Kakopedija > Internet > Na Webu > Kako zaštiti svoj Facebook nalog

Kako zaštiti svoj Facebook nalog

Većina nas uglavnom ne obrati pažnju na privatnost onoga što radimo internetu. Sve što smo negde gledali, čitali, komentarisali, „lajkovali“, delili može biti vrlo lako dostupno nepoznatim trećim stranama. Vrlo lako može doći do zloupotrebe informacija, pa čak i onda kada mislimo da naše konkretne informacije nikome nisu zanimljive. Marketinške firme koje obavljaju istraživanja javnosti za određene firme i njihove proizvode, godišnje ulože mnogo novca ispitujući šta se to sviđa javnosti i na koji način ciljnoj grupi približiti novi proizvod. Sa pojavom Facebook-a te informacije im dolaze mnogo lakše i gotovo besplatno, a samo zato što većina naloga nije dovoljno zaštićena. Šta uraditi?
Kako zastititi svoj facebook nalog

Kako zaštiti svoj Facebook nalog

  1. U desnom gornjem uglu vašeg navigatora ćete u padajućem meniju izabrati prvo opciju „Account settings„. Zatim iz menija sa leve strane birate opciju „Facebook Ads„. Prvo ćete kliknuti na „Edit third party settings“ i u njoj izabrati opciju NO ONE. Ovde ste svoj nalog zaštitili od deljenja vaših ličnih informacija trećoj (za sada nepoznatoj) strani u budućnosti, ako dođe do eventualnih promena u hijerarhijskoj organizaciji Facebook-a.
    Kada sačuvate promene, opet se vratite u „Facebook Ads“ i sada podesite donju opciju „Edit social ads settings„. Tu ćete izabrati opciju „Only my friends„. Ovo znači da će samo vaši prijatelji (i zaista niko drugi) moći da vide oglase i stranice koje ste lajkovali u nekom momentu. Sačuvajte promene.
  2. Opet kliknite na strelicu padajućeg menija u gornjem desnom uglu, ovaj put birate opciju „Privacy settings„. I tek ovde počinje pravi posao.
  3. Najpre ćete u opciji „Control your default privacy“ kliknuti ili na Friends ili na Custom. Naravno, imate ponuđenu i opciju Public, ali ako hoćete da zaštitite vaš nalog i vaše privatne podatke od eventualne zloupotrebe, onda biranje ove opcije zapravo nema smisla. Poenta je da samo oni koji su vam prijatelji na Facebook-u mogu da vide vaše podatke. Ako i pored svih ovih predostrožnosti neki vaši podaci „procure“ na nepoznata mesta i sajtove, onda ćete bar znati da je za to odgovoran ne neko nepoznat, nego neko ko vam je prijatelj na Facebook-u. Uz pomoć dobrog programera i par praćenja adresa i tokova informacija, sigurno ćete lako otkriti o kome se radi. U ovom dramatičnom slučaju svakako imate pravo da zaštitu tražite i putem zakona i suda, jer se upotreba vaših fotografija, informacija i tekstova bez vašeg znanja i odobrenja smatra krađom.
  4. Sledeća opcija je „How You Connect„. U njoj regulišete ko sve može da komunicira sa vama, da vidi vašu stranicu, ko može da vam pošalje poziv za prijateljstvo i slično. Najbolja varijanta je da sve podesite na „Friends„, osim na pitanje „Who can send you friend requests?„, gde ćete izabrati onako kako vi mislite da treba. Preporučujem opciju „Friends of friends„, ali nalog je vaš, pa je vaš i izbor.
  5. How Tags Work“ – regulišete mogućnost tagovanja na vašim fotkama i mogućnost da vas neko negde taguje – da li hoćete da vam najpre stigne potvrda za tagovanje? Da dobijete obaveštenje kada vas je neko negde tagovao? Ko može da vidi slike na kojima ste tagovani? Ko može i koga da taguje na vašim slikama? Uglavnom, to je ono što se podešava u ovoj opciji i trebalo bi da je podesite kako želite. Zapamtite da ako vas prijatelj taguje na nekoj slici, tu sliku će videti i vaši prijatelji i prijatelji vaših prijatelja.
  6. Apps and Websites“ je opcija na koju većina obraća najmanje pažnje, a preko koje najviše naših podataka odlazi na nepoznate strane uz naše odobrenje. Ovde se nalazi lista svih stranica, aplikacija, igrica, kvizova koje ste nekad lajkovali, igrali, gledali… Za korišćenje svake od ovih aplikacija je bilo potrebno da joj dozvolite da se koristiti vašim podacima u nepoznate svrhe, a vi ste vrlo lako kliknuli „ALLOW“ razmišljajući o tome kako jedva čekate da igrate Mafia Wars, Farmville, Texas HoldEm i slične… Dakle, otvorite ovu opciju i spremite se da svaku od aplikacija koju više ne koristite obrišete. Morate ih brisati jednu po jednu. U ovoj opciji takođe možete podesiti i koji će se od vaših podataka videti preko aplikacija koje koristite (How people bring your info to apps they use). Videćete u „Instant personalization“ podatke o tome ko će po difoltu imati vaše podatke samo zato što ste Facebook korisnik (ako budete išli na te sajtove i koristili njihove sadržaje), dok ćete u „Public search“ podesiti vidiljivost vašeg naloga prilikom opšte pretrage. Kada ovde sačuvate sve promene, vratite se na „Privacy settings„.
  7. U sledećoj opciji „Limit the Audience for Past Posts“ podešavate vidljivost vaših postova iz prethodnih perioda. U početku je Facebook brisao sve postove i informacije nakon godinu dana, onda je počeo da pamti sve što ste ikada uradili i tek je nedavno uveo opciju za ograničenje vidljivosti vaših postova. Samim tim, sve postove posle toga ste mogli da podešavate da li će ih videti svi, niko ili samo vaši prijatelji, dok su svi stariji postovi ostali „public„. U ovoj opciji ćete moći da promenite tu opciju na „friends“ samo jednim klikom. Dakle, sve što ste ikada dodali, delili, lajkovali, tagovali će prestati da bude javno i moći će da vide samo vaši prijatelji.
  8. Vratite se u „Privacy settings“ da podesite ili pregledate poslednju opciju. U njoj ćete videti sve kontakte i aplikacije koje ste iz nekog razloga blokirali. U nekom momentu te iste kontakte možete „odblokirati“, ali to je sve na vama.
Vaša reklama u ovom članku? Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija.

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice



broj glasova: 42, prosek: 4,76

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

cloud-prints-android

Kako koristiti Cloud prints na android telefonu

Ako koristite Android, BlackBerry ili Apple telefon možete uz pomoć svog telefona na vašem štampaču …

2 komentari

  1. Milena Milojevic

    Jedini problem je sto fejs stalno menja mesto gde mozete izvrsiti neko podesavanje pa nije bas uvek lako pronaci sta vam treba…
    svakako, super clanak!

Ostavite odgovor