Kako napraviti ukrase za jelku

Kako napraviti ukrase za jelkuIzbor ukrasa je veoma širok – od kupovine novih, kojih su pune prodavnice, preko biranja među prošlogodišnjim ukrasima do najjednostavnijeg rešenja – izrade novih, originalnih ukrasa, čija će izrada angažovati celu porodicu. Ovo je zabava koja ujedno štedi novac. Materijal za ukrase iz kućne radinosti se može naći u svakom domu. Tako se sa malo mašte i izdvojenog vremena može lepo okititi jelka i ukrasiti kuća za praznike.

Kako napraviti ukrase za jelku

  1. Šišarke. Skupiti šišarke jele, bora i drugih četinara iz obližnjeg parka i okačiti ih na jelku privezane ukrasnom vrpcom. Sprejem isprskati u željenoj boji i kad su dobro osušene okačiti na drvo.
  2. Slatkiši. Takođe mogu ukrasiti jelku, a prednost im je u tome što ih deca mogu lako skinuti sa drveta i zasladiti se. Mogu se koristiti obične bombone ili se iste uviti u šareni ukrasni papir, zamotati kao bombone i končićem okačiti na jelku. Mogu se tako upotrebiti i lizalice, žvake, čokoladice…
  3. Cimet je začin koji se najviše koristi baš u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Lepo miriše i dekorativnog je izgleda ,pa se može iskoristiti za ukrašavanje. Rolnice cimetove kore, jednu ili više njih vezati zlatnom vrcom na granu.
  4. Marcipanske figure. Ispeći kolačiće u obliku zvezda ili medenjaka i okačiti ih direktno ili prethodno umotane u providni celofan.
  5. Papirni ukrasi. Izaraditi po želji ukrase od šarenog papira uz upotrebu makaza, lepka i malo mašte. Mogu se koristiti i samolepljive hartije, kao kartoni koji se po želji mogu obojiti ili posuti šljokicama. Lako je iseći papir u obliku zvezde, pahuljica, Deda Mraza i okačiti na grane.
  6. Origami su stara japanska veština savijanja papira po specijalnim šemama. Origami figure u obliku cvetova, zvezda, pa i životinja izradjene od papira u boji će se lepo uklopiti među ostale ukrase. I zabaviti sve i pre kićenja jelke.
  7. Ukrasi od vate. Pamučne loptice razbacane po drvetu imitiraće sneg. Mogu se zgužvati u nepravilne loptice, obojiti i ukrasnim vrpcama vezati. Izgledaće vrlo dekorativno.
  8. Baloni. Naduvati male balone i jednostavno ih okačiti ili ih naprskati sprejom u boji ili ih zamotati ukrasnim trakama, po celoj povrsini balona u vidu mreže. U svakom slučaju, dobijaju se zanimljive ukrasne kugle.
  9. Testenina. Nanizana u vidu prstenova ili lanaca. Mogu se upotrebiti različiti oblici,s amo je važno da imaju šupljinu u središtu. Uz pomoc lepka ili silikona mogu se napraviti i figurice od testenine. Obojiti ih temperama, sprejom, lakom.
  10. Ukrasi od gipsa zahtevaju veću spretnost i potrebno je peći ih. Za razliku od njih, od plastelina ili masa za oblikovanje mogu se napraviti interesantni ukrasi sa malo truda i umeća.
  11. Ukrasi od testa. Prave se tako što se sa malo vode pomešaju jednake količine brašna i soli i oblikuju figure, koje je potrebno pre bojenja sušiti bar 3 dana.
  12. Mašne se mogu izraditi od ukrasnih vrpci, papira, platna i vrlo su jednostavne i lepe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati: , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

2 komentari

  1. Avatar photo

    predobar tekst!! :)

    Majo, još genijalnije bi bilo kada bi mogla za svaku/neku od ovih stavki da daš dodatno uputstvo po principu step-by-step sa slikama :)

  2. Avatar photo

    O hvala puno! Za većinu predloga bi svako dodatno objašnjavanje bilo samo ponavljanje,a sasvim je sigurno da ću staviti neke origami novogodišnje ukrase,koje upravo pravim.
    Već sam pisala o ukrasnim mašnama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *