Kako napraviti slatko (kompot) od dunja

Kako napraviti slatko od dunjaDok su naše bake bile devojke, svaka kuća je imala veliki izbor slatkog koje su svi ukućani obavezno uzimali na „tašte srca“ ujutro pred kafu i koje se iznosilo pred goste. Danas su običaji malo modernizovani, imate kupovno slatko, kupovni ratluk ili kolače, ali za one koji ipak vole domaće, evo nekoliko recepata za slatko od dunja.

Kako napraviti slatko od dunja

  1. Na 1 kg dunja ide 1 kg šećera. Na vama da je da se odlučite za količinu, prema potrebama i mogućnostima.
  2. Šećer se sipa u veliku šerpu (vaše bake će sigurno imati neku) sa velikom šoljom vode i ušpinuje se na jakoj vatri. Ušpinovati šećer znači napraviti sirup od šećera i vode.
  3. Da bi se šećer lepo ušpinovao, nemojte ga mešati, nego šerpu povremeno protresite (kao kada kokate kokice). Šećer je ušpinovan kada masa postane kompaktna.
  4. U gotov šećer dodajte pripremljene dunje. One moraju biti oprane i očišćnjene, iseckane ili izrendane – to je na vama i vašem ukusu da odlučite.
  5. Ostavite na vatri da ključa dok smesa ne dostigne gustinu meda. Za to vreme će se na površini stvarati bela pena, vaše je da je uklanjate kašikom.
  6. Kako da procenite da je slatko gotovo – izvadićete kašikom na tacnu malo smese i vrhom kašike presecite smesu da se napravi linija. Ako linija stoji, slatko je kuvano.
  7. Gotovo vruće slatko sipate u čiste tegle koje ste malo zagrejali u rerni. Ako niste sigurni kako da ovo uradite, možete ostaviti da se slatko ohladi preko noći u šerpi, sa mokrom krpom koju ste vezali umesto poklopca i da sutradan hladno slatko sipate u hladne tegle. Tegle ne zatvarajte odmah, nego sačekajte da se masa slegne.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Sve pohvale za sjajan text za slatko od dunja.Fino objasnjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *