Kako se koristi čaj od kantariona

Kantarion ili gospina trava (lat.Hypericum) je lekovita zeljasta biljka koja je našla široku primenu u lečenju mnogih bolesti i u kozmetske svrhe. Koristi se za spravljanje čajeva, ulja, tinktura… Najpoznatiji je prirodni antidepresiv, koji za razliku od lekova nema nezeljenih dejstava.
Kako se koristi caj od kantariona

Kako koristiti čaj od kantariona

Čaj se može na jednostavan način pripremiti i konzumirati po potrebi. Za pripremu ovog lekovitog napitka treba primeniti sledeće korake:

  1. Prikupljanje biljaka
    Biljka je prepoznatljiva po jarko žutim cvetovima i cveta od juna do septembra. Najkvalitetniji cvetovi su oni ubrani tokom meseca jula. Lekoviti delovi su delovi gornje polovine biljke, dakle cvetovi i listovi. Biljka se nikad ne čupa iz korena, već se otkida samo stablo sa cvetovima.
  2. Sušenje biljke
    Strukovi kantariona se vezuju u bukete i suše na hladnom i senovitom mestu. Jako je bitno da nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Mesto mora biti suvo i dobro provetreno. Najbolje je bukete cvetova obestiti “naglavačke“. Osušene biljke se skladište u porozne platnene vrećice i odlažu na suvo mesto do upotrebe.
  3. Dejstvo kantariona
    Za pripremu čaja uzimaju se samo osušeni cvetovi kantariona. U njima su sadržani svi lekoviti sastojci-tanini, flavonidi, gvožđe, eterična ulja. Najveći je značaj prisustva hipericina-aktivne supstance, čije je najvažnije antidepresivno dejstvo. Sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina i dopamina, delujući slično SSRI-selektivnim blokatorima ponovnog preuzimanja serotonina, najprepisivanijim antidepresivima.
    Kantarion deluje i antibakterijski i antivirusno.
    Sadrži melatonin koji uravnotežuje cirkadijalni ritam i uspostavlja normalan ciklus san-budnost.
    Smatra se da deluje i na maligne ćelije.
  4. Priprema čaja
    Čaj se priprema tako što se 1 mala kašika cvetova prelije sa 2dl ključale vode i pokrije i ostavi oko 15 minuta da odstoji. Posle toga se procedi i pije topao ujutru pre jela i uveče pre spavanja. Čaj je blago gorkog ukusa, jako crvene boje (poreklom od hipericina).
  5. Namena
    Čaj od kantariona blagotvorno deluje kod:
    – menstrualnih bolova
    – blage depresije
    – poremećaja raspoloženja u menopauzi
    – nesanice – čaj se pije uveče,pre spavanja
    – gastritisa i čira na želucu
    – bolesti jetre
    – upale mokraćne bešike
    – inkontinencije kod odraslih i noćnog mokrenja kod dece
    – infekcija usne duplje
  6. Lečenje depresije i poremećaja raspoloženja
    Čaj se pije tri puta dnevno po 2dl. Lečenje se sprovodi u dužini od 3-6meseci, pa se pravi pauza. Poboljšanje ne nastupa momentalno, već se efekti uočavaju posle par nedelja.
  7. Interakcije sa lekovima
    Sastojci kantariona menjaju metabolisanje nekih lekova, pa njihovo dejstvo može biti neutralisano ili bitno umanjeno. S druge strane, hipericin ima dejstvo slično antidepresivima (MAO inhibitori,SSRI), pa njihova uporedna upotreba pojačava dejstvo lekova i dovodi do povećanja nivoa serotonina i mogućeg serotoninskog sindroma pri prestanku upotrebe. Zbog toga se čaj od kantariona preporučuje kao monoterapija kod blažih oblika depresije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

3 komentari

  1. Jedan deo korena kantariona je otrovan.

  2. Kantarion je jedna od najboljih biljaka!
    Ja imam sa njim jako dobra iskustva:
    Sinusi-patim od sinusa od svoje 17g.Tada sam skakao sa skakaonice u vodu i samo mi je pucnulo unutar glave od tada pakao.
    Nekim razmisljanjem sam probao kantarionov caj i pomogao mi je.
    MEni su sunce i toplota izazivali strasne upale sinusa.Treslo bi mi se celo telo i povracanje a o bolu da ne pricam.Lezao sam tako u krevetu sav isprepadan od novih bolova jer su polako pocinjali i odjednom sam dobio(kao da mi je neko sapnuo) misao:“popi caj od kantariona jer izaziva opekotine kada se pije i izadje na sunce.Tvoj bol je povezan sa suncem i ova biljka ce ti pomoci.Skuvam caj i stvarno odmas mi je proslo.Od tada ga pijem stalno sa pauzama i nisam imao bolove vec 2 meseca.“
    Naravno koristio sam ja jos Ren,propolis i ljutu papriku ali Kantarion mi je trenutno pomagao.
    Ujedi insekata-mog blesavog psa koji jede insekte ujela je osa za usta.Namazao sam mu kantarionovo ulje i za 30-tak minuta nestala je oteklina skroz.
    Suga-Jednom sam dobio sugu ne znam kako ali sam je dobio.Alergican sam na sumpor od kojih se sastoje masti i tecnosti protiv suge.Bio sam jako potisten i postidjen.Osecao sam se kao da sam prljav.Nisam izlazio iz kuce mesec dana jer me je bilo sramota da mi neko ne vidi ruke.
    Probao sam svakakve savete:luk sa solju(slabo je pomagalo),petrolej(pomagalo ali je jako odvratno smrdi) i vec sam se predao.
    Neki koji su je imali su pisali da su se lecili mesecima.Pranje posteljine odece izludeo sam od toga.Tada sam poceo da mazem telo sa kantarionovim uljem i za nedelju dana sve je nestalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *