Kako sprečiti opekotinu nakon brijanja

Ništa nije tako frustrirajuće kao kada vam se nakon brijanja javi opekotina – normalna iritacija kože koja se javlja neposredno posle brijanja. Ali, postoji način da sprečite ovo ružno i nelagodno stanje. Prateći korake ispod, možete svesti na minimum efekte izazvane opekotinom nakon brijanja i sve iritacije u vezi sa brijanjem.

Uputstvo

  1. Pre brijanja, nežno istrljajte lice losionom za pranje lica. Ovo trljanje će pomoći da se uklone mrtvi delovi kože, izvuku urasle dlake, i da se smanji osip koji izaziva opekotina nakon brijanja.
  2. Brijte se nakon tuširanja ili nakon umivanja lica toplom vodom. Topla voda i para će omekšati kožu i dlake na licu i pri tom otvoriti pore. Sačekajte barem 20 minuta pre nego što pristupite brijanju, ovo će otkloniti telesne tečnosti koje su se skupljale na vašem licu u toku noći. Takođe, mnogo je bolje da se brijete posle vežbanja, nikako pre, kako znoj ne bi dodatno iziritirao sveže obrijano lice.
  3. Koristite nov, oštar žilet i pobrinite se da ga promenite pre nego što postane tup. I dok novi brijači i promenjivi žileti mogu biti skupi, cena korišćenja starih i tupih je opekotina nakon brijanja. U ovom slučaju, kupovina najskljupljieg brijača nije uvek najbolja ideja. Najčešće problem se javlja kad se jedan brijač koristi mnogo puta. Pokušajte da koristite brijače koje ćete moći da zamenite nakon samo par korišćenja. Ako koristite električni brijač, vodite računa da vam oštrice budu čiste i da vam se ne skupljaju dlake.
  4. Pokvasite kožu kvalitetnom penom ili gelom premažite deo lica koji ćete brijati. Pre brijanja, penu ili gel držite nekoliko minuta na licu; ovo će dodatno omekšati dlake na vašem licu i smanjiće eventualnu iritaciju kože.
    • Ne koristite klasičan sapun; on će vam isušiti kožu i pojačati iritaciju.
    • Nekim ljudima više prijaju hidratantne kreme nego sapuni ili pene za brijanje, ali to ne mora da važi za one sa masnom kožom.
    • Korišćenje ulja za brijanje ponekad može da dorinese boljem rezutatu nego korišćenje kreme ili gela. Uz to, možete da vidite i gde se brijete.
  5. Brijte se kratkim, pažljivim pokretima u pravcu rasta dlake. Brijanje suprotno od pravca rasta dlake će stimulisati rast novih dlaka, pojačati iritaciju i izazvati pojačano crvenilo na koži. Duge dlake zahtevaju jači pritisak brijača na kožu, čime se povećava dodir sa žiletom i samim tim izazivaju pojavu opekotina (posekotina) nakon brijanja.
  6. Operite oštricu brijača nakon svakog poteza. Ako je brijač pun dlačica, nećete uspeti da se dobro obrijete i može doći do veće pojave iritacija. Koristite toplu vodu. Od hladne vode, koža može da vam se naježi. Ovo uklanja nagomilanu kremu za brijanja, dlačice. Da biste se zaista dobro obrijali, ponovo ovlažite ovaj deo koji ste obrijali nanoseći tanak sloj pene za brijanje sa drugog dela lica i ponovo pređite žiletom preko njega. Održavajte dobru vlažnost na licu.
  7. Operite lice hladnom vodom nakon brijanja, kako biste uklonili sve tragove pene ili kreme za brijanje. Ovo će zatvoriti pore i umanjiti iritaciju kože
  8. Stavite losion za posle brijanja ne bi li zaštitili kožu i sprečili pojavu iritacije. Prema ,,Institutu za dermatološka ispitivanja’’ proizvodi koji sadrže salicid ili glikolnu kiselinu su najefektniji. Ovi proizvodi čiste pore i sprečavaju infekcije.
  9. Pre nego što poslednji put isperete brijač, prebrišite ga u ubrusom koji je prethodno umočen u alkohol. Žileti traju duže nego što većina ljudi misli. Očigledno zatupljenje oštrice je zbog stvaranja mikroskopskih zuba na ivici, sastavljenih od mineralnih kristala od vode. Ovo će zatezati kožu, i na taj način žilet će vas lakše poseći i dovešće do pojave upale posekotine nakon brijanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *