Kako praktikovati jogu

Joga je disciplina uz pomoć koje je moguće dostići savršeni balans između fizičkog, mentalnog i duhovnog. Iako je joga poslednjih decenija prilično popularizovana, znanje o njoj ipak nije dovoljno rasprostranjeno. Mnogi jogu vide samo kao fizičko vežbanje, neki je povezuju samo sa meditacijom, neki samo sa religijom, a joga je zapravo sve to i još mnogo toga pride.

Sama reč „joga“ je nastala od izraza yui/yuj i znači udružiti, ujediniti. U proširenom značenju znači jedinstvo uma, tela i emocija. Što se fizičkog dela tiče, postoji preko 8000 joga položaja, mada se tačan broj ne može utvrditi zbog toga što se ne može utvrditi ni tačan period nastajanja joge, ni tačan broj vrsta joge. Što se religijskog dela tiče, joga se vezuje za tri najveće religije u Indiji – Hinduizam, Budizam i Đainizam (Jainism). Filozofska uporišta joge su već toliko šarolika, baš kao i vrste joge. Upravo zbog te šarolikosti koja odlikuje jogu, mislim da je najtačnija tvrdnja da vrsta joge ima baš onoliko koliko ima onih koji jogu praktikuju.
Ako ste se rešili da vežbate jogu, nabrojaću vam par neophodnih priprema, a ostalo je na vama.
Kako praktikovati jogu

Kako praktikovati jogu

  1. Joga je najpre stanje uma, pa onda sve ostalo. Da biste se spremili za praktikovanje, najpre ispitajte sebe da li zaista to želite. Joga vam neće pružiti instant rezultate i joga nije zamena za sportske aktivnosti, ali će vam na duže staze obezbediti takvo stanje duha i tela da ćete biti i više nego zadovoljni. Dakle, ako ste spremni da se redovno u toku svoje radne nedelje posvećujete vežbanju joge, možete početi sa pripremama.
  2. Za početak napravite plan vežbanja. Odredite par dana u nedelji kada ćete najviše moći da se posvetite vežbanju i držite se plana. Ako su vam druge obaveze i planovi na umu, onda niste dobro isplanirali. Dok radite jogu, radite samo jogu. Morate biti posvećeni.
  3. Nađite prostor za vežbanje gde nikoga nećete ometati, ali i gde drugi neće ometati vas. Prekidanje u toku vežbanja da „vas neko nešto pita“ ili da „samo još ovo završite“ ne dolazi u obzir. Nemojte biti neozbiljni. Osim toga, isključite telefon i sve što bi moglo da vas ometa. Najbolja opcija je da se učlanite u klub sa dobrim joga instruktorima.
  4. Odeća mora biti komotna i udobna, kako biste mogli slobodno da se krećete i mora biti od prirodnih materijala koji neće izazvati reakcije na vašoj koži prilikom vežbanja. Veš neka bude sporstki, a ako vam je tako udobnije – vežbajte i bez veša. Ništa ne sme da vas steže, zaseca i da se useca.
  5. Ponavljamo – morate imati strpljenja, jer joga ne donosi instant rezultate. Vežbajte polako i opušteno, budite usredsređeni na vežbanje, a rezultati će vas polako stići.
  6. Najvažnije za početak vežbanja je disanje. Koncentrisanje na disanje vam najpre pomaže da um ispraznite od svih drugih stvari (jer ste skoncentrisani samo na disanje), zatim vas opušta i onda počinjete sa vežbanjem. Za početak nije loše da pokušate da dišete na različite načine – preko stomaka, pa dijafragme, pa preko grudi, kroz nos ili kroz usta, pa kroz samo jednu nozdrvu, pa kroz drugu. Ne pokušavajte sv ovo odjednom, već probajte jedno po jedno.
  7. U vežbe disanja možete uključiti meditacije, afirmacije ili kreativne vizuelizacije. Šta god vam je potrebno kako biste se opustili, otvorili i spremili za joga položaje.
  8. Za početak birajte laganije položaje za vežbu. Niko ne može da radi sve položaje, jer sve zavisi od prirodnih mogućnosti našeg tela. Ne opterećujte ni sebe ni telo, a ako osetite bol prilikom vežbanja, onda taj položaj nemojte raditi. Slušajte telo šta vam govori i radite položaje koji odgovaraju vašem telu. Kičma je osnovna potpora našeg tela i da biste pravilno vežbali, kičma vam mora biti jaka i razmrdana. Odlični početnički položaji koji pripremaju kičmu i vas za vežbanje su stajaći položaji.
  9. Planina položaj je prva asana (položaj) koji bi trebalo da radite. Stanite pravo, paralelno postavljenih malo razdvojenih stopala (u širini kukova), kolena ispravljena. Ruke i ramena opuštena i uz telo, stopala potpuno stabilna. Dišite. Dok udišete pokušajte da osetite kako se vaše telo diže na gore, a kada izdišete pokušajte da osetite kako vas telo vuče prema stopalima. Ponovite onoliko puta koliko mislite da treba.
  10. Drugi položaj koji može da se nastavi na ovaj položaj, a takođe je stajaći je Drvo položaj. Stanite u Planina položaj, a onda jednu nogu savijte tako da vam butina bude spolja, a stopalo dodiruje unutrašnji deo butine stajaće noge. Održite ravnotežu i dišite, a onda uz izdisaj podignite obe ruke na gore, ispravljene. Dišite ovako neko vreme, a onda zamenite noge.
  11. Treći položaj je tzv. prednji otklon iz stajaćeg položaja. Ponovo stanite u Planina položaj, a onda se polago sagnite napred dok vam šake ne dodirnu pod. Ovaj položaj možete modifikovati u skladu sa vašim mogućnostima – dodirivati pod samo vrhovima prstiju ili dodirivati svoja stopala. Kolena su sve vreme ispravljena. Poenta ovog položaja je da istegnete kičmu, stoga ga moarte raditi polako. Ako imate jake bolove u leđima ili nogama, onda probajte da ispred sebe stavite stolicu ili stoličicu na koju ćete se oslanjati. Ostanite u tom položaju neko vreme, dišite, ispravite se polako uz izdisaj i ponavljajte koliko god hoćete puta.
  12. Ova tri položaja su vam za početak sasvim dovoljni, dok ne ojačate i pripremite kičmu. Kada osetite da je vreme, pređite na druge vežbe. Pomoć možete naći u video tutorijalima na internetu, u knjigama ili možete pitati nekoga da vam pomogne. Vežbanje u većim grupama sa trenerom može jako pomoći, ali imajte u vidu da pored mnogo ljudi trener neće moći da se usmeri samo na vas. Sa trenerom možete proći osnove joge i vežbanja, ali sve ostalo je na vama.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

voznja bicikla

Kako naučiti dete da vozi bicikl

Da li ste znali da je preteča bicikla na dva točka nastala još 1818. godine? …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *