Kako da baterija mobilnog telefona traje duže

I dok mnogi ljudi danas koriste mobilne telefone umesto fiksnih, osnovna prednost mobilnih telefona jeste što ih možemo nositi sa sobom. Ovu prednost je moguće iskoristiti samo onoliko koliko nam to njegov izvor energije dopušta, međutim, da biste dobili najbolje od vašeg mobilnog telefona, potrebno je da izvučete najbolje iz vaše baterije. Kad je reč o veku trajanja baterije postoje dve različite stavke: kako da vam baterija traje duže između dva punjenja i kako da produžite ukupan vek trajanja baterije.

Kako produžiti vreme između punjenja

  1. Isključite telefon. Ovako ćete verovatno najdelotvornije i najjednostavnje da uštedite energiju baterije. Zašto? Ovim ćete uštediti energiju baterije i takođe napuniti telefon. Ako ne nameravate da se javljate na telefon dok spavate ili posle radnog vremena, jednostavno ga isključite. Uradite isto ako se nalazite negde gde nema mrežnog pokrivanja (kao što su neke udaljene oblasti, pošto stalno traženje dometa, vrlo brzo prazni bateriju. Neki telefoni imaju opciju automatske uštede energije, ali je potrebno da budete otprilike 30 minuta bez dometa pa da se opcija uključi. Do tada, mnogo energije je iskorišteno. Ako ne treba da primate pozive ili nekog da zovete već koristite smartphone kao što je PDA, isključite tu mogućnost telefona (mod leta)
  2. Prestanite da tražite signal. Kada se nalazite negde gde ne postoji domet ili je on jako slab, vaš telefon će stalno tražiti bolju konekciju i tako istrošiti svu bateriju. Ovo se lako može razumeti ako ste ikada tokom leta avionom zaboravili da isključite vaš telefon..
    Najbolji način da obezbedite duži vek trajanja baterije je da kada koristite telefon samo kada imate dobar prijem, odnosno mrežno pokrivanje. Ukoliko nemate odličan prijem, kupite pojačalo koje će pojačati signal i time vam omogućiti skoro savršen signal bilo gde se nalazili.
  3. Isključite vibraciju na vašem mobilnom telefonu, i koristite samo zvono. Vibracija koristi dodatnu energiju. Jačinu zvona podesite na minimalne vrednosti.
  4. Isključite pozadinsko svetlo kada ne koristite telefon. Pozadinsko svetlo treba da vam olakša čitanje kada se nalazite napolju, na dnevnom svetlu. Inače, i svetlo takođe crpi energiju. Ukoliko možete bez njega, baterija će vam trajati duže. Ako, pak, morate da ga koristite, postoje telefoni koji imaju opciju podešavanja količine vremena u toku kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno. Skratite to vreme. Obično, sekunda ili dve će biti sasvim dovoljne. Neki telefoni, opet, imaju senzore spoljašnjeg osvetljenja, koji imaju zadatak da gase pozadinsko svetlo kada je napolju jarko svetlo, odnosno da ga pale kada je napolju tamnije.
  5. Izbegavajte korišćenje nepotrebnih opcija. Ukoliko znate da u skorije vreme nećete biti u prilici da napunite bateriju telefona, ne koristite kameru i ne povezujte se na internet. Blic prilikom fotografisanja će vrlo brzo iscrpeti bateriju.
  6. Neka pozivi traju kratko. Ovo je očigledno, ali koliko puta ste čuli da neko kaže „Mislim da mi baterija crkava“ i potom nastavi da priča još nekoliko minuta? Ponekad je baterija koja „crkava“ samo izgovor da biste prekinuli razgovor ( i to vrlo dobar), ali ako zaista treba da štedite bateriju, ograničete vreme priče.
  7. Isključte bluetooth. To će vam brlo brzo isprazniti bateriju.
  8. Isto važi i za WIFI, GPS i infrared, ukoliko vaš telefon ima ugrađene ove opcije. Držite ih isključene osim kad ih koristite da sačuvate energiju.
  9. Koristite GSM pre nego 3G – Ukoliko koristite 3G/ dvojni režim rada će vam potrošiti bateriju brže nego kada biste koristili samo GSM režim rada.- pogledajte karakteristike vašeg telefona i uočićete dva vremena trajanja baterije- 50% duže će vam trajati baterija ukoliko koristite samo GSM

Kako produžiti vek trajanja baterije

  1. Pripremite novu bateriju pre upotrebe. One treba da budu potpuno napunjene pre prve upotrebe da bi se obezbedio maksimalan učinak. Baterije na bazi nikla bi trebalo puniti 16 sati pre prve upotrebe i 2 do 4 puta ih potpuno isprazniti i ponovo napuniti, dok litijum-jonske baterije zahtevaju punjenje u trajanju od 5-6 časova. Ne obraćajte pažnju na to što telefon u toku punjenja pokazuje da je baterija puna – to je uobičajeno, ali to nije tačan podatak, ukoliko bateriju koristite po prvi put. NIKADA NEMOJTE potpuno isprazniti litijum-jonsku bateriju! Za razliku od Ni-Cd (nikal-kadmijum) baterija, litijum-jonskim baterijama se skraćuje vek trajanja svaki put kada se potpuno isprazne. Da biste to izbegli, napunite je kada vam merač napunjenosti baterije pokazuje jednu crtu. Litijum-jonske baterije, kao i većina punjivih baterija, imaju ograničen broj punjenja
  2. Neka baterije bude hladna. Stavite bateriju u zamrzivač ili frižider. Vaša baterija će trajati duže ako se koristi pri temperaturi koja je bliska sobnoj temepraturi, a ništa je brže neće istrošiti nego visoka temperatura. I dok ne možete da kontrolišete vremenske prilike, možete da ne ostavljate vaš telefon u zagrejanom automobilu ili na suncu, i ne morate da ga nosite u džepu gde će vaša telesna temperatura da podigne temperaturu telefona. Pored toga, proverite bateriju dok se puni. Ako je pretopla, možda vaš punjač ne radi kako treba.
  3. Punite bateriju propisno, u skladu sa njenim karakteristikama. Većina novijih telefona ima litijum-jonske baterije, dok oni stariji obično imaju baterije na bazi nikla. Pročitajte etiketu na pozadini baterije, ili pogledajte tehničku specifikaciju da biste utvrdili kom tipu pripada vaša baterija.
    Baterije na bazi nikla (Ni-Cd ili Ni-MH) u suštini ne podležu tzv. ”efektu pamćenja” (memory effect). Kako je opisano na sajtu Wikipedia, ali i iz mnogih stručnih izvora, termin ”efekat pamćenja” je dobio mitološki značaj, a sve u cilju opisivanja propadanja nikl-kadmijuma (i ostalih hemijskih sastojaka baterija). U većini slučajeva je dovodio u zabludu potrošače i tako skraćivao vek trajanja baterijama kroz prekomerno trošenje do potpunog opravka istih.
    Odlomak glasi otprilike ovako: Ukoliko bateriju punite delimično dovoljan broj puta, na kraju će baterija “zaboraviti” da može biti napunjena do kraja. Baterija na bazi nikla koja je pretrpela ”efekat pamćenja” može biti vraćena u prvobitno stanje, ali je potrebno da baterija bude potpuno ispražnjena, pa napunjena do kraja (i to nekoliko puta).Vreme potrebno za oporavak baterije varira. Pravilo koje važi za ove baterije je da se potpuno isprazne jednom u 2-3 nedelje, ali samo kada imate uz sebe punjač.
    Litijum-jonske baterije mogu biti sačuvane pažljivim punjenjem i tako što ih nećete ostavljati na punjaču i pošto se potpuno napune. One ne zahtevaju “oporavak”.
    Bez obzira na tip baterije, koristite samo punjač predviđen za tip baterije koju vi koristite, i ne koristite punjač koji dovodi do preteranog zagrevanja baterije..
  4. Čuvajte bateriju propisno. Ukoliko će baterija biti van upotrebe neko vreme, izvadite je iz telefona i čuvajte je na suvom i hladnom, ali ne previše hladnom, ledenom mestu (kao, npr. hermetičke posude u frižideru, ali ne u zamrzivaču). Ne držite je zajedno sa metalnim predmetima koji, ako dođe do međusobnog dodirivanja, mogu izazvati kratak spoj. Litijum-jonske baterije nisu predviđene da se koriste naposredno posle boravka na niskim temperaturama, tako da bi bateriju trebalo držati van frižidera makar jedan sat pre nego počnete da je koristite.
    Litijum-jonske baterije manje oksidiraju ako se čuvaju kada su napunjene 40%. Nikada ne čuvajte bateriju na niskim naponima. Punite ih nakon skladištenja.
  5. Čistite kontaktne površine na bateriji i telefonu. Vremenom, na kontaktnim površinama mogu da se nagomilaju prljavštine čime se smanjuje efikasnost prenosa energije. Očistite ih vatom i alkoholom.
    Ukoliko te kontaktne površine čine dva različita metala, recimo zlato i kalaj doći će do ubrzane galvanske ili dvometalske korozije. Da biste uklonili upotrebu korozije sa kontaktnih površina upotrebite rastvarač, npr. aceton. Budite oprezni: rastvarači razgrađuju plastiku, zato koristite vlažne maramice da biste izbegli oštećenje kućišta baterije ili telefona.
  6. Koristite crnu pozadinu kad god je moguće. AMOLED ekrani koriste znatno manje energije ka da emituju crnu boju umesto bele. Kada koristite sajtove poput bGoog.com on emituje crnu pozadinu za Google umesto bele.

Indikatori otkazivanja baterija

  1. Vreme korišćenja posle punjenja je kraće
  2. Baterija postaje neuobičajeno topla tokom punjenja.
  3. Baterija postaje neuobičajeno topla tokom korišćenja telefona.
  4. Kućište baterije može da se naduje. To možete uočiti preko dodira ili tako što ćete pogledati stranu baterije koja naleže na telefon. Takođe, kada je baterija postavljena na tu stranu, na neku ravnu, glatku površinu, ona će se ljuljati, i moći ćete da je zavrtite. Kućište baterije je ravno, i ne bi trebalo sa lakoćom da je zavrtite.
  5. Na bateriji je nastala tvrda ispupčina. To ćete uočiti tako što ćete bateriju uzeti između dva prsta, i pod laganim pritiscima ćete je osetiti pod prstom, i to na površini baterije koja prijanja na telefon.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Zastita mobilnog telefona

Kako zaštititi mobilni telefon

Mobilni telefon već odavno nije luksuz, kao nekada. Postao nam je neophodan za održavanje kontakta …

2 komentari

  1. Avatar photo

    visestruko koristan tekst! hvala!!

  2. Avatar photo

    Pratio sam ovo, ali i dalje mi baterija na telefonu traje samo 3h, pitao sam ljude iz servisa, ali oni kažu da je u pitanju Android jer ovaj operativni sistem mnogo troši bateriju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *