Kako biti džentlmen

Niste džentlmen ako znate i poštujete sva pravila ponašanja tek ponekad. Pravi ste džentlmen ako se tako ponašate svaki dan i prema svima – poznatima i nepoznatima. Jedan je džentlmen i kada je raspoložen i kada je neraspoložen, kada se suzdržava od neprijatnog ponašanja i koji je pristojan čak i prema onima od kojih neće imati nikakvu korist. Ako mislite da možete da ispratite sledeće jednostavne savete, onda ste na pravom putu da budete omiljeni džentlmen gde god da se pojavite.
Kako biti dzentlmen

Kako biti moderni džentlmen svaki dan

  1. Džentlmen ste od ranog jutra, a ne tek kada se „skockate“. Kada ste završili svoju jutarnju rutinu u kupatilu, obratite pažnju na to u kakvom ga stanju ostavljate za onoga ko će u to kupatilo ući posle vas. Ne ostavljajte barice po kupatilu, posebno ne ostatke svog jutarnjeg brijanja po ogledalu i lavabou. Ako u kući ima ženske osobe (nebitno da li je u pitanju devojčica, devojka, žena ili baka), dasku morate ostaviti spuštenom. Najbolji je kompromis je da daska ostane potpuno zaklopljena – ne samo što je tako najhigijenskije za celu kuću, već je i praktično, pošto ne rizikujete da vam nešto slučajno upadne u šolju.
  2. Ako ste ustali prvi, onda je lepo da ukućane dočekate kafom, čajem ili možda čak i doručkom. Najbolja varijanta je da u kući postoji dogovor oko toga ko će kojim danima spremati doručak, ali onaj koji prvi ustane bi trebalo da svima makar ponudi kafu.
  3. Počistite za sobom. Nikome od nas u CV-ju ne piše da je hobi pranje suđa i čišćenje za ostalima. Da bi svi ukućani bili uključeni u redovnu brigu o kući, početni korak je da svako počisti makar za sobom – namesti svoj krevet, opere svoj tanjir, opegla svoje stvari, jednom nedeljno oriba kupatilo, makar jednom nedeljno uključi usisivač ili obriše prašinu dogovara se sa ostalima kada ko kuva i ko će u skladu sa tim pospremiti. Vaši ukućani nisu vaši zaposleni da bi stalno čistili za vama.
  4. Vrata se ne pridržavaju samo lepim ženama. Ako ste se prvi uhvatili za kvaku, onda pridržite vrata bilo kome ko je do njih došao u isto vreme kada i vi.
  5. Stolica se ne ustupa samo sopstvenoj ženi ili devojci. Ustupite je i starijoj osobi od vas. Ustupite je i detetu, recimo. Situacija u kojoj sami donosite sud u skladu sa tim da li ste u tom momentu u stanju da stojite.
  6. Pomozite komšiji da unese velike torbe u svoj stan. Jer pomoć ne treba samo komšinicama i bakama.
  7. Vi ste mlad, zdrav i prav muškarac. Nikada nećete biti snažniji i orniji nego što ste sada. Zbog toga ne zabušavajte, već ako ste u prilici, pomozite kome god možete. Sutra ćete vi biti slabije snage i stariji i možda će baš vama trebati pomoć. Zar ne biste poželeli da sretnete mladića kao što ste bili vi?
  8. Uvek ustanite kada se rukujete. Iz sedećeg položaja se rukuju samo žene i invalidi.
  9. Ako ste se sa nekim dogovorili da se nađete u kafiću ili restoranu, ustanite kada vam ta osoba priđe. Rukujte se kako treba i sedite tek kada vaš gost/gošća sedne.
  10. Ako ste pozvani na ručak ili večeru, domaćinima ponesite poklon. Vino je najsigurniji izbor. Potpuno je nebitno da li idete kod najboljih prijatelja, poznanika ili rodbine – nemojte ići praznih ruku. Ponesite makar neku sitnicu.
  11. „Hvala“, „Izvinite/Oprostite“, „Pardon“, „Izvolite“, „Molim“ treba da su u vašem rečniku svakodnevno. Zahvalite se za sve što vam se donosi, sa „Izvolite/izvoli“ nešto nekome predajete, sa „Izvinite/Oprostite/Pardon“ počinjete razgovor sa nepoznatom osobom, sa „Molim“ se odazivate kada vam se obraćaju ili zahvaljuju.
  12. Maramice ili papirne maramice bi trebalo da su vam uvek pri ruci. Možda će trebati vama, možda ćete morati nekome da ih ponudite.
  13. Kada jedete budite pažljivi. Supu ne srčite, koristite pribor kada je to potrebno. Ribu i pizzu možete jesti rukama, ako nije obezbeđen odgovarajući pribor. U zavisnosti od toga kako je spremljena, piletinu takođe možete ponekad jesti rukama. Najbitnije je da vama i svima oko vas bude prijatno.
  14. Rukovanje sa rukavicama je nepristojno. Tačka.
  15. Jaknu ili kaput pridržite kome god je potrebna pomoć kod oblačenja. Ako ste domaćin, trebalo bi da svakome ponudite da pridržite kaput ili jaknu.
  16. Novine se ne čitaju u društvu.
  17. Sređivanje i nameštanje odeće u javnosti je neprihvatljivo.
  18. U društvu nema mesta privatnim razgovorima, skrivanju i tajnosti. Za to postoji vreme i mesto. Pravljenje malih grupica u velikom društvu može da se toleriše, ako grupice svima dozvoljavaju učestovanje u razgovoru. Preglasno razgovaranje opet nije pristojno. Napravite ravnotežu.
  19. Ako u toku izlaska sretnete poznanike ili prijatelje, ne zadržavajte se previše i ne namećite im se. Ispoštujte društvo sa kojim ste izlazak dogovorili.
  20. Nemojte kasniti. Ako baš kasnite, obavezno javite na vreme da kasnite i izvinite se. To što ćete imati opravdanje ili izgovor, ne znači da će osoba koja vas je čekala biti manje ljuta (ako je ljuta).
  21. Kada čekate u redu, pogledajte da li oko vas ima nekoga kome treba ustupiti mesto. Prednost imaju najpre trudnice i invalidi, onda žene sa decom, pa onda ostali. Uniformisanim licima takođe treba ustupiti mesto ispred vas.
  22. Slobodno pitajte ono šta ne znate. Nije sramota ne znati, jer niko od nas ne zna sve.
  23. Ne dirajte tuđu decu ili ljubimce, dok ne pitate roditelja ili vlasnika za dozvolu.
  24. Ne fotografišite druge ljude bez njihovog odobrenja. Za decu obavezno tražite dozvolu roditelja. Ako planirate da te fotografije negde objavite, sve ove dozvole morate imati napismeno.
  25. Odelo ne čini čoveka. Sve je u stavu. Dokle god je vama prijatno, biće i ostalima oko vas. Dokle god ste pristojni i prijatni, nikome neće biti bitno šta nosite.
  26. Imajte svoj stav i moralni kodeks. Ne odstupajte od njega, a stav se ne libite da iskažete. Ne trpite nepravdu, ali i zaštitite slabije.
  27. Ne ogovarajte i ne negodujte. To ne stoji ni ženama, a kamoli muškarcima.
  28. Džentlmenstvo postoji i u sportu i u druženju sa drugim muškarcima. A niko ne mora da vam kaže šta to znači.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada …

6 komentari

  1. Mislim da je dobro biti dzentlmen,neki muskarci misle ako si dzentlmen da si seka persa,a iskreno meni je bolje da kao dzentlmen imam devojku,a njima…

  2. Avatar photo

    Mislim da većinu stavki ispunjavam, a ostalo ću da imam u vidu i da počnem da primenjujem. Nije teško biti fin (džentlmen);-))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *