Kako spremiti „kung pao“ piletinu

Recept se zapravo ne zove samo „kung pao“, već ima različita imena, u zavisnosti od toga u kom se delu Kine sprema. Ako u kineskom restoranu u Srbiji tražite ovo jelo, oni će vam doneti njihovu piletinu sa kikirikijem i najverovatnije neće imati pojma šta je to „kung pao“. Razlog za to je što se ovo jelo zove i „Thai piletina“, „Gombao piletina“ i tako dalje. Ali poena je ista – to je jelo od piletine u sosu sa kikirikijem. Na kineski način, a za naše nepce je pomalo neslano, ali u ovom receptu dobijate varijantu prilagođenu našem podzemlju.
Kako spremiti kung pao piletinu

Kako spremiti „kung pao“ piletinu

  1. Potrebno je :
    • 1/4 bočice soja sosa
    • sok od 2 limete (ili limuna, ako ne možete da nađete limete)
    • 3 češnja belog luka
    • 2 kašičice djumbira u prahu
    • 1 velika kašika tabasco sosa, čilija ili vašeg domaćeg ljutog sosa od paradajza, pinđur – šta god da imate
    • 750 g piletine bez kostiju. Piletina se ovako ne kupuje, ovo ćete morati sami da odradite, tako da vam je manje-više potrebno celo pile od min 1kg, pa ćete ga sami očistiti od kostiju i iseckati na kockice. Ili kupite pileća prsa, koja ćete iseckati.
    • kašika šećera (ako hoćete originalan recept, a ako vam ne odgovara kombinacija šećera i mesa, onda šećer izacite)
    • pola čaše vode
    • 1 do 2 crna luka
    • ulje
    • 3 kašike kikirikija, koji ćete upržiti na šećeru i maslacu, a onda dobro umutiti. (to vam je oko 50gr kikirikija)
    • skrob ili obično brašno.
  2. Marinadu vam čine – sok od 2 limuna, 3 izgnječena češnja belog luka, soja sos i đumbir. Možete dodati i brašno ili skrob (ako hoćete da dobijete pohovanu piletinu), ili malo vina – prosto birate po vašem ukusu. Ja ovde dodajem i začine (začin C i nešto od ljutih začina), ali to opet zavisi samo od vašeg ukusa. Komadići piletine se ovde mariniraju najmanje sat vremena u dubokoj činiji, a najbolje preko noći (što duže, to bolje).
  3. Na ulju ispržite šećer dok se ne istopi (ako ste rešili da koristite šećer). Na ulje se dodaju i začini koje koristite, malo đumbira.
  4. Onda dodate iseckani crni luk. Kad luk dobije staklast izgled, dodajte vaš sos od paradajza (dakle onaj koji imate).
  5. Konačno u smesu dodajete piletinu, proceđenu od marinade.Tako pržite jedno 5 minuta (dok se svi komadići malo zaprže), i onda dodajete ostalu marinadu sa pola čaše vode. Ostavite da se dinsta na tihoj vatri jedno 15 minuta, uz povremeno mešanje.
  6. Dodajete uprženi kikiriki, dinstate još 5-10 minuta i sklanjate sa vatre.
  7. Služite po porcijama, uz skuvani pirinač ili testeninu. Ako želite da baš bude „po naški“, možete da služite i uz pire, ali samo pod uslovom da niste dodavali skrob ili brašno u marinadu. Kao prilog može da ide i kombinacija iseckanog kuvanog povrća.
  8. Prijatno!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

hrskava piletina

Kako se pravi hrskava piletina sa medom i senfom

Svako od nas voli da jede nešto što je lepo, hrskavo i da ima mešavinu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *