Početna > Zdravlje i lečenje > Bolesti zavisnosti > Kako ostaviti cigarete

Kako ostaviti cigarete

Kako ostaviti cigareteU našoj zemlji, prema poslednjim statistikama, više od polovine muškaraca i trećina žena su duvanski zavisnici. Mnogi od njih se pitaju kako ostaviti cigarete. Jedna od takozvanih pošasti novog doba je upravo duvan, koji šteti, kako pušačima, tako i njihovoj okolini. Novim zakonima, koji propisuju stroge kazne za pušače, država je rešila da krene u borbu protiv ovog poroka. Međutim, našu borbu protiv duvana vodimo mi sami, sopstvenom snagom volje i karakterom.

Pre svega, potrebno je odrediti prioritete u životu. Da li stvarno želimo ceo život da šetamo žute zube i nokte, sivkast ten, neprijatan miris u kosi i odeći, ili da budemo zdravi, lepi i prvenstveno, da više nemamo potrebu za cigaretom?

Kako ostaviti cigarete

  1. Neočekivana odluka. Najbolje odluke u životu se uglavnom donose na prečac. Presecite, i recite sebi ‘od sutra više neću pušiti’. Dokažite da ste karakter, nebitno koliko godina ‘staža’ imate iza sebe.
  2. Apstinencijska kriza. Kao i kod svake zavisnosti, i ovde se javlja period kriziranja, jer ipak nije lako naglo prekinuti i odvići organizam od nečega na šta je navikao dugi niz godina. Ali istrajte. Ukoliko vas zadesi kriza, popijte čašu vode, žvaćite žvaku, uzmite kockicu čokolade i snabdejte se ljutim bombonama, koje će vam doslovno ‘ubiti’ želju za nikotinom.
  3. Nikotinska alternativa. Ukoliko ste konačno doneli odluku, ali vam apstinencija za nikotinom baš i ne ide od ruke, i nisu vam dovoljne samo ljute bombone, kupite nikotinske flastere, i koristite ih prema uputstvu.
  4. ‘Ugojiću se’. Najveća zabluda, i najveći izgovor da se ne ostavi duvan. Istina je da će nam se apetit malo pojačati, jer se organizam ipak oporavlja i oslobađa nikotina, pa nam je potrebna dodatna energija. Ali da li će se neko ugojiti ili ne, ukoliko ostavi cigarete, ipak više zavisi od njegove snage volje i uma, i životnih navika.
  5. Podrška okoline. Najbitnija stavka, posle donošenja odluke. Istina, nije lako tek tako se osloboti cigareta, bilo podredno, bilo neposredno. Velika je šansa da se posle donošenja odluke o prestanku pušenja, nađete u društvu pušača. Možete pasti u iskušenje, međutim, nemojte to sebi dozvoliti. Ponovite u sebi razloge zbog kojih ste odlučili da ostavite duvan, i budite istrajni u nameri da ih ispunite. Objasnite krugu najbližih da će vam trebati njihova bezrezervna podrška, i da veruju u vas.
Upozorenja

Oceni clanak

Oceni clanak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 57, prosek: 4,77

Loading...Loading...

Zabrana kopiranja clanka

Zabrana kopiranja clanka

Ceo sadrzaj ovog clanka je vlasnistvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugacije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i koriscenje materijala bez navodenja autora i linka ka izvoru, ili koriscenje u komercijalne svrhe smatra se krsenjem autorskih prava i podleze zakonskim sankcijama.

O autoru:

1 komentar

  1. Milan Bogojevic

    Covek ce se sigurno ugojiti jedno 10 KG kada prestane da pusi.Ako je pre pusackog staza bio debeo,debeo ce i ostati dok ce oni osrednje tezine smrsati.Mrsaviji ljudi ce se sigurno ugojiti 10 kg kad prestanu da puse.Svima je poznato da cigareta gasi apetit.

Add Comment RegisterNapiši komentar