Kako ukrasiti nokte

Tražite način kako da istaknete svoj izgled? Ukrašavanje noktiju može ulepšati vaš izgled kako u specijalnim prilikama, tako i u svakodnevnim situacijama. Iako je detaljno ukrašavanje najbolje prepustiti profesionalcu, postoji mnogo tehnika koje možete i sami primeniti.

Uz malo vežbe i puno strpljenja, i vi možete postići divan, jedinstven dizajn na noktima koji će ih istaći na pravi način.

ukrasavanje noktiju ideje

Osnove ukrašavanja noktiju

  1. Pobrinite se da vam nokti budu u dobroj formi. Naučite kako da održavate nokte zdravim i lepim. Ne smete ih grickati. Ne treba vam manikir da biste započeli ukrašavanje noktiju, ali vam je potrebno da povedete računa o tome da vam nokti budu čisti i lepo oblikovani. Takođe, pobrinite se da nemate zanoktice.
  2. Izaberite odgovarajuće proizvode. Na tržištu je dostupan veliki izbor raznih lakova i boja za nokte, a na vama je šta ćete izabrati. Isprobajte nekoliko različitih brendova i vrsta laka i boja da biste videli šta vam najviše odgovara, i ne zaboravite da probate i akrilne boje  ̶  one izgledaju odlično, a jeftinije su od lakova i drugih boja za nokte. Takođe ćete moći da birate razne podloge koje će vam pomoći da nanesete boju ili lak. Možete da kupite i profesionalni pribor za ukrašavanje noktiju u kojem se nalaze četkice, turpije, i marbling tools koji su vam potrebni, a možete i da improvizujete. Čačkalica ili ukosnica, na primer, mogu biti od pomoći za crtanje tačkica i za pravljenje spirala od boja sa velikom preciznošću, a tanke četkice za detalje koje možete naći u obližnjim prodavnicama kozmetike ili umetničkog pribora, dobro će doći kao zamena za specijalne četkice za ukrašavanje noktiju. Zapamtite da možete napraviti pravo umetničko delo na svojim prirodnim noktima, ili pak veštačkim. Najvažnije je, možda, da imate aceton kojim možete brzo da uklonite greške, kao i male četkice, parčiće vate ili štapiće za čišćenje ušiju na koje ćete ga naneti.
  3. Potražite ideje i raspitajte se o tehnikama. Ovaj članak je koristan vodič, ali ukoliko vam ideje teško padaju na pamet, ili ako želite više detaljnijih informacija o raznim tehnikama, porazmislite o odlasku u obližnji kozmetički salon gde biste se podrobnije raspitali o svemu što vas zanima. Postoji i veliki broj knjiga o ukrašavanju noktiju. Ako ne možete da ih pronađete u knjižari, poručite ih preko interneta. Na kraju krajeva, internet je odličan izvor za mnogo toga, naročito ukoliko tragate za novim idejama. Postoje sajtovi gde ljudi postavljaju slike onoga što su napravili, a možete naći i forume koje posećuju kako početnici, tako i profesionalci. Takođe, gledajte video klipove na Jutjubu, koji vas vode korak po korak u procesu dizajniranja noktiju.
  4. Pripremite materijal. Iako ukrašavanje noktiju zahteva dosta strpljenja, konstantno se takmičite sa vremenom dok to radite, jer se boje i lakovi veoma brzo suše. Pre nego što počnete, proverite da li ste pripremili i da li vam je pri ruci sve što vam je potrebno, posebno aceton kojim ćete brzo ukloniti greške koje ste napravili. Pročitajte i članak Kako razrediti lak za nokte.
  5. Nanesite osnovni sloj laka na nokte. Pre nego što započnete umetnost ukrašavanja, treba da pripremite svoje „platno“. U zavisnosti od toga kakav izgled noktiju želite da postignete, možete nalakirati nokte neutralnim lakom, kao što je providni, beli, svetlo bež ili nežno roze, ili ih pak možete namazati bilo kojom drugom bojom koja vam se sviđa. Namažite dva sloja, jer će to ojačati nokat i učiniti ga lepšim. Vodite računa o tome da vaše „platno“ bude uredno i jednako namazano, a zatim ga pustite da se dobro osuši pre nego što nastavite.
  6. Ukrašavajte nokat preko osnovnog sloja. Umočite četkicu ili neki drugi pribor u jednu boju, i povedite računa o tome da je dobro i ujednačeno prekrivena lakom. Ako se na četkici nalaze mehurići, ako ima previše, ili nedovoljno laka, teže ćete lepo namazati nokat. Neka ukrašavanje bude jednostavno. Imaćete i previše prostora za kreativnost ̶  možete praviti sličice, apstraktne oblike itd, šta god poželite. Pa ipak, nemojte da vam nokti izgledaju prenatrpano. Jednostavan dizajn je najčešće i najlepši, a ukoliko ste početnik, veće su vam šanse da ćete uspeti da izvedete ono što ste zamislili, ako vam je zamisao jednostavna.
  7. Nanesite gornji sloj. Kada vam se ukrasi na noktima osuše, premažite ih providnim zaštitnim slojem laka da biste zaštitili nokat i ono što ste na njemu napravili.
  8. Vodite računa o svom dizajnu na noktima. Ponovo nanosite sloj providnog laka na svaka dva, tri dana da biste sačuvali ukrase na noktima, i da bi vam nokti izgledali sjajnije. Svakog dana mažite zanoktice uljem. Brinite o svojim noktima ̶  nosite rukavice ako se bavite baštovanstvom ili kada radite nešto drugo, i pazite na njih kada otvarate konzerve, jer ih takve radnje mogu oštetiti.
  9. Za mnogo više stručnih saveta i malih trikova od velikih majstora upišite profesionalnu obuku za nokte.

Kada ukrasiti nokte – ideje za ukrašavanje

Slikajte jednostavne objekte i forme

  1. Neka dizajn ili forme budu jednostavni. Uzmite četkicu sa tankim vrhom da nacrtate okvir objekta ili forme koje ćete bojiti. Olovka za ukrašavanje noktiju će takođe dobro poslužiti. A možete upotrebiti i običnu čačkalicu.
  2. Popunite okvir. Možete koristiti istu, ili malo deblju četkicu da popunite okvir, istom bojom, ili pak nekom drugom. Nanosite jednu po jednu boju, i ukoliko vam je okvir drugačije boje od unutrašnjeg dela, pustite da se okvir prvo osuši. Neka se svaka boja dobro osuši pre sledeće. Koristite nove boje za nove crteže ili da biste istakli ono što ste već napravili. Kada se prvi lak osuši, možete namazati drugi, ili preko prvog sloja ili na nekom drugom delu nokta.
  3. Olakšajte sebi i počnite sa malim tačkama. Nikada ne potcenjujte moć jednostavnih tačkica od laka. Najlepši dizajni na noktima su ponekad stvoreni od mnogo tačkica koje su različitih boja i veličina. Zamočite tanku četkicu, čačkalicu ili iglu u željenu boju. Možete napraviti tačkice raznih veličina koristeći tanji ili deblji pribor. Nežno dodirnite nokat da biste ostavili trag u obliku tačke.
  4. Crtajte tačkice i stvarajte željene šare. Možete crtati tačke da biste kreirali apstraktne oblike ili sličice. Da biste došli do oblika puzavice, zamočite pribor u lak i napravite nekoliko tačkica odjednom, a da ne zamačete četkicu u lak ponovo. Tačkice će se smanjivati postepeno, sve dok ne nestane boje na četkici. Ukoliko želite da nacrtate jednostavan cvet, poređajte pet tačaka iste boje u krug, a u sredinu stavite jednu tačkicu druge boje. Napravite stabljiku tako što ćete povući tanku zakrivljenu zelenu liniju koja vodi do cveta. Možete koristiti i tanku četkicu da povučete boju iz mokre tačke i nacrtate zrake, spirale, ili neke druge šare. Šta god da uradite, izgledaće odlično!

Pravite cvetni dizajn

  1. Da biste napravili lišće ili cveće, uzmite tanku četkicu sa kockastim vrhom i zamočite jedan kraj u, na primer, tamnozeleni lak, a drugi kraj u svetliju zelenu boju.
  2. Nacrtajte okvir poput znaka nike na noktu. Videćete da ima oblik lista, u zavisnosti pod kojim uglom držite četkicu.
  3. Vežbajte na listu papira. Ukoliko koristite druge boje, šare će ličiti na latice. Vežbajte na papiru, da biste posle znali kako da crtate na noktima.
  4. Pokušajte da promenite ugao pod kojim držite četkicu. Na ovaj način ćete ući u štos. Napravite kratki brzi potez četkicom na kojoj se nalaze dve boje. Zatim, uzmite tanku zašiljenu četkicu kojom ćete odvojiti listiće, ili uokviriti cvet.

Pomešajte boje na noktu

  1. Stavite tačku u jednoj boji.
  2. Uzmite čačkalicu da biste stavili tačku druge boje na prvu tačku, dok se ona još uvek nije osušila.
  3. Upotrebite čačkalicu ili četkicu da biste jednim potezom razmazali obe boje, ili da biste napravili od njih spiralu. Možete postići i efekat klikera, tako što ćete nasumično stavljati tačke jedne boje na nokat, a onda nekoliko tačaka druge boje okolo i na prvu grupicu tačaka, koje ćete zatim zavrteti zajedno u spiralu praveći četkicom oblike „S“, „X“ ili „8“.

Vodeni klikeri

  1. Napunite plitku široku šolju ili činiju vodom, ali ne do vrha.
  2. Sipajte željene boje u vodu. Neka vam boje ostanu pri ruci, jer će se brzo stvrdnuti na površini vode kada ih sipate. Kanite kap ili dve boja koje želite da koristite na površinu vode. Najbolje je koristiti visokokvalitetni lak za ovu metodu.
  3. Napravite šare kao na klikeru. Promešajte boje u vodi iglom ili čačkalicom.
  4. Upotrebite štapić za uši ili komad vate da biste skinuli višak laka sa površine dok vam je nokat još uvek potopljen u vodu.
  5. Izvadite nokat iz vode i uzmite vatu (sipajte aceton ako je potrebno) da obrišete ivice nokta i skinete lak sa prsta.

Stavite nakit ili ukrase

  1. Uzmite pincetu da biste umočili mali ukras u gel ili u lepak za nokte. Možete kupiti specijalno napravljen nakit ili ukras za nokte u radnji za kozmetiku ili u prodavnici nakita, ili možete iskoristiti svoje ukrase ̶  samo neka budu sitni, i neka imaju ravno dno.
  2. Stavite nakit ili ukras na nokat. Nežno ga pritisnite i pustite da se lepak dobro osuši.
  3. Premažite nokat (zajedno sa nakitom ili ukrasom) providnim lakom. To će ga dodatno učvrstiti na noktu.

Stavite šljokice (3 načina)

  1. Prvi način: Pomešajte šljokice sa gelom za nokte ili lakom. Zamočite četkicu i nanesite mešavinu na nokat u željenom obliku ili šari. Pustite da se osuši, a zatim namažite jedan sloj providnog laka.
  2. Drugi način: Namažite gel za nokte samo na mestima gde želite da stavite šljokice. Sipajte šljokice, a zatim lagano protresite ruku da skinete višak. Ostavite gel i šljokice da se zajedno osuše, a iglom ili čačkalicom uklonite one šljokice koje vam se ne sviđaju. Premažite nokat providnim lakom.
  3. Treći način: Premažite ceo nokat gelom ili lakom. Pospite šljokice po njemu. Zatim pustite da se osuši, i premažite nokat providnim lakom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

oblikovanje obrva

Kako oblikovati obrve

Iako ne predstavlja prvu stvar na vašem licu koju ljudi primete, oblik vaših obrva može …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *