Kako savladati tehniku brzog čitanja

Smatra se da jedna osoba u proseku može pročitati 150-200 reči u minuti. Pred ispite ili nekada prosto zbog nedostatka vremena zbog obaveza, svako od nas poželi da može brže da čita. Tehniku brzog čitanja možete savladati samo redovnom vežbom, tj. redovnim čitanjem. Ovde ćete naći par saveta koji vam u tome mogu pomoći. Ne očekujte da ćete posle samo jednog vežbanja ubrzati svoje čitanje. Ako ste od onih koji redovno i često čitaju, onda nećete imati problema da savladate par jednostavnih saveta.
Kako savladati tehniku brzog citanja

Tehnika brzog čitanja

  1. Najpre je bitno u kakvom ste fizičkom i psihičkom stanju. Umorni, bolesni, nervozni nećete ništa postići. Ili nećete biti u stanju da se skoncentrišete od umora, ili će vam misli biti opterećene nečim drugim. Dakle, ako niste u stanju da se skoncentrišete na tekst, onda nemojte da čitate u tom momentu, jer ćete čitati sporije nego obično.
  2. Jako je bitno i gde čitate, kako sedite, koja je visina stola i stolice, kakvo je osvetljenje … Generalno, bitni su svi spoljašnji faktori koji mogu uticati na vas da se ili skoncentrišete na ono što čitate, ili će vas potpuno dekoncentrisati. Obezbedite sebi odgovarajući prostor za čitanje.
  3. Posmatrajte tekst kao sliku. Pre nego što počnete da čitate, preletite pogledom preko teksta, kako biste u sekundi uspeli da zapazite ključne momente (ključne reči) u tekstu. Kada dobijete makar blagu predstavu o onome šta ćete čitati, uspećete da uštedite sebi vreme tokom samog čitanja.
  4. Pre čitanja pročitajte sadržaj. Sadržaj vam takođe služi da se upoznate sa tekstom, da steknete „plan čitanja“ kako biste znali šta da očekujete i imaćete makar blagu predstavu o onome šta čitate. Jednom kada steknete predstavu, vaš mozak će sam ići u tom pravcu u koji ga sadržaj usmerava.
  5. Napravite „kostur čitanja“. Ovu tehniku koristite ako tekst/knjiga nema sadržaj, ili postojeći sadržaj po vama nije dovoljno detaljan ili obiman. „Kostur čitanja“ je zapravo kratka koncepcija teksta. Takođe vam služi da se upoznate sa tekstom pre čitanja.
  6. Naučno je dokazano da je vaš mozak u stanju da na osnovu prvog i poslednjeg slova u reči prepozna napisanu reč. Umesto da čitate svako slovo svake reči, probajte da uštedite vreme čitajući ovako. Jednom kada uvežbate ovu taktiku, vaše oči će prosto leteti preko teksta, a mozak će ipak primati kompletnu informaciju o onome što čitate. Kao da skenirate tekst očima.
  7. Kada savladate prethodni korak, možete probati da pogledom „hvatate“ više reči od jednom. Ne preterujte u ovome, je vam se u jednom momentu može desiti da shvatite kako uopšte ne stižete da obradite ono što čitate. Nije poenta samo pročitati, nego i razumeti ono što se čita.
  8. Pomoćna sredstva za obeležavanje reda u tekstu vam ponekad mogu više odmoći nego pomoći. U zavisnosti od toga šta tačno koristite, pomoćno sredstvo vam svojom veličinom može blokirati deo teksta i time vas onemogućiti da „skenirate“ tekst tokom čitanja. Ako smatrate da brže čitate sa pomoćnim sredstvom, onda izaberite neko koje neće zaklanjati veći deo teksta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Engleski jezik

Kako brzo naučiti strani jezik

Komunikacija je postala osnovni ključ da se postigne bilo šta u životu. Stoga je znanje …

5 komentari

  1. Avatar photo

    Bez koncentracije i razumevanja onoga što čitamo, brzina čitanja nema nekog smisla.

  2. Milos Djurdjevic

    Odlicno, u potpunosti se slazem i bacam se na vezbanje. :)

  3. e jedno pitanje jel si napisao/la nesto o programiranju?

  4. Avatar photo

    Ja ovo naučila u 5. osnovne,kasnije usavršila,sad sam otprilike na fotografskom pamćenju,ali ne urođenom,već naučenom,ne mogu da izrecitujem od reči do reči,ali suštinu mogu da prepričam ili objasnim i posle 20.god.veoma korisno,Ajde molim te napiši nešto detaljno o frilensingu,ali za nas neškolovane,kao napisati cv za posao prevodioca,volela bi to da probam,ili mi nekako dostavi imejl.pozz i hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *