Kako napraviti savršenu grudvu

Pitate se kako izgleda savršena grudva… kada je napravite, znaćete. Nepogrešiva je – ta savršena težina i tekstura za oblikovanje, ta lakoća u laktu kada je bacite, savršeno se raspršuje pri udaru o vašu „žrtvu“. Dakle, kako da napravimo najbolju moguću grudvu, zimski projektil naših snova? Morate da znate gde da nađete najbolji sneg i kako da ga oblikujete da biste dobili najbolji rezultat.
Kaže se da dve pahulje nikad nisu iste, to je istina i za grudve. Ali, postoji više vrsta snega koje možemo da razlikujemo. Postoji bljuzgavi, laki (prah), teški i kokičasti sneg – ovo su neke vrste. Eskimi imaju još mnogo naziva za sneg koje i mi koristimo, i iz njhovih saznanja o različitosti snega možemo još dosta da naučimo; mi se ovde trudimo da napravimo najbolju moguću grudvu, ali za Eskime je znanje o snegu pitanje opstanka.
Kako napraviti savrsenu grudvu

Kako napraviti savršenu grudvu

  1. Sadržaj vlažnosti i vazduha. Da li znate za prah sneg koji smo pomenuli ranije? On je male težine zbog male količine vlage u njemu. Ovaj sneg je najsuvlji sadrži dosta vazduha. Što je niža temperatura, sneg će biti suvlji. Probajte da ga oblikujete i primetićete da vam naprosto beži iz rukavica (ili iz golih ruku, ako pokušavate da impresionirate nekoga). Sa ovim snegom se prave užasne grudve zato što ne može da se oblikuje – baš zbog niskog sadržaja vlage. Ako je vaše dvorište puno prah snega, ne očajavajte. Prah sneg je predivan! I pored toga, još uvek možete da napravite odličnu grudvu, samo morate da koristite mozak.
    • Pokušajte da pronađete mesto gde znate da će sneg biti malo topliji. Na primer, toplota koju kuća ispušta, može napraviti razliku između snega koji ne može da se oblikuje i snega koji se baš dovoljno zagrejao da ga vlaga učini dobrim za pravljenje grudvi.
    • Budite strpljivi. Ako sve ostalo propadne, lezite na sneg na nekoliko minuta; vaša telesna toplota će malo otopiti sneg, obezbeđujući tu vlagu koja vam je potrebna da biste bolje oblikovali sneg.
  2. Dubina snega. Ako je napadalo više od nekoliko centimetara snega, onda morate uzeti u obzir sledeći element – dubinu. Recimo da izlazite napolje na grudvanje i da sneg još uvek pada. Uvek će postojati svež nanos nataložen na zemlju. Sklonite sneg sa same površine; vaša strategija bi trebala da bude ta da pokupite sneg tačno ispod tog prvog nanosa. Zašto? Zato što je već fino sabijen, što znači manje posla za pravljenje vaše grudve! Čak i da je najlakši sneg, posle ovakvog taloženja će biti lakši za oblikovanje, nakon što je odstajao ispod slojeva snega. Eskimi su znali ovo pravilo prirodnog oblikovanja snega; mogli su da dobiju više vode topljenjem ovog snega ispod površine, nego topljenjem prvog sloja.
  3. Temperatura. Upoznajte se sa vremenskom prognozom pre grudvanja, ili proverite termometar. Idealna temperatura za grudvanje je tačno oko temperature zamrzavanja. Ako znate da je temperatura oko nule, onda nemojte trošiti vreme na čišćenje snega oko kuće; ništa nije za bacanje!
  4. Rukavice, rukavice bez prstiju ili sa spojenim prstima. Za grudvanje izaberite klasične rukavice. Izbegavajte ostale zbog nekoliko ozbiljnih razloga. Prvo, da li ste ikada osetili da su vam ruke toplije u rukavicama sa spojenim prstima? Složiću se sa vama. To što su one toplije je zbog toga što manje toplote odlazi od njih. Ali mala doza toplote naših ruku mnogo pomaže kada je u pitanju oblikovanje snega u grudvu (posebno kada je sneg suv i bez vlage), tako da izbor rukavica ima više smisla. I ne samo to, nego da li ste ikada pokušali da bacite grudvu u rukavicama sa spojenim prstima? To je kao prisećanje na one dečje košmare u kojima pokušavate da se odbranite od zlikovca, a u potpunosti ste bez snage.
  5. Delikatna umetnost oblikovanja. Sada kada znamo gde da pronađemo najbolji sneg, moramo da proučimo kako najbolje da ga oblikujemo u grudvu. Najbolje oblikovana.. Zar nemate osećaja? Vežbom stižete do perfekcije!
    • – Uzmite dovoljno snega tako da vam spojene šake budu pune. Neminovno ćete izgubiti nešto snega kada ga budete oblikovali, a pri tom ćete ga i sabiti.
    • – Spojite šake i polako ih zajedno zatvarajte. Kada ovo činite, počnite da ih rotirate kao kada hvatate insekta, ali ne da biste ga ubili.
    • – Povećavajte pritisak kako rotirate vaše šake u ovoj poziciji, i kada one prekrivaju većinu snega, dodatno pritisnite. Rotirajte vaše šake unazad i unapred; čućete prigušen zvuk trenja pri kojem se pahulje sabijaju.
    • – Pažljivo ih oblikujte i ne preterujte sa stiskom. Ako ne primenite dovoljan pritisak, grudva nikad neće biti dovoljno čvrsta, ali previše silovito stiskanje će učiniti da se grudva raspadne. Postepen pritisak dozvoljava da popustite kada osetite otpor sabijenog snega.
    • – Kada osetite da taj postepeni pritisak nailazi na otpor snega, sklonite ruku sa grudve. Za nijansu rotirajte grudvu u vašoj drugoj ruci dok vam se ne ukaže grub ovalni oblik. Namestite je tako da možete da oblikujete ovalni oblik u pravi krug, i nastavite da je stiskate u istom stilu. Ponavljajte postupak dok ne dobijete savršenu grudvu!
    • – Ako grudvi još uvek nedostaje čvrstina da biste je bacili, onda morate da počnete da planirate unapred. Izaberite neupadljivu lokaciju, spakujte nešto rezervnih grudvi – grudve koje čuvate za pravi momenat. Pritisak i toplina šake pri vašem oblikovanju će proizvesti da sneg ispusti malo vlage; ako se malo ostave, nova vlaga ovih grudvi će proizvesti taman dovoljno čvrstine da ih učini idealnim. Kada ih pokupite, primenite samo malo pritiska da ih oblikujete i napadnite!
  6. Savršena grudva bi trebalo da ostavi svoj pečat. Ako ste pronašli odgovarajući sneg i primenili odgovarajuću dozu pritiska, vaša grudva bi trebalo da ostavi snažan pečat i fizički i psihički. „Dokaz poniženja na vašem neprijatelju“! Ali malo je vremena za hvalisanje. Morate da počnete sve ispočetka. Vi ste umetnik za grudve, jer grudvanje je jedna od najromantičnijih umetnosti – alternativno čista i neobuzdana, ali iznad svega, prolazna.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *