Kako spremiti špagete „Carbonara“

Napisaću vam kako ja spremam čuvene špagete Carbonare, bez odredjenog normativa za namirnice,  po sopstvenom ukusu.
Kako spremiti spagete karbonare

Kako spremiti špagete „Carbonare“

  1. Potrebno vam je:
    • jedno pakovanje špageta
    • oko 150-200g suve slanine (možete staviti i više u zavisnosti ko kako voli)
    • 2 jaja
    • 1 pakovanje (malo) neutralne pavlake ili ti pavlaka za kuvanje
    • od začina možete staviti šta volite po ukusu, ali s obzirom da je to italijansko jelo, trebalo bi dodati origano… ;)
  2. Stavite špagete da se skuvaju, slaninu iseckati zilien (tanko) po dužini, a jaja i neutralnu pavlaku umutite zajedno.
  3. Kada skuvate špagete, procedite ih.
  4. U širem ili u dubljem tiganju propržite slaninu. Kada se oseti miris slanine, dodajete masu koja je prethodno pripremljena mućenjem jaja i pavlake.
  5. Kada masa počne da se odvaja od dna posude dodate špagete, i neprestano mešate!
  6. Nakon 5 minuta mešanja sklonite sa sporeta.
  7. Kada servirate, preko možete da narendate parmezan.
  8. Carbonare se jedu bez ikakvih dodataka, ali ako volite možete dodati nešto kao prilog, recimo kečap ili dr.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Milanovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako napraviti mini pice

Idealne su za dečije rođendane, predjela ili pak ukoliko su vam dosadile klasične pice evo …

3 komentari

  1. To su, mozda, spageti sa kajganom. U karbonaru se, eventualno, osim jaja moze dodati 1 kasika neutralne pavlake, obavezno po jedna puna kasika sira parmezan/grana padano i pekorino romano.Ne dodaju se nikakvi zacini ni trave, osim mlevenog bibera i ljute papricice, a kecap se u italijanskojkuhinji ne koristi ni za sta. Skuvana pasta (za karbonaru bolje kratka, npr. pene, spageti se teze mesaju) se baci na slaninu, a masa od jaja i sireva se doda odmah, ali nikako na vatri, jer treba da ostane u tecnom stanju.

    • Avatar photo

      Pošto vidim po komentarima da si ekspert za italijansku kuhinju (moju omiljenu) molim te da objasniš šta je pasta amatriciana koju sam jela u Italiji?
      Ja sam bila ubeđena da jedem spaghetti carbonara,a onda mi je domaćin objasnio da su to bucatini alla amatriciana.I ako može recept,jer su fenomenalne :-)

  2. Bukatini al’amatricana (bucatini all’amatriciana) je tipica za regiju Lacio, bukatini su dugacka pasta tipa spageti, suplji iznutra (ovo za one koji nisu imali prilike da probaju), a spremaju se sa dimljenim svinjskim obrazom. Kao i mnogi drugi recepti, postoje razlicite varijante; neko koristi crni luk, ali meni se vide dopada varijanta bez njega. Dakle, na kockice iseckan obraz se proprzi na 1 kasiki ekstradevicanskog maslinovog ulja(moze i bez, posto je mastan), proprzi se (i izvadi pre nego sto postane gorak) 1 cen belog luka, prelije se kasikom vinskog sirceta (ili crnog vina), doda se (po ukusu) iseckana ljta papricica i gustoukuvan sok (pasata) od paradajza. Prokuva se minut i gotovo. Sluzi se sastruganim sirom pekorino romano (tvrd ovcji sir).
    U nedostatku obraza moze da se upotrebi dimljena slanina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *