opet prislonite na modricu, da ne biste previše ohladili kožu.
  2. Smanjite dotok krvi u modricu da biste minimalizovali promenu boje kože. Ako povredite nogu, na primer, smestite se u sofu ili fotelju i stavite nogu na jastuk iznad nivoa srca. Ako ste se udarili u ruku, pokušajte da je držite podignutu iznad nivoa srca dok sedite.
  3. Prestanite da uzimate lekove koje čine modricu gorom. Konsultujte se sa lekarom pre nego što prekinete da uzimate bilo koji lek:
    • Ibuprofen (ali ga možete uzeti da biste smanjili bolove)
    • Naproxen (Midol)
    • Aspirin
    • Lekovi koji sadrže kortizon, a koji potpomažu nastanak modrica povećavajući krhkost sitnih krvnih sudova u koži
  4. Nežno pritisnite modricu rukom.
  5. Zagrejte modricu nakon što ste je 48 sati hladili, da biste poboljšali cirkulaciju u tom delu i pomogli da podlivi nestanu. Stavite toplu krpu na modricu i držite je oko 10 minuta, dva ili tri puta dnevno.
  6. Nežno masirajte modricu i delove oko nje nekoliko puta na dan, počevši od onog dana kada vam se pojavila. To će pomoći da je normalni limfni procesi uklone. Budite pažljivi! Pritisak ne bi trebalo da bude bolan.
  7. Pokušajte sa domaćim lekovitim sredstvima. Ova rešenja nisu medicinski testirana niti dokazana, i, kao i svaki domaći lek, mogu biti rizična.
    • Sirće pomešano sa toplom vodom pomoći će u zalečenju. Sirće povećava protok krvi blizu površine kože, tako da može da pomogne da se razbije krv koja se nakupila u predelu modrice. Hamamelisa (kod nas matičnjak) takođe može biti od pomoći.
    • Bromelain (enzim za varenje koji se nalazi u ananasu) razbija proteine i zadržava fluide u tkivu nakon povrede.
    • Uzmite šaku svežeg lišća peršuna, zdrobite ga i pospite po modrici. Umotajte povređeni deo tela zavojem. Neki stručnjaci tvrde da peršun smanjuje zapaljenje, umanjuje bol i može učiniti da modrica mnogo brže nestane.
    • Nanosite mast ili gel od arnike na modricu svakog dana. Arnika je biljka koju su dugo preporučivali protiv modrica. Ona sadrži jedinjenje koje smanjuje zapaljenje i otoke. Pogledajte upozorenja na dnu strane.
    • Ako imate pristup sredstvima koja se koriste u alternativnoj medicini, možete koristiti pijavicu. Ona će otkloniti površinsku krv u modrici za samo nekoliko sekundi. Pijavičina pljuvačka takođe deluje kao nežno sredstvo protiv bola, tako da nećete osetiti njen ugriz. Ovo preporučujemo samo ako možete biti sigurni da je pijavica uzgajana na farmi i da nije zaražena. Alkoholom ili vazelinom protrljajte modricu da biste skinulu pijavicu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *