Kako tretirati promrzline

Promrzlina je stanje prouzrokovano zamrzavanjem molekula vode u ćelijama kože i javlja se pri veoma niskim temperaturama. Karakteriše je bela, voštana koža koja je utrnula i tvrda. Kod težih slučajeva kao rezultat smrzavanja može da se pojavi pomodrela koža, a kod najtežih gangrena koja može da dovede do amputacije ekstremiteta. Područja koja su najviše podložna promrzlinama su prsti ruku i nogu, nos, uši i obrazi. Lekar bi trebalo da leči promrzlinu. Međutim, u hitnim slučajevima preduzmite sledeće korake.
Kako tretirati promrzline

Kako tretirati promrzline

  1. Uklonite mokru odeću i stavite (obucite) preko ugroženog dela tela toplu, suvu odeću.
  2. Uronite promrznute delove tela u toplu vodu ( 37-40 °C)
  3. Ukoliko topla voda nije dovoljna, uvijte promrzle delove u toplu ćebad.
  4. Izbegavajte izvore direktne toplote uključujući vatru koja dolazi od uređaja na struju i gas, jastuke za grejanje i boce sa vrelom vodom.
  5. Nikad ne otapajte površinu ako postoji rizik od zamrzavanja; ovo može da dovede to ozbiljnog oštećenja tkiva.
  6. Ne trljajte promrzlu kožu i ne utrljavajte sneg na nju.
  7. Uzmite nešto što će vam pomoći da ublažite bol, kao što je aspirin ili brufen da bi utopljavanje bilo manje bolno. Tokom tretiranja promrzlina možete da imate osećaj kao da gorite. Mogu da vam se pojave plikovi na koži i otekline mekog tkiva, koža može da pocrveni, poplavi, pomodri. Kad je koža ružičaste boje i nije više utrnuta, ta površina je ‘otopljena’.
  8. Primenite sterilne zavoje na tretiranu površinu. Stavite zavoj između prstiju na rukama ili stopalima pogođenim promrzlinama. Pokušajte da ne dodirujete plikove, umotajte ponovo utopljene površine da sprečite ponovno smrzavanje i neka pacijent miruje.
  9. Potražite medicinsku pomoć što je moguće pre.
  10. Nakon što ste utoplili kožu u toploj vodi, osećaj će se vratiti i to može da bude bolno. Nanesite sterilni zavoj na zahvaćene površine, između prstiju ruke ili stopala ako su se na tim mestima pojavile promrzline.
  11. Teške promrzline mogu da imaju za posledicu i pojavu plikova ili oteklina. Umotajte površinu da sprečite ponovno smrzavanje i potražite medicinsku pomoć

Kako tretirati hladne ozlede

Hladna ozleda je prvi stepen i znak upozorenja pojave promrzlina. Karakteriše je obamrlost i bleda boja zahvaćene površine. Može bezbedno da se tretira kod kuće.

  1. Uklonite mokru odeću
  2. Uronite ili pokvasite zahvaćene površine toplom vodom (37-40 °C).
  3. Sprečite pacijenta da sam kontroliše temperaturu vode – na obamrlim površinama ne može da se oseti toplota i zato one mogu da se sprže.
  4. Nastavite da tretirate ugrožene površine dok koža ne zadobije ružičastu boju, a osećaj se ne povrati.

Kako izbeći promrzline i haldne ozlede

  1. Utopljavajte ekstremitete i pokrijte ih na hladnom vremenu
  2. Koristite postavljenu odeću (višeslojno odevanje) i masku za lice
  3. Nosite rukavice samo sa jednim prstom umesto rukavica sa prstima i prekrijte uši.
  4. Kad god je moguće sklonite se sa hladnoće da biste ugrejali vaše ekstremitete.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Imao sam promrzline tako da se u potpunosti slažem sa textom. Još bih da dodam, da su promrzline praktično isto stanje kao i opekotine i dosta treba biti pažljiv pri sanaciji istih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *