Kako odabrati novogodišnju jelku

Kako odabrati jelkuProslava Nove godine ne može da se zamisli bez novogodišnje jelke ili nekog drugog četinara okićenog šarenim ukrasima i lampionima. Pravo stablo četinara u toplom domu je pravi simbol praznika.

Kako odabrati novogodišnju jelku

  1. Kupovina jelke se obavlja u rasadnicima, a pred novogodišnje praznike ima ih na svakom ćošku. Smeštene su u ograđenim prostorima i obično je veliki izbor, kako sečenih stabala, tako i jelki sa busenom. Kod kupovine treba obratiti pažnju na izgled grana i korena.
  2. Odabir stabla. Pre svega se odlučiti da li se kupuje sa ili bez busena. Kod obe vrste treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:
    • Celokupni izgled stabla. Jelka treba da izgleda što svežije i zdravije kako bi što duže opstala u kućnim uslovima.
    • Visina. Proizvoljna, ali bi trebalo povesti računa o visini prostorije u kojoj će stajati, kao i o tome da na vrh jelke dolazi glavni ukras. Idealna visina je visina očiju odrasle osobe ili maksimalno do 2 metra. Ali odluku o visini i širini drveta donosi kupac, po sopstvenoj želji.
    • Grane. Treba da su simetrično raspoređene, što gušće postavljene, kako bi celo drvo bilo raskošnijeg izgleda i pre kićenja.
    • Iglice. Treba da su zelene, sjajne i čvrste na dodir. Jelka kojoj iglice opadaju i pre kupovine neće izdržati praznike u svom punom sjaju.
    • Busen. Na njegov izgled treba posebno obratiti pažnju, jer od kvaliteta korena zavisi i mogućnost presađivanja drveta u zemlju po završetku praznika. Koren treba da je dobro razvijen, čvrst, vitalan, kako bi opstao u saksiji i kasnije u presađenoj zemlji. Uveriti se da busen nije oštećen.
  3. Transport. Drvo se nosi u ruci okrenuto naopačke tj. držeći za busen. Ukoliko nije preveliko, drži se u ruci, kao saksija sa cvećem. Može se spakovati na krov automobila uz prethodno dobro vezivanje kako bi se sprečilo oštećenje grana i posebno vrha.
  4. Briga. Jelka se ne unosi u kuću dok se ne isplanira njeno kićenje. Pre unošenja rukom preći preko svake grane kako bi se odstranile iglice koje bi svakako otpale po unošenju. Neophodno je redovno zalivanje, kako se ne bi osušilo. Ne pogoduje joj direktno izlaganje toploti, pa jelku treba udaljiti od peći ili radijatora.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *