Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Kako se pripremiti za kucnog ljubimcaPre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica:
– Ljubimac nije igračka;
– Ljubimac nije ukras;
– Ljubimac ne može da se uključi i isključi kada vama to odgovara;
– Ljubimac je živo biće koje ima svoje potrebe, želje, osećanja i navike, baš kao i svako drugi.

Kako morate da se pripremite:

  1. Prostor:
    • Adaptirajte odgovarajući prostor za život vašeg ljubimca. Osim ako nisu u pitanju ribice, zmije, žabe, ptice ili druge životinje za koje vam je potreban akvarijum, terarijum ili kavez, morate imati u vidu da se ljubimac neće ograničiti samo na prostor koji ste vi zamislili za njega.
    • Ljubimac mora imati priliku da istraži prostor u kome će živeti i da sam izabere svoje mesto.
    • Prostor mora biti siguran – bez mogućnosti da se ljubimac povredi, strada ili pobegne. Ako je u pitanju dvorište, ograda mora biti bez pukotina, skroz do zemlje i dovoljno visoka. Boks i lanac za pse moraju biti od proverenih proizvođača, boks dovoljno prostran i na mestu gde će pas moći da ima celo dvorište pod kontrolom. Mačke u početku ne bi trebalo same da izlaze napolje (ili da neko vreme ne izlaze uopšte), dok se ne naviknu na novi dom i dok ne izgrade odnos sa vlasnikom. Ovo se praktično može primeniti na sve životinje koje žive u kući.
    • U stanu proverite terasu, osigurajte je ako je potrebno, a na prozore stavite mrežu protiv komaraca – kako bi životinja naučila da se tu ne izlazi. U početku izbegavajte da ostavljate ljubimca samog u prostoriji sa otvorenim prozorom ili terasom. Ljubimac će svakako hteti da istražuje, a vaše je da mu to dozvolite i da ga kontrolišete. Ako ljubimac nestane (padne sa terase, pobegne, izgubi se ili ga neko ukrade) greška je samo vaša.
  2. Hrana, Voda, WC:
    • Prvo pravilo – nemojte štedeti. Vaš ljubimac zaslužuje najbolje. Hranite ga kvalitetno i obavezno provetire hranu koju mu kupujete – neka bude od proverenog proizvođača i bez nepotrebnih aditiva. Ako se ljubimcu nešto ne dopada, nemojte ga terati da to jede, jer životinja neće jesti hranu koja ne valja.
    • Psa ćete morati da izvodite redovno da obavlja nuždu. Spremite se da ga izvodite onda kada njemu odgovara, a ne vama. Ako je mačka kućna, moraćete da joj kupujete posip za mace. Posip se kupuje na džak i može da traje oko mesec-mesec i po dana. Posip se svakodnevno čisti! Najbolje odmah nakon što je maca obavila nuždu. To će vas osloboditi neprijatnih mirisa u kući, a i maca će vam (kao jedna od najpedantnijih životinja) biti vrlo zahvalna na tome. Ljubimcima u akvarijumima, terarijumima i kavezima takođe svakodnevno čistiti smeće. Ako vam ovo zvuči kao previše posla, onda se samo zapitajte da li biste vi voleli da živite u sopstvenom smeću? Morate da zapamtite da je čišćenje za ljubimcem vaša svakodnevna obaveza, kao pranje zuba, tuširanje i sl.
  3. Zdravlje: Pre nego što nabavite ljubimca, saznajte sve što možete o negovanju i zdravlju bića koje useljavate u kuću. Nabavite odgovarajuće vitamine koji su predviđeni za njih, redovno ih vakcinišite, četkajte, šišajte, kupajte, tretirajte neophodnim preparatima koji su isključivo za životinje. Nikako na životinjama ne koristite lekove i preparate za ljude.
    Obraćajte pažnju na njihove navike i zabrinite se kada životinja počne da odstupa od njih. Ako se do ove tačke već izgradili dobar odnos sa ljubimcem, onda vam on sam tražiti pomoć kada mu ne bude dobro.
  4. Naoružajte se strpljenjem. Jednom kada se prihvatite brige o drugom živom biću, nema mesta podešavanju raspoloženja. Ljubimac nije samo „med i mleko“, neće sedeti na jednom mestu, neće hteti uvek da se mazi i igra, biće i ljut i umoran, a ponekad će se i svetiti i namerno praviti pakost. Ovde ne smete da gubite strpljenje, da ga kažnjavate i da vičete, jer ljubimac to ne razume. Sa ljubimcem se napredak postiže pozitivnim afirmisanjem, ne negativnim. Osim toga, morate razumeti i prirodu životinje o kojoj brinete. Ako vaš pas napadne drugog psa, on to radi zbog vas i želje da se vama dokaže. Ako vam mačka u kuću donese mrtvog pacova, ona to opet radi samo da bi se vama pohvalila i dokazala svoju odanost. Umirite svog psa razumevanjem za drugog psa, a macu pomazite i iznesite „ulov“ na drugo mesto.
  5. Odgovornost je samo vaša. Ako se ljubimac guši, vaše je da ga reanimirate. Ako padne u nesvest, vi ćete mu davati veštačko disanje. Ako povraća, vi ćete počistiti odmah za njim (bez vike i nerviranja, jer ljubimac ne povraća namerno). Ako ima proliv, vi mu morate prati guzu. Ako su mu oči krmeljive, vi mu morate čistiti oči (nežno, kao što biste ih čistili sebi), jer se upravo tu skupljaju paraziti koji mogu dovesti do kasnijih problema i infekcija. Ako kija, brisaćete mu sline, nekad ćete vi morati da im dajete injekcije i vakcine… I ljubimca, baš kao i vas, može da boli i stomak, i glava, i grlo, može da bude prehlađen, ne prija mu promaja ili hladnoća i ne voli da je na morkom – baš kao ni vi.
  6. Ako vam je sve ovo prihvatiljivo, onda Čestitam! Spremni ste za ljubimca.
    Ako vam zvuči kao „smaranje“, onda vas moram podsetiti da je i ljubimac živo biće sa osećanjima, da ste vi centar njegovog sveta, njegov jedini dnevni plan i da ste vi jedino biće na koje on može da se osloni da će brinuti o njemu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako odabrati kućnog ljubimca

Usamljeni ste i treba vam „životni saputnik“ koji vas neće opterećivati ljudksim manama? Ako je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *