Kako okititi novogodišnju jelku

Po želji Vas i Vaših ukućana! Važno je samo da je jelka šarena i da svetli i spremna je da dočeka Novu godinu. Ipak, neka pravila treba slediti kod ukrašavanja jelke.
Kako okititi jelku

Kako okititi novogodišnju jelku

  1. Odabir jelke. Zavisno od želja, ali i finansijskih mogućnosti na raspolaganju stoji nekoliko vrsta jelki. Za jelke sa busenom treba izdvojiti nešto više novca, nego za plastičnu jelku, koja je i praktičnija, jer se može koristiti nekoliko sezona.
    • Jelka sa busenom je najbolji izbor novogodišnjeg drveta, zbog svog svežeg, raskošnog izgleda i mirisa četinarske šume. Osim toga, kasnije je moguće posaditi u baštu i možda iskoristiti dogodine.
    • Odsečeno stablo jelke izgleda i miriše kao jelka sa busenom, ali je kratkog roka trajanja. Posle izvesnog vremena počinju da opadaju iglice ispod drveta, raznoseći se po okolini. Posle praznika se ove jelke bacaju, što je još jedan veliki minus jer se narušava ekologija. Ipak, miris zimzelenog drveta i dalje daje posebnu draž prazničnom raspoloženju.
    • Plastična jelka. U prodavnicama je moguće pronaći bogat izbor najrazličitijih plastičnih jelki, različitih dimenzija, oblika, boje… Osim uobičajene zelene nude se bele, crvene, srebrne, zlatne jelke. U zavisnosti od kvaliteta moći će se koristit dugi niz godina. Ponekad izgledaju raskošnije nego prave jelke.
  2. Mesto za jelku. Obično se nalazi na vidljivom mestu, na kome porodica provodi najviše vremena, najčešće u dnevnoj sobi. Treba obratiti pažnju da jelka ne bude suviše blizu vatre ili radijatora, da bi što duže održala svežinu. Dobro je fiksirati na postolju.
  3. Nabavka ukrasa. Ukrasi mogu biti svi predmeti, najrazličitih oblika i boja, što šareniji i veseliji. Postoje plastični, stakleni, od stiropora, papir. Jelke se mogu  okititi i sa ukrasnim bombonama, plišanim igračkama, papirnim, ručno pravljenim figurama. Pustiti maštu na volju, jer je sve dozvoljeno. Pročitajte kako možete sami da napravite ukrase za jelku.
  4. Kićenje drveta. Najzanimljiviji deo kako za decu tako i za odrasle.
    • Prvo se jelka okiti lampionima, tako da se ravnomerno na celoj visini drveta, lampice spiralno rasporede. Koriste se LED sijalice koje se ne zagrevaju ni dugotrajnim radom. Raznobojne su ili u jednoj boji.
    • Zatim se kače odabrani ukrasi, pritom pazeći da se grane ne kidaju,ako je jelka prirodna. Prvo se stavljaju krupniji, pa zatim mali ukrasi. Oni teži se stavljaju na grane bliže stablu, a mali i lagani na krajeve grana.
    • Po granama se raspoređuju ukrasne trake od papira ili ukrasnog celofana.
    • Na kraju se na vrh jelke stavlja ukras, koji je najčešće u obliku zvezde, andjela ili ukrasnog vrha.
  5. Kada je sve okačeno ukljuciti lampice u strujno kolo i uživati u čaroliji novogodišnjeg drvca.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *