Kako napraviti vešalice za odeću

Vešalice ili ofingeri su držači odeće, koji sprečavaju njeno gužvanje u ormarima. Međutim, od oblika i kvaliteta same vešalice zavisiće i izgled odložene odeće. Neretko se srećemo sa istegljenim ramenima i naborima na opeglanoj košulji. Sve zbog neadekvatne vešalice.

Postoje razne vrste vešalica. Najčešće su u upotrebi plastične i drvene, sa ili bez žičanih dodataka. Ipak,odeća najbolje visi na mekim, lepo oblikovanim sunđerastim vešalicama, koje je lako napraviti od starih vešalica ili uz pomoć malo mašte, od materijala koje se zatekne u kući. Navodim jedan od primera kako se može napraviti unikatna vešalica za odeću.

Kako napraviti vešalice za odeću

  1. Napraviti kostur za vešalicu:
    Osnova vešalice je obično oblika trougla ili savijena u vidu luka sa zaobljenom kukom o koju će se obesiti u ormar. Za model uzeti staru vešalicu, pa po njenom obliku napraviti kostur. Žica treba da je debljine oko 1-2 mm, relativno laka za savijanje. Standardne vešalice su dužine oko 40-45 cm, ali se mogu i povećati po potrebi. Uzeti žicu i uz pomoć klešta presavijati je dok se ne dobije željeni oblik. Radi postizanja čvstine i stabilnosti osnove, može se staviti dupla žičana konstrukcija.
  2. Obložiti sunđerom:
    Na osnovu vešalice potrebno je zalepiti sunđer kako bi vešalica zadržala svoju formu. Sunđer debljine oko 1 cm izrezati prema obliku i dužini osnove žice. Potrebna su dva identična sunđera, pri čemu jedan dolazi na prednju, a drugi na zadnju stranu žičane osnove vešalice. Na kuku na kojoj vešalica visi ne stavljati sunđer, već samo na donji, trouglasti deo.
  3. Odabrati tkaninu:
    Izbor tkanine je proizvoljan. To može biti obični pamučni materijal, svila ili čipka, u zavisnosti od potrebe i estetskih zahteva. Mogu se koristiti i gotove trake, koje su dostupne u raznim dezenima i oblicima.
  4. Obložiti vešalicu:
    Tkanina se iskroji u vidu šire trake, najbolje oko 3 cm širine i namotava na sunđerom obloženu vešalicu, počev od sredine vešalice tj. od dela gde se odvaja kuka. Početak trake lepkom zalepiti za sunđer. Pridržati prstima jedne ruke početak trake, a drugom rukom tkaninu spiralno uvijati oko osnove vešalice. Na kraju, uz pomoć lepka pričvrstiti kraj trake, podvlačeći je pod namotane slojeve, kao bi sprečili da se traka opara.
  5. Na mestu gde se započinje namotavanje trake, u osnovi kuke,radi lepšeg izgleda može se zavezati ukrasna vrpca u vidu mašne ili početak kuke omotati istom tkaninom kao i ostatak vešalice. Na taj način će se, ne samo sakriti eventualne nepravilnosti, već i sprečiti da se početak trake odmota.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

Kako ukloniti kamenac sa staklenih površina

Visok nivo kalcijuma i magnezijuma u vodi ostavljaju za sobom naslage po staklu ili drugim …

2 komentari

  1. Jeftinu tkaninu mozete naci u tekstilnim fabrikama.

  2. Vrlo simpatično! :-D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *