Kakopedija > Kuća i dvorište > Uradi sam > Kako očistiti srebro

Kako očistiti srebro

U ovom članku ćete saznati kako očistiti srebro. Srebro sa sobom nosi neku vrstu aure i u srebrnoj boji skoro sve izgleda lepo bilo da je to nakit, novac ili nešto treće. Ipak, srebro vremenom može gubiti taj sjaj i onu prepoznatljivu boju pa ga je s’ vremena na vreme potrebno očistiti.
Srebro se može očistiti na puno načina, pa zato hajde da vidimo…Kako očistiti srebro

Kako očistiti srebro?

 1. Čišćenje pomoću sode bikarbone. Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće vam potrebno: 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, čist aluminijumski tiganj i jedan mali čist peškir. Korak po korak kako da očistite srebro na ovaj način:
  • U zavisnosti od veličine i količine srebrnog nakita koji želite da očistite, izaberite odgvarajući tiganj i napunite ga sa dovoljno vode.
  • Dodajte so u vodu i ostavite da proključa
  • Skinite tiganj sa šporeta, stavite svo srebro koje želite da očistite u njega i zatim dodajte još malo sode bikarbone
  • Držite srebro u tiganju oko 15-20 minuta
  • Izvadite srebro iz tiganja i prebrišite ga čistim mekanim peškirom
  • Ostavite vaše srebro da se osuši
 2. Čišćenje sirćetom. I sirće se može uspešno koristiti za čišćenje srebra. Sipajte u činiju sirće i zamočite srebro u njega. Držite ga oko 20ak minuta a za to vreme nežno ga čistite i trljajte četkicom za zube. Zatim izvadite srebro iz sirćeta i natopite ga u toploj vodi. Kada i to uradite, ostaje vam da ga samo prebrišete peškirom i uverite se da je sva masnoća spala sa nakita.
 3. Čišćenje blagim deterdžentom. Svi imamo neki deterdžent u kući, samo vodite računa da za ovu priliku koristite neki blag bez fosfata. Sipajte malo deterdženta u vruću vodu, potopite srebro i mekanom krpom lagano brišite vaš nakit. Kada završite, izvadite i ostavite da se sve osuši.
 4. Čišćenje pomoću paste za zube. Pasta za zube koja je bogata fluoridom, može biti jako efikasna za čišćenje srebra. Sipajte malo paste na četkicu i blagim kružnim pokretima trljajte nakit. Kada završite sperite srebro u hladnoj vodi, obrišite peškirom i ostavite da se osuši.
Ukoliko Vam je potreban iskusan i kvalitetan sajdžija za poliranje nakita od srebra, a posebno satova, onda se obavezno obratite časovničaru Vuletu.

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , , , , ,

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 80, prosek: 4,38

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Jovan Spasojević
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

muzicki instrumenti

Kako napraviti muzički instrument

Možete stvoriti divnu muziku i bez kupovine skupih instrumenata. Pre mnogo godina ljudi su pravili …