Kako popraviti oštećen CD (kompakt disk)

I dok su kompakt diskovi neverovatno trajni, skoro je nemoguće sprečiti povremenu pojavu ogrebotina i pohabanost. Rezultat toga može da bude ili preskakanje diska tokom vaše omiljene pesme, ili u slučaju podataka, gubitak tabele na kojoj ste radili dve nedelje. Nemojte da očajavate – popravite! I dok su na tržištu dostupni setovi za popravku diskova, načinjenu štetu možete da popravite proizvodima koje već imate kod kuće. Samo u retkim situacijama koristite pastu za zube, jer ga možete oštetiti još više.

Uputstvo

  1. Očistite disk. Čak i ako disk nije zapravo ogreban ili pohaban, prašina, ulje i drugo mogu da utiču na pravilan rad diska. Stoga bi brisanje uvek trebalo da bude vaš prvi potez.
    • Pustite toplu vodu preko oštećenog diska kako bi uklonili prašinu.
    • Ako na disku postoji zaostala prljavština ili masnoća, blago je istružite prstom dok ga perete i koristite blagi deterdžent ili tečni sapun (sa vodom) ili utrljajte alkohol (umesto vode). Svaki put kad trljate ili brišete disk, trebalo bi to da uradite od centra diska ka periferiji kako biste izbegli dalje grebanje.
    • Otresite vodu i ostavite da se osuši na vazduhu (ne sušite ga peškirom ili krpom i nemojte ga sušiti na suncu).
  2. Pokušajte da pustite disk. Mnogo puta je dobro obično čišćenje sasvim dovoljno. Ako, međutim problemi ostanu i nakon čišćenja pokušajte da pustite disk na drugom cd plejeru. Neki plejeri podnose ogrebotine bolje od drugih, najbolji su oni u auto stereo uređajima.
  3. Narežite novi disk. Ako disk može da radi u jednom plejeru – naročito onom na vašem kompjuteru- ali ne i u drugima, pokušajte da narežete novi disk. Rezač diskova na vašem kompjueru može da čita disk dovoljno dobro da biste napravili novu kopiju.
  4. Locirajte ogrebotinu. Vizuelno ispitajte površinu na disku da biste ustanovili da li postoje neke ogrebotine ili habanja. Ogrebotine koje se nalaze okomito u odnosu na zavojnu spiralu diska , tj one koje se nalaze od centra do periferije diska – možda neće da utiču na disk kad ga pustite, i u svakom slučaju prave manje štete od onih koje se nalaze u smeru zavojne spirale. Ako postoji nekoliko ogrebotina, ali disk samo preskače na jedan ili dva mesta, možda ćete biti u mogućnosti da približno odredite lokaciju ogrebotina u zavisnosti od toga koje pesme preskaču. Prva pesma na disku počinje u blizini centra pa se nastavlja dalje ka spoljnjoj ivici diska.
  5. Povraćaj podataka. Mnogi programi za narezivanje mogu da budu podešeni tako da nastave sa čitanjem nakon greške (tako da se ne može čitati neki deo zbog ogrebotine). Ako program ne može uopšte da pročita taj deo, popuniće ga nasumičnim podacima. Takođe postoji mogućnost da će pročitati oštećen deo pri vrlo maloj brzini nekoliko puta. U slučaju sistema Windows, Nero ima tu opciju, a za Linux, Ddrescue. Ovo često može da popravi oštećene diskove i posebno je delotvorno sa audio diskovima (gde tačnost podataka nije toliko važna. Takođe, ovim ne rizikujete oštećenje diska (poput sledećih metoda), tako da je dobra ideja da ovo pokušate pre nego što primenite drastičnije mere. Ako oštete disk, podaci vraćeni ovom metodom mogu još da se koriste. Zbog sporog učitavanja i velikog broja pokušaja da se učita oštećeni deo, ovi programi mogu dugo da narezuju disk (za disk Windows xp koji je popravljen na ovaj način, bilo je potrebno dva sata da se učita. )
  6. Polirajte CD. UPOZORENJE: Ovo može dodatno da ošteti disk! Primenite kao poslednju opciju i pažljivo pročitajte uputstva!! Iako je kontardiktorno, poliranje diska može da popravi ogrebani disk uklanjanjem spoljašnjeg plastičnog obloga čime postojeće ogrebotine postaju pliće. Veliki broj proizvoda za domaćinstvo mogu da se koriste za poliranje diska, ali pasta za zube- naročito one na bazi sode bikarbone se verovatno najviše koriste. Takođe možete da koristiti smesu za poliranje koja se koristi za automobile i završne radove:
    • Nanesite malo paste za zube (mora da bude u vidu paste, a ne gela) ili sredstva za poliranje na mekanu, čistu krpu (staru podkošulju): krpica za poliranje stakala za naočare takođe može da se koristi.
    • Blago utrljajte krpom pastu na ogrebotinu kružnim pokretom (krenite od centra i utrljajte do krajeva, poput felni na točku). Uradite ovo 10 do 12 puta oko diska. Trljanje u kružnim pokretima može da stvori male ogrebotine koje utiču na sistem u plejeru. Pokušajte da se fokusirate samo na ogrebotinu koju ste videli (ako je moguće).
    • Polirajte na ovaj način nekoliko minuta, ponovo nanosite polir sredstvo ili pastu za zube na krpu, ako je potrebno. Budite pažljivi da ne pritiskate mnogo, iako ćete biti u mogućnosti da osetite kako krpa blago trlja disk tokom poliranja.
  7. Uklonite proizvod za poliranje sa diska. Ako ste koristili pastu za zube,  temeljno isperite disk toplom vodom i pustite da se osuši. Pobrinite se da uklonite svu pastu za zube i ostavite disk da se u potpunosti osuši pre nego što ga pustite. Kod sredstva za poliranje, obrišite preostalu tečnost i ostavite disk da se osuši. Onda, čistom krpom pažljivo ponovo obrišite disk.
  8. Testirajte disk. Ako problem ostane, ponovo ispolirajte disk jedno 15 minuta ili dok ogrebotina u potpunosti ne nestane. Površina oko ogrebotine bi trebalo da se sjaji sa mnogo sitnih ogrebotina. Ako još uvek ne primećujete razliku nakon što ste ga polirali nekoliko minuta, ogrebotina može da bude jako duboka ili polirate pogrešnu ogrebotinu.

Metod sa voskom

  1. Nanesite vosak na disk. Ako poliranje ne uspe, nanestite vrlo malo vazelina, tečno sredstvo za poliranje automobila, neutralno sredstvo za poliranje cipela, ili vosak za nameštaj na površinu diska sa one strane koja se pušta. Obrišite višak korišćenjem čiste, mekane, krpe kružnim pokretom (od nutrašnjosti ka periferiji diska). Ako koristite vosak, pratite upustva proizvođača (neki treba prvo da se osuše pre nego ga obrišete, dok druge trebe obrisati dok su još mokri). 
  2. Ponovo testirajte disk. Ako vosak ili vazelin uspeju da očiste ogrebotinu, narežite novu kopiju diska odmah. Metod sa voskom je samo trenutno rešenje.iska). Ako koristite vosak, pratite upustva proizvođača (neki treba prvo da se osuše pre nego ga obrišete, dok druge trebe obrisati dok su još mokri).

Metod sa sijalicom

  1. Upalite sijalicu na stolu, ili bilo koju drugu lampu sa sijalicom jačine od 60 W (Dj-evi obično koriste male lampe da pronađu diskove). Držite disk svojim kažiprstom u krugu centra i nasnimljenu stranu prema sijalici. Udaljenost od sijalice bi trebalo da je oko 10 cm. Držite disk tako oko 20 sekundi, okrećite ga polako oko vašeg kažiprsta. Onda, dok je još vreo, pustite ga na plejer.

Odnesite disk u prodavnicu muzičke opreme

  1. Ako disk još uvek ne radi kako treba, odnesite ga u prodavnicu muzičke opreme (posebno onu koja prodaje diskove) ili onu u kojoj se iznamljuju DVD diskovi i pitajte ih da li mogu da poprave vaš disk. Mnoge ove radnje imaju mašine za preradu diska koje sjajno rade posao, i verovatno nećete puno platiti.

Popravite ogrebotine na foliji

  1. Da biste utvrdili da li imate ogrebotinu na foliji diska, prinesite sjajnu stranu ka svetlu i pogledajte da li ima manjih površina na disku koje pokazuju znake nedostatka folije. Okrenite disk i zabeležite gde su te površine sa flomasterom za belu tablu. Uzmite 2 trake selotejpa i stavite jednu na drugu preko površine koju ste obeležili. Disk će možda biti glasniji, ali u 70% slučajeva popravićete male delove folije koji nedostaju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

zaboravljena sifra

Kako otključati računar ako ste zaboravili login lozinku

Većinu lozinki možete relativno lako resetovati, posebno onlajn lozinke. Ali ako ste zaboravili Windows login …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *