Kako ukloniti kamenac sa staklenih površina

Visok nivo kalcijuma i magnezijuma u vodi ostavljaju za sobom naslage po staklu ili drugim površinama u kupatilu, a koje su nam poznatije kao kamenac. Kamenac u vodi takodje reaguje i na razne minerale u sredstvima koje koristimo za čišćenje (kao što je sapun) i smanjuje njihovu efikasnost. U ovom članku ću vam opisiti nekoliko načina da se rešite kamenca.

Uklanjanje kamenca uz pomoć novina

  1. Štampa na novinama redukuje minerale u vodi i ukoliko kamenac nije veliki, omogućava da se on jednostavno sa nekoliko pokreta rukom u potpunosti odstrani.
  2. Zgužvajte jedan list suvih novina i uz pomoć njega obrišite celu površinu na staklu. Trenje koje uzrokuju suve novine pomaže da se odstrane i u potpunosti uklone prljavštine i sapunica sa stakla.
  3. Nakvasite jedan list novina u vrućoj vodi i obrišite staklo sa njim. U toku brisanja zamenite nekoliko puta novine sa novim, jer se one vremenom troše, sve dok ne završite sa čišćenjem cele površine.
  4. Obrišite staklo sa čistom krpom.

Uklanjanje kamenca uz pomoć sirćeta

  1. Sirće je kiselina, koja pomaže u razgradnji mineralnih naslaga
  2. Pomešajte sok od limuna sa sirćetom kako biste povećali njegovu efikasnost i dobili prijatan miris. Sok od limuna, kao i sirće, ima sličan efekat na kamenac, tj. razgrađuje ga.
  3. Pošpricajte miks sirćeta i limuna na staklo i obrišite celu površinu sa suvom krpom ili papirnim ubrusom
  4. Druga solucija jeste miksovanje sirćeta sa sodom bikarbonom dok se ne dobije smesa u stanju paste
  5. Premazati u jednakom sloju pastu na celu površinu stakla. Ostavite da odstoji na nekoliko minuta i obrišite sa suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Uklanjanje kamenca uz pomoć sredstava za čišćenje

  1. Na tržištu postoji nekoliko sredstava za čišćenje kamenca koji sadrže kiselinu
  2. Kupite jedan od njih i prilikom brisanja površina obavezno nosite rukavice, pa čak i naočare za zaštitu očiju
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *