Kako spremiti spanać?

Možda ne tako omiljeno povrće kod najmanje dece ili mladih osoba, ali neopozivo zdravo i puno blagodeti, spanać (latinski naziv – Spinacia oleracea) spada u red biljaka koje imaju neprocenjive vrednosti za naš organizam.

Spanać čisti telo, poboljšava krvnu sliku i krvne sudove, rad srca, pospešuje probavu i hrani naše telo. Takođe, u prevenciji bolesti oka i rada oka, kao i očuvanju dobrog stanja organa vida, spanać je jedna od vodećih namirnica. U sebi sadrži, pored vitamina B i C, i Beta karoten, folate, magnezijum, vitamin K koji je neopozivo važan za naše kosti i koščanu strukturu, natrijum, bakar, jod, kobalt, mangan i fosfor.

kako spremiti spanac

Pravo izobilje i bogatstvo vitamina koje nam pomaže da budemo zdarviji, energičniji, spremniji za rad, koji čisti naš organizam i sve važne delove našeg tela. Još su u davnom 7. veku stanovnici Kine otkrili su blagodeti ovog povrća kada je dospeo iz Persije. Ipak, stanovnici Evrope u početku su bili sumnjičavi prema spanaću, sumnjajući u njegov pravi potencijal, pa su tek nakon nekog vremena krenuli da ga koriste u svojoj ishrani. Od onoga koji se kuva, daje bebama, pa sve do salate – spanać može biti izvrstan i kao salata ukoliko preko dodamo hladno ceđeno maslinovo ulje i preko narendamo parmezan.

Međutim, sve češće može se čuti kako je najlepši spanać onaj koji su pravile naše bake ili, ipak, onak koji smo jeli u menzama kao studenti. Postoje izvesne poteškoće prilikom pravljenja spanaća.

Neko se žali da je kiseo, neko da je izgubio boju ili da, jednostavno, nije ispao onakvim kakvim smo hteli da bude. Neminovna je činjenica da se ovo povrće prilikom barenja ili dinstanja skuplja – pa tako šerpa koja je cela bila ispunjena spanaćem, duplo će se smanjiti prilikom ovih procesa.

Kako spremiti spanać

Evo kako možete napraviti spanać, a da ostane ukusan, nepormenjen, i pre svega, pun svih vitamina i blagodeti zbog kojih je i najzdraviji za konzumiranje.

  1. Na samom početku, spanać je potrebno očistiti, oprati i staviti u šerpu u kojoj želite da ga kuvate.
  2. Dodajte malo vode, jedu čašu od 1,5dl, a potom jednu kašičicu (kafenu kašičicu) soli.
  3. Povremeno mešajte i kuvajte do 15 minuta, sve dok spanać ne postane taman.
  4. Kada se obari, potrebno je ostaviti da se ohladi, a nakon toga ga izvaditi iz šerpe i iseći ga na dasci za sečenje u sitne komade.
  5. U drugoj šerpi zagrejte ulje ili, ukoliko želite lepši ukus ili ne vodite stogog računa o ishrani, možete rastopiti puter, a potom dodati beli luk koji ste prethodno sitno iseckali. Potom, dodajte brašno, i sve to mešajte malo brže kako brašno i luk ne bi zagoreli. Zaprška treba da ima zlatastu boju, ali nikako ne sme biti tamnija.
  6. Potom, dodajte spanać u šerpu. Sve to izmešajte, a onda polako nalivajte mleko u šerpu do željene gustine ovog obroka. Ukoliko volite ređe spremljen spanać, dodajte više mleka, a ukoliko želite gušći, stavite manje mleka u šerpu za pripremu.
  7. Osim soli, kao i zaprške koja dolazi posle, nemojte dodavati nikakve druge začine nalik vegeti, začinu C ili bilo čemu drugom.

Spanać je najlepše služiti uz jaje, neko meso, kobasicu, uz drugo povrće ili neku vrstu šnicle.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

Kako se čiste lignje

Lignje su životinje koje pripadaju grupi mekušaca glavonožaca. Ima ih preko 300 različitih vrsta i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *